Μέση Ανατολή: Νέος γύρος συνομιλιών από τους διεθνείς μεσολαβητές με στόχο την εκεχειρία στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τις συνομιλίες σημαντικό βήμα και είπε ότι αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές πραγματοποίησαν την Πέμπτη νέο γύρο συνομιλιών με στόχο να σταματήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, με μια πιθανή συμφωνία να θεωρείται η καλύτερη ελπίδα για την αποτροπή μιας ακόμη μεγαλύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος συναντήθηκαν με ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κατάρ, καθώς ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών από τον 10μηνο πόλεμο σκαρφάλωσε πάνω από τις 40.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.[1]

Η Χαμάς, η οποία δεν συμμετείχε άμεσα, κατηγορεί το Ισραήλ ότι πρόσθεσε νέες απαιτήσεις σε μια προηγούμενη πρόταση που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του διεθνούς παράγοντα και στην οποία η Χαμάς είχε συμφωνήσει επί της αρχής.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε τις συνομιλίες σημαντικό βήμα και δήλωσε ότι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Είπε ότι απομένει πολλή δουλειά δεδομένης της πολυπλοκότητας της συμφωνίας και ότι οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται στην εφαρμογή της.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πιθανόν να κατευνάσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι θα έπειθε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην προβούν σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε έκρηξη στην Τεχεράνη.

Οι διαμεσολαβητές έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να καταστρώσουν ένα σχέδιο τριών φάσεων σύμφωνα με το οποίο η Χαμάς θα απελευθέρωνε δεκάδες ομήρους που είχαν συλληφθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο με αντάλλαγμα μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στο σχέδιο, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου.

Όμως η Χαμάς έχει προτείνει «τροποποιήσεις» και το Ισραήλ έχει προτείνει «διευκρινίσεις», με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι θέτει νέες απαιτήσεις που δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η Χαμάς δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της, που διαμένουν στο Κατάρ, είναι έτοιμοι να συζητήσουν οποιεσδήποτε προτάσεις των μεσολαβητών, όπως έκαναν και σε προηγούμενους γύρους.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνείται ότι το Ισραήλ έχει θέσει νέες απαιτήσεις, αλλά έχει επίσης επανειλημμένα εγείρει ερωτήματα για το αν η εκεχειρία θα διαρκέσει, λέγοντας ότι το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην «ολοκληρωτική νίκη» κατά της Χαμάς και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η πιο δυσεπίλυτη διαμάχη αφορά τη μετάβαση από την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός -όταν θα απελευθερωθούν γυναίκες, παιδιά και άλλοι ευάλωτοι όμηροι- στη δεύτερη, όταν θα απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι ισραηλινοί στρατιώτες και θα ισχύσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά την απελευθέρωση της πρώτης παρτίδας ομήρων.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η Χαμάς θα τραβήξει τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων επ’ αόριστον.