ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στις 9μμ. μια ιστορική βραδιά πολιτισμού ξετυλίχθηκε μπροστά από το άγαλμα του Εθνικού μας Ποιητή, στην πλατεία Σολωμού με φόντο το Μεταβυζαντινό Μουσείο, μια μοναδική συναυλία που ένωσε την Ζάκυνθο, το Ιόνιο, και την Ελλάδα.
Η Ζάκυνθος τίμησε τα 200 χρόνια από τότε που ο 25ετής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» και τα 150 χρόνια από τότε που εξέδωσε την πρώτη μελοποίησή του ο Kερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος.
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ & ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ Α.Σ. είχε αποφασίσει τη διοργάνωση συναυλίας στην Ζάκυνθο με τον Ύμνο και μελοποιημένη από επτανήσιους συνθέτες ποίηση Δ. Σολωμού με την σύμπραξη του σπουδαίου, γνωστού συγκροτήματος «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» και της ιστορικής «Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας» (παλαιάς), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τον ποιητή, που οργανώθηκε από το Μουσείο στα τέλη του 2023 και η οποία τότε αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι σε ανοικτό χώρο, αφού εκτιμήθηκε η ανεπάρκεια των διαθεσίμων χειμερινών κλειστών χώρων για τον αριθμό όσων εκτιμήθηκε ότι θα επιθυμούσαν να την παρακολουθήσουν.
Το καλοκαίρι αυτό θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε μια υψίστης μουσικής ποιότητας και ιδιαίτερης τεχνολογικής πρωτοπορίας συναυλία. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας, παρακολουθήσαμε πολιτιστική μουσική εκδήλωση σε ειδική σκηνή 200 τετραγωνικών μέτρων που φιλοξένησε 120 μουσικούς εκτελεστές! Οι καλλιτέχνες πλαισιώθηκαν από δύο γιγαντοοθόνες στις οποίες προβάλλονταν εναλλασσόμενα στιγμιότυπα από τη συναυλία, ενώ ιδιαίτερα καλαίσθητοι, όσο και σύγχρονης αντίληψης, καλλιτεχνικοί φωτισμοί είχαν μετατρέψει το άγαλμα του ποιητή, το Μουσείο Ζακύνθου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου και την υπόλοιπη πλατεία πίσω από το άγαλμα σε ένα ιδανικό σκηνικό ανάπτυξης και διασταύρωσης της σολωμικής ποίησης και της μουσικής των επτανησίων συνθετών, των οποίων οι συνθέσεις παρουσιάστηκαν. Τον σκηνοθετικό συντονισμό όλων αυτών είχε το γνωστός ζακυνθινός σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης. Τη μουσική διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε ο Σπύρος Προσωπάρης, ενώ βοηθός σκηνοθέτης ήταν η Ακριβή Κόλλια.
Η συναυλία είχε ως τίτλο της, τη φράση/χαρακτηρισμό για τον ζακύνθιο Διονύσιο Σολωμό του κερκυραίου φίλου και μελετητή του Ιάκωβου Πολυλά: «Η Ελευθερία δεν εύρε ψάλτην αξιώτερον».
Η τιμητική για τον ποιητή της Ελευθερίας εκδήλωση έγινε κάτω από τον ανδριάντα του, ακριβώς εκεί που το 1902 γιορτάστηκαν και τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, τότε που στήθηκε και το άγαλμά του.
Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος ζητήσαμε από το Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Γιώργο Στασινόπουλο και τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Τάκη Βρυώνη καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Καποδίστρια να είναι συνδιοργανωτές ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια μαζί με το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού παρεχώρησε την αιγίδα του.
Άμεση όσο και σημαντικότατη ήταν η ανταπόκριση και η σύμπραξη των ζακυνθινών επιχειρηματιών τους οποίους η Πρόεδρος του Μουσείου κ. Ελένη Πυλαρινού και το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν:
Τον κ. Γιώργο Θεοδόση των Levante Ferries
Τον κ. Χρήστο Ξένο, επιχειρηματία ξενοδοχείων
Τους αδελφούς Κολπονδίνου, επιχειρηματίες ξενοδοχείων
Τον κ. Λευτέρη Μωραίτη επιχειρηματία των ξενοδοχείων Contessina
Τον κ. Διονύση Βυθούλκα, επιχειρηματία των ξενοδοχείων LeSante Collection
Τον κ. Σταμάτη Σέλληνα, επιχειρηματία των ξενοδοχείων Σέλληνα
Τον κ. Παναγιώτη Μαμφρέδα, επιχειρηματία των Panelyia Group Hotel
Τον κ. Νίκο Πατσόπουλο, επιχειρηματία του Cavo Orient Hotel
Την κ. Μαρία Καρακασίδη, του Karras Grande Resort
Τον κ. Δημήτρη Μάργαρη, επιχειρηματία του Filoxenia Hotel
Τον κ. Αντώνη Νικολουδάκη, επιχειρηματία του Eleon Grand Resort
Τον κ. Δημήτρη Μυλωνά, επιχειρηματία του Varres Hotel
Τον κ. Νίκο Γλαβά, επιχειρηματία του Kymothoe Elite Suites
Την κ. Βασίλη Τσάμη, επιχειρηματία του Tsamis Zante Suites
Όπως επίσης και τους:
κ. Πηγή Τυρογαλά και Μαρία Τυρογαλά επιχειρηματίες ξενοδοχείου STRADA MARINA & κ. Γεώργιο Μάργαρη επιχειρηματία του ξενοδοχείου PALATINO οι οποίοι φιλοξένησαν τους συνέδρους του Συνεδρίου για το Σολωμό, μέρος του οποίου ήταν η συναυλία.
Η σύμπραξη έγινε σε κλίμα ομοψυχίας, μετά πολλές συζητήσεις για τις λεπτομέρειες που επιβάλλονται για αυτή την μεγάλη, ιστορική και σπάνια εκδήλωση.
Με τους επαγγελματίες συνεργάστηκαν εθελοντές, εργαζόμενοι, αιρετοί και πολίτες που με πάθος πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και που το έφεραν σε πέρας.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Υπολογίζεται ότι περί τις 3.500 κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω χώρους.
Πριν δύο χρόνια στην Πράγα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ICOM (ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ) ψήφισε τον νέο ορισμό του Μουσείου με ποσοστό 92,41%.
Εκεί το μουσείο περιγράφεται ως «ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλική και άυλη κληρονομιά», ορισμός ο οποίος υιοθετείται και από τον ισχύοντα Κώδικα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας (άρθρο 45 ν. 4858/2021). Τα Μουσεία είναι: «Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα, λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων».
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, με προσήλωση εργάζεται συνεχώς ώστε να συντάσσεται με την ανωτέρω περιγραφή, να προσφέρει στην κοινότητα και στην έρευνα και να εξελίσσεται.
Θεωρεί ότι το μουσείο πρέπει να αλληλεπιδρά με το κοινό του, και έχει ξεκινήσει να παράγει γεγονότα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, διαλέξεις, συνέδρια, περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, καλείται να επιτελεί και έναν άλλο πολύ σοβαρό ρόλο: Να αποκαθιστά στα μάτια του κοινού τη χαμένη πραγματικότητα της προσεισμικής Ζακύνθου, δίνοντας ερμηνεία στα τεκμήρια που έρχονται στο φως, συνδέοντάς τα με την Ιστορία της Επτανήσου και τον άνθρωπο. Προσβλέπει δε το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων μέσα από μια σειρά δομημένων, πολυσχιδών και διεπιστημονικών ενεργειών να είναι ένα Σύγχρονο Μουσείο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, σύμφωνα με τις παραμέτρους που ο νέος ορισμός του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (ICOM) ορίζει.
Η Πρόεδρος
Ελένη Διον. Πυλαρινού
Ο Ειδικός Γραμματέας
Διονύσιος Ζαχ. Βίτσος
The post Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: Μια ιστορική βραδιά πολιτισμού ξετυλίχθηκε μπροστά από το άγαλμα του Εθνικού μας Ποιητή appeared first on ZANTETIMES.GR.