Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Σρι Λάνκα. Οι πολίτες διαμαρτυρόνται για τις σοβαρές ελλείψεις αγαθών και την μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι πολίτεςκατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και διαφθορά.[1][2]
Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει ελλείψεις βασικών αγαθών σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ενώ πλήττεται και από διακοπές της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα ο πληθωρισμός κινείται σε ύψη-ρεκόρ, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως χάνει τον έλεγχο της κατάστασης.[3]
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο[4] δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχο» για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα και ότι έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο συνεργασία με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για ένα δανειακό πρόγραμμα.
«Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τη Σρι Λάνκα σύμφωνα με τις πολιτικές μας και θα συμμετάσχουμε σε συζητήσεις για ένα πιθανό πρόγραμμα με ανώτερους υπευθύνους χάραξης πολιτικής τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη Σρι Λάνκα, Μασαχίρο Νοζάκι.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ατζίτ Καμπράλ, ο οποίος εναντιωνόταν στο κυβερνητικό σχέδιο να ζητηθεί πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Δευτέρα.
References
- ^ ζητούν την παραίτηση του Προέδρου (gr.euronews.com)
- ^ κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και διαφθορά. (gr.euronews.com)
- ^ φαίνεται πως χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. (gr.euronews.com)
- ^ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (www.imf.org)