Πρόγραμμα απομάκρυνσης παιδιών από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους

Το Βέλγιο υποδέχθηκε τέσσερα παιδιά, τρία εκ των οποίων χρειάζονται θεραπεία για καρκίνο – 16 ασθενείς υποδέχθηκε πριν λίγες ημέρες η Ισπανία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τέσσερα παιδιά από τη Γάζα δέχθηκε για ιατρική περίθαλψη από τη Δευτέρα το Βέλγιο. Τρία εξ αυτών, ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα ετών, χρειάζονται θεραπεία για καρκίνο. Στο δύσκολο και μεγάλο αυτό ταξίδι τα παιδιά συνοδεύουν μέλη των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης ιατρικής εκκένωσης, η οποία ξεκίνησε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, οι βελγικές αρχές πρόκειται να υποδεχθούν συνολικά 12 ανθρώπους.

«Αυτοί οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από την οργάνωσή μας πριν το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, την οποία αξιοποιήσαμε ως ενδιάμεσο σταθμό και από εκεί τους φέραμε στο Βέλγιο», λέει στο euronews ο επικεφαλής του προγράμματος Νοσηλείας στο Εξωτερικό του Ταμείου για την Ανακούφιση των Παιδιών της Παλαιστίνης Ταρέκ Χαϊλάτ. «Προφανώς δεν επρόκειτο για ένα εύκολο ταξίδι. Μιλάμε για ασθενείς που έχουν χάσει τα πάντα. Έχουν χάσει σπίτια, έχουν χάσει τους οικείους τους κι έτσι έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι, αφού έχουν εκτοπιστεί ήδη, αισθάνονται άνετα καθώς τους μεταφέρουμε σε μια άλλη τοποθεσία».

Η θεραπεία των παιδιών γίνεται μεν στο Βέλγιο, όμως η διακομιδή υλοποιήθηκε με σλοβακικό ιατρικό αεροσκάφος. Πρόκειται για την δεύτερη αποστολή αυτού του είδους που αναλαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ταμείο για την Ανακούφιση των Παιδιών της Παλαιστίνης.

Πριν λίγες ημέρες, η Ισπανία υποδέχθηκε 16 νέους ασθενείς, επίσης με την συνοδεία των μελών των οικογενειών τους.

Όπως εξηγεί ο Χαϊλάτ, «κάθε χώρα επιλέγει με κριτήριο το αν πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο τους συγκεκριμένους ασθενείς. Έτσι, η Ισπανία έχε ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα, χρόνιες καταστάσεις, καρδιακές παθήσεις. Το Βέλγιο εστιάζει κυρίως σε ασθενείς με νεοπλασίες».

Αυτοί οι ασθενείς θα παραμείνουν στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους και μέχρι να υπάρξει εκεχειρία στην Γάζα, σύμφωνα με τον Χαϊλάτ. Προς το παρόν, λέει πως ελπίζει ότι κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε άλλα παιδιά.