Συνδέεται το ότι οι γυναίκες ευρωβουλευτές είναι λιγότερες και το ανδροκρατούμενο των επιτροπών με την άνοδο της ακροδεξιάς;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εξελέγη τον Ιούνιο είναι ιστορικά το πρώτο όπου οι γυναίκες είναι μειοψηφία. Πώς λοιπόν επηρεάζει αυτό τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών και πώς εκπροσωπούνται οι γυναίκες εκεί;
Η Ζερομίν Αντολφάτο από το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών σημειώνει, μιλώντας στο euronews, ότι πολλές επιτροπές είναι πλέον ανδροκρατούμενες.
«Στα σημαντικά χαρτοφυλάκια, αυτά που λέμε “βαριά”, εκεί που υπάρχουν χρήματα, όπου υπάρχει εξουσία, όπως οι εξωτερικές σχέσεις για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός, η οικονομία, συνήθως οι επικεφαλής τους είναι άνδρες. Όπως και η κατανομή των μελών σε αυτές τις επιτροπές κυριαρχείται επίσης από άνδρες. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα ως προς τις θέσεις των γυναικών σε προεδρίες και αντιπροεδρίες», λέει η Αντολφάτο.
Κατά την ίδια, αυτή η διαφορά δεν συνδέεται άμεσα με την άνοδο της ακροδεξιάς που είδαμε στις ευρωεκλογές. Όμως, όπως λέει στο euronews, οι γυναίκες που εξελέγησαν με αυτά τα κόμματα δεν υπερασπίζονται κατ’ ανάγκη τα δικαιώματα των γυναικών.
«Αυτό που είναι κάπως ανησυχητικό είναι ότι κάποια από τα ακροδεξιά κόμματα ή οι ακροδεξιές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν μεγάλη εκπροσώπηση γυναικών. Εξάλλου, υπάρχουν ομάδες που δεν είναι γνωστές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αντίθετα είναι αρκετά εχθρικά απέναντί τους», επισημαίνει η Αντολφάτο. «Άρα, πρόκειται για μια νέα πρόκληση για εμάς υπό την έννοια αυτή ότι θα πρέπει να δούμε ποιος θα μας στηρίξει, ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών».
Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περάσει σημαντική νομοθεσία την τελευταία πενταετία, όπως ο πρώτος νόμος κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Όμως πιστεύει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα. Όπως λέει η Αντολφάτο, «κάτι που θέλουμε να δούμε είναι ένας προϋπολογισμός αφιερωμένος στα γυναικεία δικαιώματα, ίσως να υπάρχουν προϋποθέσεις σε διαγωνισμούς έργων και ανάθεση κονδυλίων σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων».
Ακόμα ένα ζήτημα είναι η ισοκατανομή ανδρών και γυναικών στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, κάτι για το οποίο πιέζει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.