Εμείς οι παλιοί εικαστικοί, περάσαμε καλά, είχαμε ευκαιρίες , ο κόσμος μας αγάπησε. Οι νέοι εικαστικοί έχουν πολλά προβλήματα. Κάθε τι που παράγει φασαρία το θεωρούν πολιτισμό και οι νέοι εικαστικοί υποφέρουν. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο καθένας προσπαθεί σε έναν νέο εικαστικό να του πάρει και την ψυχή του, χωρίς να δώσει το παραμικρό αντίτιμο. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να είσαι σε κάποια αυλή μέσα, ή σε κάποια παρέα ισχυρή, για να πεις ότι θα βαδίσεις και θα κάνεις κάτι στην τέχνη σου.
Θα προσπαθήσουν σαν να αξιολογήσουν τους σωστούς ανθρώπους που έχουν μπει στο χώρο και νύχτα μέτρα διαβάζουν και όχι σε αυτούς που φέρουν τον ωραίο τίτλο ζωγράφος ή καλλιτέχνης . Ο καθένας βάζει ένα τίτλο επάνω του χωρίς να υπάρχει. Έχουν χάσει αυτές οι δυο λέξεις το νόημα τους. Ο καθένας δηλώνει ότι θέλει.
Δεν μπορεί να φέρεσαι και να ποδοπατάς κάποιον που έχει γεννηθεί στα εργαστήρια και να προωθείς κάποιον άλλον από τον κύκλο σου.
Όταν ξεκίνησα είχα ισχυρούς δασκάλους, μίλησα με τον Μανώλη Χατζηδάκη τον βυζαντινολόγο και είπα, ή θα κάνω κάτι και θα βάλω ένα κόκκο άμμου, ή θα τα παρατήσω και θα κάνω άλλη δουλειά.
Δεν σκέφτηκα να γίνω κισσός και να σκαρφαλώσω σε κάποιο τοίχο. Δεν είχα ανάγκη να ακουστεί το όνομα μου . Εμένα με ενδιέφερε η τέχνη.
Η Ζάκυνθος έχει πέντε [5] αιώνες τέχνη. Υπάρχουν όλα τα κινήματα. Ποιος ξέρει ότι στον Άγιο Λάζαρο υπάρχει ζωγραφική μπαρόκ; Ο τελευταίος εδώ που είχα γνωρίσει ήταν ο Κώστας Μπάρμπας. Ήταν πολύ σοβαρός άνθρωπος και καλλιτέχνης και έχει αφήσει σπουδαίο έργο. Απορροφούσα αυτά που μου έλεγε. Ποιος ασχολείται; Που έπρεπε τουλάχιστον να του κάνουν μία παρουσίαση. Η αγιογραφία δεν είναι ο σωστός όρος, γιατί αγιογραφία είναι μόνο η Αγία Γραφή. Λέγεται βυζαντινή ζωγραφική τέχνη ή εικονογραφία. Ο Κώστας Μπάρμπας έκανε ακαδημαϊκή ζωγραφική και στο τέλος έβγαλε αυτά τα αρχαιοελληνικά θέματα αλλά με μία γραφή σύγχρονη.
Πολύ δύσκολα έργα που μου έχουν ανατεθεί, είναι η Φανερωμένη, είναι στη Πάτρα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας.
Οι διακρίσεις που έχω αφορούν εμένα και το γιο μου. Το μικρό κύκλο της οικογένειας μου. Αυτά είναι αυστηρά προσωπικά πράγματα. Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες αν εγώ έχω πάρει κάποιες διακρίσεις Έχουν τα δικά τους προβλήματα…
Η έκθεση που γίνεται στις 3/8 είναι πολύ δύσκολη έκθεση και στο να την καταλάβει κάποιος αλλά και να την υλοποιήσει .
Αμέσως μετά το ολοκαύτωμα της Αγίας Μαύρας, ξεκινήσαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα, αφού καθαρίσαμε τους τοίχους. Ένα έργο , ένα μνημείο, δεν γίνεται από έναν εικαστικό μόνο. Είναι πολλοί οι παράγοντες, οικοδόμοι, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες, μια τεράστια ομάδα. Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι εγώ έφτιαξα την εκκλησία. Όχι , την έφτιαξε ομάδα, που δούλεψε και μετά μπήκε μέσα ο εικαστικός.
Ο στόχος της έκθεσης είναι να καταλάβει ο κόσμος, πως δημιουργείται ένα μνημείο, πως δημιουργείται ένας χώρος τέχνης και πως μέσα σε μια ώρα, είτε από αναλγησία, είτε από φυσικά φαινόμενα καταστρέφεται.
Θέλω να αναδείξω όλον αυτό τον κόσμο που δουλεύει για ένα μνημείο. Τα σχέδια λοιπόν αυτά, είναι αυτά που υπήρχαν πριν το ολοκαύτωμα, που εγώ τα σχεδίασα μέσα από φωτογραφίες και από τα καμένα ξύλα.
Αυτά θα παρουσιάσουμε τώρα, τα οποία είναι σε φυσικό μέγεθος και μας απομένει η πυραμίδα του τέμπλου, για να τελειώσει το τέμπλο.
Τα σχέδια είναι πάρα πολλά και αφορούν μόνο τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας. Υπάρχουν σχέδια 3 μέτρα. Είναι τεράστια η προσπάθεια και πολλών ετών. Είναι μία δουλειά που μου πήρε χρόνο. Να αυτοκλειστεί, να αυτοφυλακιστεί, πρέπει ο δημιουργός αν θέλει να μπορέσει να παρουσιάσει έργο.
Η έκθεση αυτή πήγε στη Μόσχα για 25 μέρες και έμεινε 3 μήνες.
Τα έργα αυτά δεν μπαίνουν σε ιδιωτικές συλλογές. Θα μείνουν σαν αρχεία και εξηγούν πως δημιουργείται το μπαρόκ.
Έχει μία λογική που αν δεν την καταλάβεις θα την παπαγαλίσεις.
Όλα τα εικαστικά έχουν μία άλλη σκέψη. Θα πρέπει να καταλάβεις για ποιο λόγο δημιουργείς. Πως έφτασε το μπαρόκ στη Ζάκυνθο; Τώρα βλέπουμε σε πολλούς χώρους ανακατεμένο λαϊκό στοιχείο με μπαρόκ μαζί.
Έχουμε επικεντρωθεί σε ένα είδος πολιτισμού και αφήνουμε να παραμεριστεί κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Θα μπορούσε να γίνει μια διάλεξη με διαφάνειες για το μπαρόκ στη Ζάκυνθο. Δεν το άκουσα όμως να γίνει κάτι τέτοιο τόσα χρόνια.
Εμείς οι εικαστικοί απευθυνόμαστε σε λίγο κόσμο. Αν γίνει μια συναυλία θα μαζευτεί όλο το πόπολο. Όταν κάνουμε εμείς μία παρουσίαση θα είναι 100 άτομα . Για εμάς όμως αυτά τα 100 άτομα είναι μεγάλη ουσία.
Η έκθεση θα διαρκέσει 3-11/8/24.
Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν θα στείλουμε προσκλήσεις. Έχει κόστος. Είναι καλεσμένοι όλοι οι ζακυνθινοί, γιατί θέλω να μοιραστούν μαζί μας αυτό τον κόπο που έχουμε κάνει και που είναι για όλους αυτούς που έχουν δουλέψει.
Για τα εικαστικά δεν υπάρχουν χρήματα. Σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις υπάρχουν λεφτά και το λέω με πλήρη επίγνωση.
Πηγή: https://www.ionianradio.gr
The post IONIANRADIO.GR: Ο εικαστικός Ιωάννης Τσολάκος εκθέτει μεγάλο αριθμό σχεδίων που αφορούν τον «Ιερό Ναό Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας» μετά την ολοκληρωτική πυροκασταστροφή (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.