Ο πληθωρισμός στέλνει τους Τούρκους για διακοπές στην Ελλάδα

Οι Τούρκοι βρίσκουν χαμηλότερες τιμές στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με ρεπορτάζ της ολλανδικής τηλεόρασης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στο Τσεσμέ στα τουρκικά παράλια, το συνεργείο της ολλανδικής τηλεόρασης NOS κατέγραψε ουρές Τούρκων  που βγάζουν βίζα και πληρώνουν εισιτήριο για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει γίνει πανάκριβη πλέον για εκείνους εξαιτίας του πληθωρισμού.

Γι αυτό παίρνουν το καραβάκι και σε λίγα λεπτά βρίσκονται απέναντι στην Χίο.

Μπορεί η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων να τους καθυστερεί έως και δύο ώρες λόγω αιχμής αλλά όπως λένε δεν τους δημιουργεί πρόβλημα.

«Είχαμε ένα πολύ ωραία γεύμα. Τρία άτομα πληρώσαμε γύρω στα τριάντα ευρώ. Στην Τουρκία θα χρειαζόμασταν πενήντα. Άρα είναι φθηνότερα», λέει μία επισκέπτρια από την Τουρκία. «Όλα τα θαλασσινά, τα ποτά, τα καλλυντικά που αγόρασα κι ένα καθαριστικό προσώπου είναι πολύ φθηνότερα εδώ», προσθέτει μια άλλη επισκέπτρια από την Τουρκία.

Και φυσικά για τους ντόπιους στα ελληνικά νησιά είναι άλλη μία πηγή εσόδων, που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα.

«Ξοδεύουν λεφτά. Απολαμβάνουν το καλοκαίρι. Τρώνε καλαμαράκια και πίνουν ούζο. Κάνουν την ζωή ακριβώς που κάνουμε κι εμείς», λέει ένας από τους κατοίκους της Χίου. Στην Τουρκία όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται βλέποντας τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.

«Δεν έχουμε κέρδος. Δεν θα είναι κερδοφόρα η φετινή χρονιά. Αλλά το βασικό είναι να επιβιώσουμε την επόμενη χρονιά», λέει ο Κιβάντς Μέριτς, εκπρόσωπος της ένωσης ταξιδιωτικών οργανισμών της Σμύρνης. Αν δούμε το τιμοκατάλογο σε ένα από τα εστιατόρια τα καλαμαράκι στην Τουρκία έχουν πλέον 400 λίρες το λιγότερο που σημαίνει σχεδόν 11 ευρώ η μερίδα.

Και με τους μισθούς στην Τουρκία, που τους τρώει και ο τεράστιος πληθωρισμός  είναι αναμενόμενο το φαγητό εκτός σπιτιού να είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους. «Είναι λυπηρό. Δεν μπορούμε να φάμε στην ίδια μας την χώρα πλέον», λέει ένας κάτοικος στο Τσεσμέ.

«Μπορείτε να το δείτε στους χώρους στάθμευσης και στα εστιατόρια που δεν είναι γεμάτα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει λιγότερη δουλειά», προσθέτει ένας άλλος.

Όσο για τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, οι μεγαλύτερο σε ηλικία θυμούνται ξανά τις δύσκολες χρονιές του παρελθόντος.

«Στην διάρκεια της εβδομάδας τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα γύρω στο 50% , τα Σαββατοκύριακα 70 έως 80% . Είναι ποσοστά που βλέπαμε πριν από 30 με 40 χρόνια», επισημαίνει ο Γιακούπ Ντεμίρ, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Τσεσμέ.