Η παγκοσμίου φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό έγραψε επιστολή στον Πρόεδρο Ερντογάν ζητώντας την απόσυρση του προτεινόμενου νόμου για τα αδέσποτα ζώα.
Η παγκοσμίου φήμης Γαλλίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Μπριζίτ Μπαρντό έγραψε επιστολή προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την απόσυρση προτεινόμενου νόμου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα αδέσποτα ζώα στην Τουρκία.
Η επιστολή που έγραψε η 89χρονη διάσημη, η οποία είναι ιδρύτρια του Ιδρύματος Brigitte Bardot, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Η Μπαρντό δήλωσε ότι τα αδέσποτα ζώα ζουν αρμονικά στην Τουρκία και ανέφερε: “Οι Τούρκοι έχουν δώσει το παράδειγμα της συμβίωσης με τα αδέσποτα ζώα που κάνει ευτυχισμένους τόσο τους τουρίστες όσο και τους φιλόζωους”.
“Μην αφήσετε την Τουρκία να γίνει μια χώρα που θα λοιδορηθεί και θα επικριθεί για τη σκληρότητα που επιδεικνύει απέναντι σε αυτά τα αισθανόμενα όντα, τους πιο πιστούς μας φίλους”, ανέφερε στην επιστολή της, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο Ερντογάν.
Η έκκληση της Μπαρντό ήρθε μία ημέρα μετά την έγκριση από την Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM)[2] ενός νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας των ζώων με την αιτιολογία ότι τα αδέσποτα σκυλιά “αποτελούν απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων”.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης παραδειγμάτων από όλο τον κόσμο και της συνεργασίας του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής και της διοίκησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) με την κοινοβουλευτική ομάδα, έχει γίνει στόχος των φιλόζωων από την πρώτη ημέρα.
Με την τροποποίηση που έγινε στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, η οποία προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, αφαιρέθηκε από το κείμενο η λέξη “ευθανασία”[3] και εξαιρέθηκαν οι γάτες από το πεδίο εφαρμογής.
Η νέα τροπολογία άνοιξε επίσης το δρόμο για τους δημάρχους που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους να καταδικάζονται σε φυλάκιση από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Παρόλο που η αφαίρεση της λέξης “ευθανασία” από το νομοσχέδιο θεωρήθηκε θετική εξέλιξη όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ότι αυτή η τροποποίηση δεν ήταν επαρκής.
References
- ^ Τουρκικά (tr.euronews.com)
- ^ μετά την έγκριση από την Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM) (tr.euronews.com)
- ^ “ευθανασία” (tr.euronews.com)