Η Επιτροπή διατύπωσε ανησυχίες για «αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή» στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας RAI
Το κυβερνών κόμμα της Ιταλίας απορρίπτει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια έκθεσή του για το κράτος δικαίου, η οποία προτρέπει τη Ρώμη να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την κατάλληλη χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και να προστατεύσει τους δημοσιογράφους.
Ο Τζιαντζιάκομο Καλοβίνι βουλευτής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, δήλωσε ότι η εστίαση της έκθεσης στην τρέχουσα κυβέρνηση ήταν άδικη.
«Όταν πρόκειται για τις αρνητικές πτυχές, όπως το ζήτημα των μέσων ενημέρωσης με τη RAI ή η μεταρρύθμιση για την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού, θα ήθελα να πω ότι το ζήτημα της RAI υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν μπορεί να συνδεθεί μόνο με την κυβέρνηση Μελόνι», δήλωσε.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σημειώνει ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποστεί πολιτικές πιέσεις σχετικά με την κάλυψή τους.
“Η αποτελεσματικότητα του συστήματος διακυβέρνησης όσον αφορά τη διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της RAI αποτελεί μακροχρόνια πηγή ανησυχίας στην Ιταλία”, αναφέρεται στην έκθεση.
“Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ανέφεραν επίσης ότι μετά τον διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου της RAI και άλλων προσώπων υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των συντακτών ειδησεογραφικών προγραμμάτων, υπήρξε μια συντακτική στροφή που οδήγησε στην παραίτηση αρκετών δημοσιογράφων και παρουσιαστών”.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια της RAI στις εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων στη Ρώμη.
“Οι κίνδυνοι πολιτικής επιρροής απορρέουν από την καθιερωμένη πρακτική της αναδιοργάνωσης των θέσεων της ανώτατης διοίκησης της RAI με βάση την ισορροπία της πολιτικής εξουσίας που προκύπτει από τους εκλογικούς κύκλους”, εξηγεί η έκθεση.
Τον περασμένο Μάιο, τα μέλη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας RAI κατέβηκαν σε απεργία αφού εξέφρασαν παράπονα για παρεμβάσεις στη σύνταξη.
Η ίδια η Μελόνι έχει καταθέσει αρκετές υποθέσεις δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων που την έχουν επικρίνει, μεταξύ των οποίων και μία όπου ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση επειδή ειρωνεύτηκε το ύψος της ηγέτιδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν ρωτήθηκε ειδικά για την Ιταλία, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει την ανάγκη για εγγυήσεις για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται.
“Με τα νέα περιστατικά που αναφέρθηκαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς και με τις περικοπές του προϋπολογισμού, αυτό καθίσταται πολύ επείγον”, δήλωσε η ίδια.
Οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι η RAI είναι υπό «κατάληψη»
Η Αλεσάντρα Κονστάντε, γενική γραμματέας της Ένωσης Ιταλών Δημοσιογράφων FNSI, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία.
“Η περίμετρος της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία συρρικνώνεται σιγά σιγά”, προειδοποίησε. “Έχουμε θέσει το θέμα αυτό τόσο στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε στείλει επιστολές και έχουμε ζητήσει από ειδικές αποστολές να επισκεφθούν τη χώρα μας. Προσπαθήσαμε με όλους τους δυνατούς τρόπους να προειδοποιήσουμε τους πάντες ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία φθίνει”.
Η Κονστάντε ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την επιρροή της σημερινής κυβέρνησης στη RAI.
“Ποτέ άλλοτε η δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία δεν έχει βρεθεί υπό ΄κατάληψη’ με αυτόν τον τρόπο. Η RAI έχει γίνει ένα τηλεοπτικό δίκτυο που είναι πολύ πολιτικό και αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα, δεν βοηθάει τον πλουραλισμό της πληροφόρησης”, δήλωσε.
Η έκθεση επικεντρώθηκε επίσης στο δικαστικό σύστημα, προειδοποιώντας ότι παρά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις, οι επιθέσεις στο δικαστικό σώμα της χώρας θέτουν σε κίνδυνο το κύρος και τη φήμη του στα μάτια του κοινού.
Ο Καλοβίνι επανέλαβε ότι η ιταλική κοινή γνώμη ψήφισε υπέρ της Μελόνι και των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα της Ιταλίας.
“Θέλω απλώς να υπενθυμίσω σε όλους ότι πριν από σχεδόν δύο χρόνια οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ της Μελόνι και πριν από λίγο καιρό επιβεβαίωσαν εκ νέου την επιλογή τους, η οποία αφορά επίσης την επιθυμία τους η κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”, επισήμανε.