Η Βαλένθια ενώνεται με τη Βαρκελώνη με σχέδια αδειοδότησης για να σταματήσει τον υπερτουρισμό

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Άλλοι τουριστικοί προορισμοί της νότιας Ευρώπης που διαμαρτύρονται για τους πολλούς τουρίστες και τα πολύ ακριβά τοπικά ενοίκια περιλαμβάνουν τη Λισαβόνα, τη Βενετία και τη Βαρκελώνη.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η περιφέρεια της Βαλένθια στην Ισπανία πρόκειται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 600.000 ευρώ στις μη αδειοδοτημένες και μαυραγορίτικες βραχυχρόνιες μισθώσεις και στα διαμερίσματα τύπου Airbnb. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο υπερτουρισμός στην περιοχή, ο οποίος ασκεί επίσης πρόσθετη πίεση στις τοπικές δημόσιες εγκαταστάσεις και ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων σε βασικούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την Airbtics, μια εταιρεία ανάλυσης της Airbnb, ο μέσος όρος των καταλυμάτων Airbnb ή βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Βαλένθια έχει μέσο ποσοστό πληρότητας 79%, με κρατήσεις για 288 διανυκτερεύσεις ετησίως. Με ημερήσια τιμή 93 ευρώ κατά μέσο όρο, το 2023, οι οικοδεσπότες είδαν τυπικά έσοδα περίπου 27.000 ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Στις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους, υπήρχαν 9.128 ενεργές καταχωρήσεις Airbnb, σύμφωνα με την Airbtics. Μερικές από τις γειτονιές της Βαλένθια που βλέπουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι οι Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda και ο καθεδρικός ναός της Βαλένθια.

Ωστόσο, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ισπανία, περιλαμβάνει αρκετά περισσότερα διαμερίσματα, εκτός από τα απλά Airbnbs. Ως εκ τούτου, είναι ήδη μια πολύ εδραιωμένη αγορά και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Η μαύρη οικονομία προκαλεί ανησυχητικές ανησυχίες για την ασφάλεια

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται έξαρση των ενοικιάσεων στη μαύρη αγορά, που οφείλεται τόσο σε ντόπιους ιδιοκτήτες, όσο και σε ξένους ομογενείς που θέλουν να μπουν στην επικερδή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης της Ισπανίας.

Η Nuria Montes, αξιωματούχος του τουρισμού της Βαλένθια δήλωσε σχετικά με αυτές τις ενοικιάσεις στη μαύρη αγορά, όπως αναφέρουν οι Financial Times: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανένα είδος παραοικονομίας στα καταλύματα. Ξεφεύγουν από κάθε είδους έλεγχο. Προφανώς, δεν πληρώνουν φόρους. Δεν γνωρίζουμε αν οι ιδιοκτήτες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους τους.

“Αλλά το κύριο πράγμα είναι η ασφάλεια. Δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση να κοινοποιούν την ταυτότητα των πελατών στις αρχές. Δεν ξέρουμε αν τηρούν τους κανόνες για τις πυρκαγιές, τα επείγοντα περιστατικά, τα σχέδια εκκένωσης”.

Σύμφωνα με τον Montes, θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν 50.000 ή και περισσότερα από αυτά τα ανεξέλεγκτα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλένθια.

Επί του παρόντος, η Βαλένθια απαιτεί από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχουν άδεια τουριστικής χρήσης από το μητρώο τουρισμού της Βαλένθια. Πρέπει να υποβάλουν βασικές πληροφορίες, όπως τα στοιχεία του ακινήτου, την προβλεπόμενη χρήση του ακινήτου, τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, προκειμένου να λάβουν αυτή την άδεια.

Άλλα απαραίτητα έγγραφα περιλαμβάνουν αποδεικτικά ιδιοκτησίας, κατόψεις ακινήτων, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, αποδεικτικά ασφάλισης και άλλα.

Η Βαλένθια είναι η τελευταία σε έναν κατάλογο αγαπημένων τουριστικών περιοχών της νότιας Ευρώπης, όπως η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Βενετία και το Σπλιτ, που ανακοίνωσαν κινήσεις για τον έλεγχο του υπερβολικού τουρισμού.

Η Βαρκελώνη έχει ήδη αποκαλύψει ότι εργάζεται για τη σταδιακή κατάργηση όλων των διαμερισμάτων τύπου Airbnb, φτάνοντας σε αριθμό περίπου 10.000 μέχρι τα τέλη του 2028. Αυτό θα περιλαμβάνει και τις ενοικιάσεις που λειτουργούν με έγκυρη άδεια.

Η Βενετία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το μέγεθος των τουριστικών ομάδων σε 25 άτομα ανά ομάδα, καθώς και ότι θα πατάξει τα κρουαζιερόπλοια, ενώ οι ντόπιοι στο Σπλιτ διαμαρτύρονται περισσότερο για τους τουρίστες που κάνουν πάρτι, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης άνθισε στην Ισπανία

Η Ισπανία αποτελεί εδώ και πολύ καιρό τουριστικό hotspot στην Ευρώπη, λόγω του κλίματος, των πολυσύχναστων πόλεων, του πλούσιου πολιτισμού και των ισχυρών υποδομών της. Τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει οδηγήσει σε έκρηξη των επιλογών διαμονής, όπως βίλες, εξοχικά και διαμερίσματα, αντί για τα πιο παραδοσιακά ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής, οι διακοπές και οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παρέχουν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στους τουρίστες που εξακολουθούν να θέλουν διακοπές, αλλά δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά για ξενοδοχεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρέχουν επίσης μια πιο αυθεντική εμπειρία διακοπών, με μεγαλύτερη ευελιξία, ανέσεις και ιδιωτικότητα επίσης.

Η έξαρση των ψηφιακών υπηρεσιών κρατήσεων και των διαδικτυακών πλατφορμών έχει επίσης συμβάλει στην κλιμακούμενη αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους παραθεριστές να βρίσκουν ακόμη πιο εύκολο να κάνουν κράτηση σε μια σειρά επιλογών. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αμφιβόλου αξιοπιστίας διαδικτυακοί ιστότοποι κρατήσεων επέτρεψαν επίσης σε μη αδειοδοτημένους ιδιοκτήτες να καταχωρίσουν τα ακίνητά τους, συχνά σε φθηνότερες τιμές, προσελκύοντας έτσι περισσότερους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες ακινήτων στην Ισπανία έχουν επίσης επενδύσει σημαντικά στο μάρκετινγκ, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές στην ισπανική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, συχνά υποσχόμενες υπερμεγέθεις αποδόσεις.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)