Αλβανία: Στις κάλπες οι κάτοικοι της Χιμάρας – Εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου

Αντίπαλοι ο πρώην νομάρχης Αυλώνα Βαγγέλης Τάβος και ο επιχειρηματίας Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος ηγείται συνασπισμού δέκα κομμάτων και τον οποίο στηρίζει ο Φρέντης Μπελέρης – Ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι κάτοικοι της Χιμάρας στην Αλβανία, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους δήμαρχο. Ο εκλεγμένος στις 14 Μαΐου 2023 Φρέντης Μπελέρης καθαιρέθηκε, καθώς συνελήφθη λίγο πριν τις εκλογές, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε με κατηγορίες περί εξαγοράς ψήφων, τις οποίες τόσο ο ίδιος όσο και η Ελλάδα θεωρούν πολιτικά υποκινούμενες.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στις πρώτες δύο ώρες λιγότεροι από το 7% των περίπου 23.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερα πούλμαν μετέφεραν Αλβανούς ψηφοφόρους από την Ελλάδα, εγγεγραμμένους στην Χιμάρα, προκειμένου να ψηφίσουν.

Η υπόθεση του Μπελέρη, ο οποίος είναι πλέον ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Νέα Δημοκρατία, έχει δημιουργήσει εντάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με την Αθήνα να απειλεί ότι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο 51χρονος Μπελέρης, ο οποίος έχει διπλή, ελληνική και αλβανική, υπηκοότητα, συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς φερόταν να έχει εξαγοράσει οκτώ ψήφους αντί περίπου 40.000 λεκ (360 ευρώ). Καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.

Μέλη της ελληνικής μειονότητας είναι αμφότεροι οι υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής, τόσο ο πρώην νομάρχης Αυλώνα Βαγγέλης Τάβος που στηρίζεται από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και ο επιχειρηματίας Πέτρος Γκικουρίας, τον οποίο στηρίζει ο Μπελέρης. Στον συνασπισμό του Γκικουρία συμμετέχουν το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, καθώς και το αριστερό Κόμμα της Ελευθερίας του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Η Χιμάρα κατοικείται από μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και βρίσκεται στις νότιες ακτές της χώρας. Η τουριστική της ανάπτυξη έχει δώσει πρόσφορο έδαφος για ιδιοκτησιακές αντιδικίες. Η εκμετάλλευση ακινήτων της Χιμάρας για τουριστικούς λόγους υπήρξε στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας και των δύο υποψηφίων.

Μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Αλβανίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90, περιουσίες που είχαν προηγουμένως κατασχεθεί από το κράτος αποδόθηκαν στους κατοίκους. Όμως συχνά αυτό οδηγούσε σε αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που διεκδικούσαν την κυριότητα των ακινήτων πριν αυτά κατασχεθούν. Το ζήτημα ήταν ακόμη πιο περίπλοκο στην Χιμάρα, μια περιοχή θεωρείται «χρυσοφόρα» για μελλοντική ανάπτυξη ακινήτων, από εθνοτικής φύσης διαφορές στην αναδιανομή της γης.

Ο Τάβος έχει εξαγγείλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας που άρχισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα πριν λίγους μήνες για την παροχή στους κατοίκους της Χιμάρας πιστοποιητικών κυριότητας, ενώ ο Γκικουρίας δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί αποτελεσματικότερα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατοίκων. Στο δημοτικό συμβούλιο, πάντως, την πλειοψηφία έχουν οι Σοσιαλιστές.

Ο Μπελέρης επικράτησε τον Μάιο του 2023 με πλειοψηφία 19 ψήφων, έχοντας την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο δεν ανέλαβε ποτέ τα καθήκοντά του, αφού είχε προφυλακιστεί και τον Μάρτιο καταδικάστηκε. Το εφετείο του Ιουνίου διατήρησε την πρωτόδικη ποινή, με αποτέλεσμα ο εκλεγμένος δήμαρχος να καθαιρεθεί. Τον Ιούλιο του δόθηκε ειδική άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο, ώστε να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ορκιστεί ευρωβουλευτής και εν συνεχεία επέστρεψε στην Αλβανία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και όταν πρόκειται για κατηγορίες που αφορούν αδικήματα, τα οποία φέρονται να διαπράχθηκαν πριν την εκλογή τους. Όμως η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ο Φρέντης Μπελέρης υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κατηγορίες είναι έωλες και πολιτικά υποκινούμενες από τον Ράμα, προκειμένου ο Αλβανός πρωθυπουργός να ανακτήσει τον έλεγχο της Χιμάρας και της κερδοφόρας δυναμικής της. Οι αλβανικές αρχές, ωστόσο, απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς, επικαλούμενες την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.