Οι κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ παρουσίασαν απότομη μείωση ως απάντηση στους προτεινόμενους δασμούς.
Η ΕΕ μείωσε τον πρόσθετο δασμό για τα ηλεκτρικά οχήματα[2] (EVs) της Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα[3] στο 9%, από 20,8% που είχε αρχικά αποφασιστεί.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αίτημα της Tesla προς της ΕΕ να επενεξετάσει το δασμό που επιβλήθηκε στην εταιρεία, η οποία -σημειωτέον- διαθέτει εργοστάσιο και στη Γερμανία.
Το νέο ποσοστό που προβλέπεται για την Tesla είναι σημαντικά χαμηλότερο από το εύρος 17% έως 36,3% που επιβάλλεται σε άλλους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τις πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη.
Η απόφαση πρέπει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Εάν εγκριθεί, οι νέοι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η απόφαση ελήφθη μετά το αίτημα της Tesla για ατομική αξιολόγηση σχετικά με τους δασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο.[4]
Η ΕΕ πιστεύει ότι οι επιδοτήσεις του Πεκίνου προς τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι “άδικες” και θα προκαλούσαν “σημαντική ζημία” στους κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ. Μετά τη διεξαγωγή της έρευνάς της, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Tesla έλαβε λιγότερες επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία επωφελήθηκε κυρίως από προμήθειες μπαταριών σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, καθώς και από ευνοϊκές χρήσεις γης και μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους εξαγωγείς στην Κίνα.
Ο πρόσθετος δασμός που αποφασίστηκε για την Tesla θα προστίθεται στον υφιστάμενο ελάχιστο δασμό 10% που ισχύει για όλες τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.
«Έκπτωση» και σε άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η ΕΕ αναθεώρησε επίσης τους δασμούς για άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθορίζοντάς τους σε 36,3% για την SAIC Motor, 19,3% για την Geely και 17% για την BYD – οι οποίοι είναι ελαφρώς χαμηλότεροι από τις προηγούμενες αποφάσεις.
Στους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ έχουν οριστεί χαμηλότεροι δασμοί, με 21,3% για τις Dongfeng Motor Group και Nio. Όσοι δεν συνεργάστηκαν μπορεί να αντιμετωπίσουν δασμό 36,3%.
Οργή στην Κίνα
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απάντησε δηλώνοντας ότι η απόφαση της ΕΕ βασίστηκε σε “γεγονότα που καθορίστηκαν μονομερώς από την πλευρά της ΕΕ και όχι σε γεγονότα που συμφωνήθηκαν αμοιβαία”.
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν προκαλέσει “ουσιαστική σημαντική ζημία” στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ.
Μειώθηκαν οι κινεζικές εισαγωγές EV
Σύμφωνα με την Dataforce, οι ταξινομήσεις για τα EV κινεζικής κατασκευής,[5] όπως η BYD και η MG, μειώθηκαν κατά 45% σε τριμηνιαία βάση τον Ιούλιο. Η Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων Κίνας (CPCA) αποκάλυψε επίσης ότι οι εξαγωγές των NEV της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων, μειώθηκαν κατά 15,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.
Οι εξαγωγές των EVs Tesla κινεζικής κατασκευής στην ΕΕ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σε ξεχωριστή έκθεση, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας ανέφερε ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και μειώθηκαν κατά 14,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το 2023. Πιστεύεται ότι η πτώση αυτή συνδέεται με τους προσωρινούς πρόσθετους δασμούς της ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.
BYD εναντίον Tesla
Ωστόσο, η BYD, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις, άντεξε, με το μερίδιο αγοράς της στην αγορά EV της ΕΕ να αυξάνεται σε 8,5% τον Ιούλιο. Η BYD έχει γίνει παγκόσμιος αντίπαλος της Tesla και ξεπέρασε την Tesla για να γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής EV στον κόσμο το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Σε σύγκριση με άλλους Κινέζους κατασκευαστές EV, αντιμετωπίζει τους χαμηλότερους δασμούς από την ΕΕ.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει ότι ορισμένα από τα μοντέλα της θα εξακολουθούν να επιτυγχάνουν υψηλότερα κέρδη στην ΕΕ σε σύγκριση με την Κίνα, ακόμη και μετά την επιβολή των νέων δασμών. Η BYD πωλεί αυτοκίνητα στην Ευρώπη σχεδόν σε διπλάσια τιμή από την τιμή που πωλούνται στην Κίνα. Επιπλέον, το τεχνολογικό πλεονέκτημα της BYD της επιτρέπει να μειώνει το κόστος έως και 20%.
Ο μεγαλύτερος πωλητής EV της Κίνας σχεδιάζει να λανσάρει το πιο προσιτό μοντέλο του, το Seagull, στην Ευρώπη το επόμενο έτος.
Τι σημαίνουν οι δασμοί για τις τιμές των αυτοκινήτων στην Ευρώπη;
Όπως επισημαίνει η ING, οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές των EV – και θα επιβραδύνουν την ώθηση για το καθαρό μηδέν.
“Ο στόχος της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των οχημάτων εσωτερικής καύσης έως το 2035 αντιμετώπιζε ήδη προκλήσεις. Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία μειώθηκε από 14,5% το 2023 σε 12% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Οι πρόσθετες εισφορές στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαθεσιμότητα μιας μεγαλύτερης γκάμας πιο προσιτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη”.
Η ING σημείωσε επίσης ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη παραμένουν πολύ ακριβά για τους μέσους καταναλωτές.
“Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης των EV στην Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, το MG4 της SAIC κοστίζει 34.900 ευρώ, ενώ στην Κίνα είναι 109.800 γουάν (13.917 ευρώ). Ωστόσο, αυτό είναι κάτω από τη μέση τιμή αγοράς ενός EV στην Ευρώπη, καθώς τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι premium μοντέλα.
“Τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ θα καταστήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη πιο ακριβά και λιγότερο προσιτά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, αναφέρει η ING σε έκθεσή της.
References
- ^ Αγγλικά (www.euronews.com)
- ^ για τα ηλεκτρικά οχήματα (gr.euronews.com)
- ^ κατασκευάζονται στην Κίνα (gr.euronews.com)
- ^ οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο. (gr.euronews.com)
- ^ οι ταξινομήσεις για τα EV κινεζικής κατασκευής, (gr.euronews.com)