Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα υπέρτουρισμού στο νησί. Έχουμε τον τουρισμό που πρέπει βάση των καταλυμάτων που διαθέτει το νησί. Το πρόβλημα είναι στις υποδομές μας, γιατί εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχουν βελτιωθεί.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό και θυμίζω ότι πριν χρόνια είχαμε προτείνει τις λιμενοδεξαμενές που είχαμε εξασφαλίσει, τις οποίες κάποιοι δεν τις ήθελαν και τις χάσαμε, πήγαν στη Κεφαλονιά. Για το νερό, ακόμα δεν έχουμε ούτε μία μελέτη, ούτε για τις γεωτρήσεις, ούτε για την αντικατάσταση του δικτύου. Ένα master plan μόνο υπάρχει, δηλαδή η πρόθεση του να γίνουν κάποια πράγματα και καλώς υπάρχει αφού χωρίς αυτό δεν μπορείς να αναζητήσεις χρηματοδότηση, αλλά το master plan δεν θεωρείται μελέτη.
Υπάρχει πρόβλημα με τον βιολογικό, γιατί χάθηκαν ευκαιρίες με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, για την αναβάθμισή του που δεν προχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ούτε αναβάθμισή του έγινε, ούτε επέκταση. Υπάρχουν ευθύνες, έπρεπε να γίνουν πράγματα τα προηγούμενα χρόνια που δεν έγιναν. Έγιναν λάθη την προηγούμενη τετραετία που θα τα πληρώνουμε για τα επόμενα 25 χρόνια.
Προσπαθώ τώρα να εξασφαλίσω ένα κονδύλι για τη Ζάκυνθο σε ότι αφορά το νερό, από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από τα συνολικά 200 εκατομμύρια που αφορούν όλη την Ελλάδα και άρχισαν ήδη κάποιοι να λένε περί αφαλάτωσης, λες και εγώ είμαι φαν της αφαλάτωσης και μόνο. Προσπαθώ να βρω λύσεις.
Γίνεται πολύ κουβέντα εδώ στη Ζάκυνθο για το τίποτα. Κάποιοι χαίρονται με την αποτυχία του άλλου. Είναι τραγικό να ακούω εντός του Δημοτικού Συμβουλίου από κάποιον Σύμβουλο, ότι «τίποτα δεν θα πετύχετε, ούτε με το νερό, ούτε με το Ναυάγιο» και να το λένε με το ύφος του καταστροφολόγου.
Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος μιλήσαμε για επεξεργασία νερού στη δεξαμενή της Μπόχαλης, όχι για αφαλάτωση. Από εκεί και πέρα, αφαλατώσεις γίνονται στη Κεφαλονιά, στη Λευκάδα, στη Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Κύπρο. Εγώ δέχομαι ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, ότι κάποιοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, λες και σε άλλα νησιά δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.
Θα ακολουθήσουμε τα βήματα του master plan της ΔΕΥΑΖ, η οποία μαζί με την ΕΥΔΑΠ, έναν κρατικό φορέα που θα έχει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, θα συνεργαστεί για να γίνουν τα έργα που πρέπει. Όλοι πρέπει να έχουν νερό, και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, η τελευταία λύση θα είναι η αφαλάτωση από τη θάλασσα, γιατί είναι ενδεχομένως και η πιο ακριβή λύση.
Σε κάθε όμως περίπτωση, ξεκαθαρίζω ότι θα εφαρμόσουμε όποια επιστημονική αποδεκτή λύση υπάρχει για να έχει νερό ο Ζακυνθινός και μάλιστα ποιοτικό νερό. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να δώσω νερό στους Ζακυνθινούς, αν είναι δυνατόν και πόσιμο.
Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στις γεωτρήσεις, αλλά τώρα συζητάμε για τη λειψυδρία, όχι για το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις, που ήδη έχουν μεγάλο πρόβλημα. Λόγω της λειψυδρίας, κλείνει η μία γεώτρηση πίσω από την άλλη. Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του νερού για τη ΔΕΥΑΖ και όταν γίνουν τα απαιτούμενα έργα θα υπάρχει επάρκεια. Ασφαλώς θα πρέπει παράλληλα με τα έργα να γίνονται έλεγχοι και έργα για αντικατάσταση του σαθρού δικτύου.
Θα πρέπει να μπει μια τάξη στην υπέρ άντληση του νερού αλλά πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του νερού. Τώρα αν δίνεται μια άδεια για ιδιωτική γεώτρηση που είναι δίπλα σε πηγή της ΔΕΥΑΖ, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ρωτήσετε τον όποιο πολιτικό προϊστάμενο, υπεύθυνο για τις άδειες αυτές.
Επίσης προβλέπεται να φτιάξουμε και φράγματα, αλλά αυτό θα γίνει με την υπόδειξη των σημείων από την ΕΥΔΑΠ, όχι όπου νομίζει ο καθένας. Χρειάζεται συνεχές κυνήγι για να λύσεις ένα πρόβλημα, δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο κάποιος νομίζει, ούτε με μια επαφή έλυσες το πρόβλημα. Εξασφαλίσαμε ότι η Ζάκυνθος θα είναι στις περιοχές που βρίσκονται σε προτεραιότητα για το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί και θα γίνουν έργα που θα λύσουν το πρόβλημα του νερού.
Λέγανε ότι ο Βουλευτής δεν έχει τη πυγμή να πείσει το Υπουργείο στο να φέρει αστυνομική ενίσχυση στη Ζάκυνθο. Τελικά έπεισα από ότι φαίνεται τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και ήρθε σημαντική ενίσχυση και τώρα ακούω κριτική για το ποιους συλλαμβάνει η αστυνομία. Εγώ δεν θα κάνω έλεγχο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας. Αυτό που ξέρω είναι πως όλοι πλέον ελέγχονται στον Λαγανά, δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, κανείς δεν κάνει ότι θέλει. Η περιοχή ελέγχεται και αυτό θα περάσει και στη νοοτροπία κάποιων επισκεπτών, ότι δεν μπορείς πια να κάνεις στον Λαγανά ότι γουστάρεις, ότι δεν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Υπάρχει ισχυρή δύναμη της ΟΠΚΕ και γίνονται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι.
Τη σούμα δεν θα την κάνω στο τέλος του καλοκαιριού, θα περιμένω να δω τι θα γίνει και τον χειμώνα, τι θα γίνει και το επόμενο καλοκαίρι, βάση και των εξαγγελιών του Υπουργού. Πάντως να ξέρετε ότι ήδη, κάποιοι δυσκολεύονται να κάνουν κάτι στον Λαγανά, όπως έκαναν και αναφέρομαι σε παραβατικές συμπεριφορές. Ας περιμένουν λοιπόν όσοι ασκούν κριτική σήμερα, στη πορεία θα δούμε τι θα γίνει, έχω εμπιστοσύνη στο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας.
Πάντα υπήρχαν ιδιωτικά ιατρεία στη Ζάκυνθο, πάντα υπήρχε ο ιδιωτικός τομέας υγείας και ασφαλώς και θέλουμε γιατρούς στο ΕΣΥ. Όμως το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι το καλύτερα στελεχωμένο Νοσοκομείο της Περιφέρειας. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα γιατί υπάρχει μια δυναμική κατάσταση που συνεχώς εξελίσσεται.
Όταν ανέλαβα Βουλευτής η Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου είχε μείνει με έναν γιατρό. Πήραμε τρεις επικουρικούς Γυναικολόγους, φέραμε στη πορεία δύο έμπειρους ιδιώτες γιατρούς και δεχτήκαμε κριτική ότι πάμε να ιδιωτικοποιήσουμε το Νοσοκομείο. Είχαμε φτάσει να έχουμε 13 με 14 Μαίες, όμως στην πορεία κάποιες συνταξιοδοτήθηκαν και σήμερα έχουμε 12 όταν το οργανόγραμμα του Νοσοκομείο κάνει λόγο για 10 θέσεις. Μείναμε με 8 γιατί κάποιες πήραν αναρρωτικές άδειες και κάποιες έμειναν εγκυμονούσες.
Και πάλι δεν το αφήσαμε έτσι, μεταφέραμε δύο Μαίες από τον Πύργο και υπάρχει ένας Μαιευτής που ήρθε από την Αθήνα και θα συνεχίσει για έναν μήνα ακόμα. Θα έρθουν δύο ακόμα Μαίες, μία από το Αγρίνιο και μία από τη Σάμο. Δεν μπορείς να κάνεις κάποιου είδους προγραμματισμό, δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα τύχει να πάρει κάποιος αναρρωτική άδεια, ή να μείνει κάποια έγκυος. Τώρα στη Μαιευτική Κλινική έχουμε πέντε γιατρούς και Διευθυντή τον κ. Σπίνο.
Είχε δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις νοσηλεύτριες γιατί από το νόμο δεν προβλέπεται πρόσληψη νοσηλευτριών Π.Ε στο Νοσοκομείο. Το διορθώσαμε και τον Σεπτέμβριο έρχεται ρύθμιση με την οποία θα μπορούν και οι Π.Ε να διορίζονται.
Το Νοσοκομείο μας έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι ένα από τα πέντε νησιωτικά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν Μονάδα. Έχουμε Οφθαλμίατρο, Δερματολόγο, Ωρλ, δύο Ουρολόγους, δύο Παιδιάτρους, δύο Ακτινολόγους, τρεις Καρδιολόγους, πέντε Ορθοπεδικούς, τρεις Παθολόγους συν έναν ακόμα που θα έρθει, τρεις Αναισθησιολόγους, πέντε Γυναικολόγους, τρεις Εντατικολόγους, τέσσερεις Γενικούς Χειρούργους, τέσσερεις Μικροβιολόγους, έναν Νεφρολόγο, ενώ έρχεται συνάδελφος από την Πάτρα για να ενισχύσει τη Νεφρολογική Κλινική.
Ο οργανισμός δεν έχει προβλέψει Γαστρεντερολόγο, αλλά υπάρχει ο κ. Βέργος που είναι Γενικός Χειρούργος και κάνει γαστρεντερολογικές εξετάσεις. Με 35 γιατρούς παρέλαβα το Νοσοκομείο, λίγο πάνω από 35 έχει σήμερα, δηλαδή υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό των γιατρών.
Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τη Παθολογική Κλινική, επαναλαμβάνω ότι έχουμε τρεις Παθολόγους, τον κ. Κούτση, την κα Μαντέλη που ήταν και Διευθύντρια στο Νοσοκομείο και την κα Δρύνη, ενώ υπάρχει και η κα Λουκοπούλου που έρχεται κατά διαστήματα από την Πάτρα και βοηθά στις εφημερίες, άρα τέσσερεις Παθολόγοι. Κατά συνέπεια το Νοσοκομείο μας είναι ασφαλές και δεν καταρρέει.
Συμφωνώ ότι οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε. Μετά από μια δεκαετή κρίση, τώρα αρχίζουμε και δίνουμε αυξήσεις, ειδικά στις άγονες περιοχές, και το Νοσοκομείο Ζακύνθου έχει χαρακτηρισθεί άγονο. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να τριπλασιάσουμε τους μισθούς των γιατρών, αλλά γίνεται προσπάθεια για να πάνε στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Το σημαντικό όμως είναι ότι το Νοσοκομείο μας, που είναι δευτεροβάθμιο, δεν είναι υπό κατάρρευση. Αυτοί που φωνάζουν ότι είναι, αυτοί είναι και οι καλύτεροι πάροχοι, οι καλύτεροι προμηθευτές, οι καλύτεροι υποστηρικτές της ιδιωτικής υγείας. Μάλλον θα πρέπει να «τα παίρνουν» από την ιδιωτική υγεία. Δεν αναφέρομαι στον απλό πολίτη, αλλά σε αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης και μιλούν για κατάρρευση του μοναδικού νοσοκομείου που έχουμε στη Ζάκυνθο. Δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία, λένε ψέματα και δημιουργούν ανασφάλεια στη κοινωνία.
Κανείς δεν μου λέει ότι δεν βρίσκει γιατρό στο Νοσοκομείο. Τα παράπονα που ακούω είναι για τη συμπεριφορά ενός γιατρού, ή για μια διάγνωση που δεν άρεσε. Ακόμα και έτσι όμως, αν πράγματι κάποιος αντιμετώπισε μια κακή συμπεριφορά ενός γιατρού, μπορεί να κάνει καταγγελία, για να πράξει η Διοίκηση τα δέοντα. Αν κάποιος διαπίστωσε ένα πρόβλημα σε μια διάγνωση, υπάρχει και ο δρόμος της δικαιοσύνης που μπορεί να ακολουθήσει.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο μας, το θέμα έχει λυθεί και πληροί όλους τους όρους που πρέπει.
Η ακρίβεια ελέγχεται και έχουμε μια μείωση των τιμών σε κάποια προϊόντα. Γίνονται έλεγχοι και πέφτουν βαριά πρόστιμα σε αυτούς που αισχροκερδούν. Η ακρίβεια δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.
Και ο ελεύθερος επαγγελματίας, παρά την φορολόγηση, θα πρέπει να ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί έχει φέρει τη χώρα σε μια κανονικότητα. Άλλωστε, δεν νομίζω να είναι χαζοί όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που τον όρισαν διαπραγματευτή για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν;
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Διονύσιος Ακτύπης | Αυτοί που φωνάζουν για κατάρευση του Νοσοκομείου μάλλον θα πρέπει να «τα παίρνουν» από την ιδιωτική υγεία appeared first on ZANTETIMES.GR.