Γάζα: «Ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους» υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ένα από τα χτυπήματα σκότωσε πέντε παιδιά, ηλικίας από δύο έως 11 ετών σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων,μεταξύ αυτών πέντε παιδιά και οι γονείς τους.[2] Αυτό υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθε την παραμονή νέων συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από δέκα μήνες πολέμου.[3]

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία. Όμως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων.[4]

Ρουκέτα έπληξε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat[5] στο κέντρο της Γάζας, ο οποίος και χρονολογείται από τον πόλεμο του 1948, οπότε και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Κατά την επίθεση, σκοτώθηκαν πέντε παιδιά, ηλικίας από δύο έως 11 ετών, και οι γονείς τους, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα.

Δημοσιογράφος του Associated Press που είδε τις σορούς να φτάνουν στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι είχαν διαμελιστεί από την έκρηξη και ότι το δίχρονο παιδί είχε αποκεφαλιστεί.

Στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, από χτύπημα σε σπίτι σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ανέσυραν τα πτώματα τεσσάρων ανδρών που σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε πύργο κατοικιών.

Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα[6] σε σπίτι στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχίγια, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Από το χτύπημα τραυματίστηκαν ακόμη πέντε άτομα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δεν έχουν διευκρινίσει αν οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα είναι μαχητές ή άμαχοι.

Το Ισραήλ σταθερά υποστηρίζει πως προσπαθεί να μην χτυπήσει αμάχους και επιρρίπτει την ευθύνη για τους θανάτους τους στη Χαμάς, [7]επειδή οι μαχητές δρουν σε κατοικημένες περιοχές. Ο στρατός σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα χτυπήματα.