Πόλεμος στην Ουκρανία: Για νέο ομαδικό τάφο κοντά στο Κίεβο κάνουν λόγο τοπικές αρχές

Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε το Σάββατο (9/4) στο χωριό Μπουζόβα κοντά στο Κίεβο, το οποίο ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε “καυτά σημεία”, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο Ντίντιτς.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και για περίπου 30 πτώματα γύρω από αυτό. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστησαν δυνατό να επαληθευθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τον άμαχο πληθυσμό στους ανατολικούς τομείς της χώρας να εγκαταλείψει την περιοχή εν όψει της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Βομβαρδισμοί στα ανατολικά

Ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο ανακοίνωσε αργά το Σάββατο τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, Ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι έκανε λόγο για βομβαρδισμό ενός σχολείου και μιας πολυκατοικίας στην πόλη Σιεβειεροντονέτσκ, αλλά χωρίς να καταγραφούν απώλειες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στην ίδια περιφέρεια, αλλά και στην πόλη Ντνίπρο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος από οβίδες που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο βομβαρδισμός στη Ντνίπρο έπληξε κτίριο στη συνοικία Πάβλογκραντ, το οποίο έπιασε εν συνεχεία φωτιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Προσφυγικό κύμα προς τη Ρωσία

Εξάλλου, αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι από τις περιοχές των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, καθώς και από άλλες περιοχές της Ουκρανίας, έχουν προσφύγει στη Ρωσία από την 24η Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μόνο το Σάββατο σχεδόν 27.000 εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες με προορισμό τη Ρωσία, δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Ο ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού είπε ακόμη πως έχουν διασωθεί 134.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες από τις αρχές Μαρτίου.

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ κατηγόρησε εκ νέου το Κίεβο ότι επιτρέπει τη διαφυγή αμάχων που διατρέχουν κίνδυνο λόγω των μαχών μόνο σε περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές και όχι προς τη ρωσική επικράτεια.

Οι αριθμοί που ανακοινώνει η Μόσχα είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη ρωσική πλευρά για εκπατρισμό Ουκρανών στην επικράτειά της παρά τη θέλησή τους, κάτι που χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ήδη πριν την 24η Φεβρουαρίου, χιλιάδες πολίτες των αυτοανακηρυγμένων «λαϊκών δημοκρατιών» στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατέφυγαν στο ρωσικό έδαφος, καθώς η Μόσχα έκανε λόγο περί επαπειλούμενης ουκρανικής επίθεσης.

Το Σάββατο απομακρύνθηκαν συνολικά 4.532 άνθρωποι από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, λιγότεροι από τους 6.665 που διέφυγαν την Παρασκευή, δήλωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Καταστράφηκαν 21 νοσοκομεία

Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουγός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής «καταστράφηκαν ολοσχερώς» συνολικά 21 ουκρανικά νοσοκομεία, ενώ άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές. Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Ο κ. Λιάσκο πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να επαναφέρουν σε λειτουργία δομές υγείας σε τομείς που κατείχαν ως πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, όπως η Μπούτσα και το Ιρπίν.

Ζελένσκι: Κάντε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε κατά το βραδινό του διάγγελμα την απαίτησή του περί επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος». «Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

Στόλτενμπεργκ: Μόνιμη στρατιωτική δύναμη στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ

Επικαλούμενη τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Telegraph αναφέρει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επεξεργάζεται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά της σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας. Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης» που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του γενικού γραμματέα ΝΑΤΟ για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Βρετανία: Η Ρωσία καλεί στα όπλα κληρωτούς εφέδρους

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να ενισχύσουν σε αριθμό τα στρατεύματά τους με προσωπικό που έχει απολυθεί από την στρατιωτική του θητεία από το 2012, καθώς αυξάνονται οι απώλειες από την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της μαχητικής τους δύναμης περιλαμβάνεται και προσπάθεια στρατολόγησης από την μη αναγνωρισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.