Πράγματι πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όμως ενώ στη Ζάκυνθο γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι έχουμε ένα τρύπιο δίκτυο ύδρευσης και ένα κακής ποιότητας υφάλμυρο νερό, δεν έχουμε κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υπάρχει το master plan που εκπόνησε η ΔΕΥΑΖ για το νερό, αλλά αυτό είναι μόνο ένα γενικό πλάνο για το τι θέλουμε να κάνουμε, δεν είναι μελέτη έργου και μελέτες δεν υπάρχουν.
Κάποιοι στη Ζάκυνθο εμφανίζονται πολύ ευαίσθητοι περιβαλλοντικά και αντιδρούν στο ενδεχόμενο αφαλατώσεων, πιο πολύ από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ας μας πουν τι μπορεί τελικά να γίνει.
Ούτε εγώ ισχυρίζομαι ότι προτεραιότητα είναι κάποιο εργοστάσιο αφαλάτωσης, αλλά κάποιες λύσεις που προτείνονται, όπως τα αρδευτικά φράγματα, δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες και καθίστανται αναποτελεσματικές γιατί υπάρχει το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Αφού πληροφορήθηκα ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει στα πλάνα του πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πήρα την πρωτοβουλία, επικοινώνησα με το Υπουργείο και προγραμματίστηκε μια συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη. Με το που έκλεισα τη συνάντηση, ενημέρωσα τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Στασινόπουλο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ κ. Τουρκάκη, που ήταν στην Αθήνα, για να παρευρεθούν και αυτοί, ώστε να γίνει ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης.
Δεν μιλήσαμε για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, αλλά για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας του νερού στις γεωτρήσεις ή στην δεξαμενή της Μπόχαλης. Σε πρώτο στάδιο, μέσω αυτής της διαδικασίας, με ένα κονδύλι ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί η πόλη να έχει ποιοτικό πόσιμο νερό σε 24ωρη βάση και μάλιστα σχετικά σύντομα. Θα έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας από όλη αυτή τη διαδικασία, η μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άλλωστε αυτή τη διαδικασία την ακολουθούν και άλλα νησιά με επιτυχία.
Η Ζάκυνθος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αφού είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη χώρα, κάτι που έγινε δεκτό από το Υπουργείο.
Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΖ θα πρέπει να συνεργαστούν με την ΕΥΔΑΠ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα αυτά τα έργα. Οι μελέτες θα εκπονηθούν από τη ΕΥΔΑΠ που έχει και τη τεχνογνωσία.
Επίσης θα γίνει επέκταση της υπάρχουσας δεξαμενής της Μπόχαλης, ενώ φυσικά μέσα στον όλο σχεδιασμό θα είναι και η αλλαγή των δικτύων. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε σταδιακά, πρώτα με την πόλη, που θα μπορεί να έχει συνεχή ροή νερού που θα είναι ποιοτικό. Θα πρέπει άμεσα ΔΕΥΑΖ και ΕΥΔΑΠ να ξεκινήσουν τις διαδικασίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εδώ για να δώσει τις χρηματοδοτήσεις.
Υπήρχαν πολλά που μπορούσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια και δεν κάναμε, όπως τη δημιουργία λιμενοδεξαμενών, που υπάρχουν σε άλλα νησιά, για παράδειγμα στη Κεφαλονιά. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε για να λυθεί το πρόβλημα.
Αν αποτύχουν οι λύσεις που προτείνονται, δεν θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό, θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο αφαλάτωσης. Εφόσον λόγω της λειψυδρίας δεν εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας έχουν πρόβλημα και οι γεωτρήσεις. Θα εφαρμόσουμε μεθόδους και θα παλέψουμε ώστε να έχουμε ποιοτικό νερό σε μεγάλη ποσότητα και με συνεχή ροή.
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Διονύσης Ακτύπης | Δεν θα αφήσουμε τους Ζακυνθινούς χωρίς νερό | Θα εξετάσουμε και την αφαλάτωση appeared first on ZANTETIMES.GR.