Νότια Αφρική: Σχεδόν 100 Λίβυοι συνελήφθησαν και θα απελαθούν

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν χθες Σάββατο την προσεχή απέλαση 95 Λίβυων που συνελήφθησαν προχθές Παρασκευή σε στρατόπεδο σε απομακρυσμένη περιοχή και πιστεύεται πως συμμετείχαν παράνομα σε στρατιωτική εκπαίδευση.

Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδου στο στρατόπεδο, σε αγροτικό τομέα της επαρχία Μπουμαλάγκα (βορειοανατολικά), στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη και το Ισουατίνι.

Η αστυνομία ανέφερε πως εισήλθαν στη Νότια Αφρική τον Απρίλιο, εφοδιασμένοι με βίζες που τους είχαν δοθεί ώστε να εκπαιδευτούν και να γίνουν φρουροί. Ωστόσο υπάρχουν υποψίες πως στην πραγματικότητα πήγαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι θεωρήσεις διαβατηρίων που τους είχαν δοθεί ακυρώθηκαν, διότι τις απέκτησαν «παράτυπα» στην Τυνησία κάνοντας «ψευδείς δηλώσεις».

«Είναι σαφές πως η παρουσία τους εδώ είναι παράνομη. Επιθυμούμε να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό, αλλά ακολουθούμε τη νόμιμη διαδικασία», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σένζο Μτσούνου.

«Όλα δείχνουν ότι (το στρατόπεδο) είναι μάλλον κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, παρά κέντρο εκπαίδευσης φρουρών», εξήγησε.

Η Νότια Αφρική έχει πελώριο τομέα υπηρεσιών ασφαλείας (15.000 ιδιωτικές εταιρείες, απασχολούν κάπου 2,8 εκατ. ανθρώπους), που συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση.

Ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που διαχειρίζεται το στρατόπεδο δεν συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία, όμως διενεργείται έρευνα σε βάρος του.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες δεν μιλούν αγγλικά. Δεν είναι σαφές ως αυτό το στάδιο αν ανήκουν σε κάποια οργάνωση ή παράταξη.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στον πόλεμο και στο χάος.

Μοιρασμένη στα δυο, με μια κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη και δεύτερη, ανταγωνιστική, στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ζει συχνά συγκρούσεις ανάμεσα σε μια μυριάδα οπλισμένες οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον πολιτολόγο Τζαλίλ Χαρσάουι του Royal United Services Institute (RUSI) της Βρετανίας, είναι διαβόητο πως διάφορες παρατάξεις στη Λιβύη επιδιώκουν να στείλουν μέλη τους να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν δικές τους ειδικές δυνάμεις.

Η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «διαψεύδει επίσημα και ξεκάθαρα» οποιαδήποτε σχέση με τους συλληφθέντες στη Νότια Αφρική.