Οι προσπάθειες της L’Occitane να αναζωογονήσει την ανάπτυξη οδήγησαν σε υψηλά λειτουργικά κόστη, οδηγώντας σε περαιτέρω διάβρωση της τιμής της μετοχής της και της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο γαλλικός κολοσσός καλλυντικών L’Occitane International ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαγράψει τις μετοχές του από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (HKEX) και να τις επαναφέρει σε ιδιωτικά χέρια. Η εταιρεία επέρριψε την ευθύνη στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ειδών πολυτελείας, καθώς και στις επιπλοκές που συνεπάγεται η λειτουργία ως εισηγμένη εταιρεία.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο μεγαλομέτοχος της L’Occitane Reinold Geiger προσέφερε 1,7 δισ. ευρώ για την εξαγορά του υπόλοιπου 28% της εταιρείας, με εκτεταμένη οικονομική υποστήριξη από την Goldman Sachs και την Blackstone. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία είχε αποτιμηθεί σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
Η L’Occitane International αποκάλυψε τώρα ότι το 91,97% των αδιάφορων μετόχων είχε ήδη συμφωνήσει να πουλήσει τις μετοχές του για να στηρίξει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να πετύχει η προσφορά.
Οι αδιάφοροι μέτοχοι αναφέρονται στους μετόχους που δεν κατέχουν σήμερα αρκετές μετοχές ώστε οι ψήφοι τους να έχουν σημαντική επίδραση στη στρατηγική και τις αποφάσεις της εταιρείας.
Η L’Occitane Holding, μια θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Geiger, αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει τώρα στην υποχρεωτική εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών, μετά την οποία θα ολοκληρωθεί η προσφορά ιδιωτικοποίησης.
Το απόγευμα της Τετάρτης, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονταν στα 3,98 ευρώ.
Η L’Occitane International ιδρύθηκε το 1976, στην περιοχή της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία. Σήμερα λειτουργεί περισσότερα από 3.000 καταστήματα σε 90 χώρες, με 1.300 από αυτά να ανήκουν στην εταιρεία.
Στον όμιλο ανήκουν και άλλες μάρκες, όπως οι Melvita, L’Occitane au Brésil, L’Occitane en Provence, Erborian, LimeLife, Sol de Janeiro, ELEMIS και Dr. Vranjes Firenze.
Ο Reinold Geiger δήλωσε σε δελτίο Τύπου: “Η εταιρεία είναι η πρώτη που θα μπορούσε να είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση των προϊόντων της: “Είμαστε ευτυχείς με την ισχυρή υποστήριξη των μετόχων μας. Η συναλλαγή αυτή θα παρέχει στον όμιλό μας την ευελιξία να λαμβάνει μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές αποφάσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις στρατηγικές μας για τις συγκεκριμένες μάρκες και τις γεωγραφικές περιοχές.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων μας, των επιχειρηματικών μας εταίρων και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας και την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητά μας στην παγκόσμια βιομηχανία περιποίησης δέρματος και καλλυντικών”.
Γιατί η L’Occitane ιδιωτικοποιείται;
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την επιστροφή της L’Occitane σε ιδιωτική ιδιοκτησία οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό στον τομέα των ειδών πολυτελείας. Αυτό συνέπεσε με τη συγκράτηση των καταναλωτών, μετά την πανδημία Covid-19, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυξημένες τιμές οδηγούν σε σφίξιμο των εγχώριων πορτοφολιών.
Οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν σήμερα να αγοράζουν λιγότερα αλλά μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντα, γεγονός που σημαίνει ότι οι μάρκες συμπιέζονται όλο και περισσότερο.
Η L’Occitane ελπίζει ότι η τελευταία της κίνηση θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στην ανανέωση των κύριων εμπορικών σημάτων της. Έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί μια πιθανή μελλοντική επανεισαγωγή στο χρηματιστήριο, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ή η πώληση της εταιρείας σε κάποια μελλοντική ημερομηνία.