Για τουλάχιστον ακόμη ένα τρίμηνο, όπως αναμενόταν, παρατάθηκαν ο στρατιωτικός νόμος και η επιστράτευση στην Ουκρανία – Συνάντηση Ζελένσκι με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού – Φονικό ουκρανικό πλήγμα με drone σε πορθμείο του Στενού του Κερτς
Για ακόμη ένα τρίμηνο τουλάχιστον, όπως αναμενόταν, παρέτεινε τον ισχύοντα στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση το ουκρανικό Κοινοβούλιο.
Η πλειοψηφία των μελών του σώματος ενέκρινε τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρητικά, η ισχύς των δυο μέτρων θα εξέπνεε τη 12η Αυγούστου εάν δεν ανανεωνόταν.
Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε στην Ουκρανία και διατάχθηκε επιστράτευση μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, όσοι Ουκρανοί υπόκεινται στην επιστράτευση – αφορά όλους τους άρρενες ανεξαιρέτως από 18 έως 60 ετών – απαγορεύθηκε να εγκαταλείπουν την επικράτεια, πλην εξαιρετικών περιστάσεων.
Την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον οποίο ευχαρίστησε για την συμμετοχή του Βατικανού στην πρόσφατη ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία. Ο Παρολίν τόνισε πως μοιράζεται με τον Πάπα Φραγκίσκο την στάση του έναντι του ουκρανικού ζητήματος.
Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, οι δύο άνδρες «συζήτησαν λεπτομερώς για τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας, την συνεχιζόμενη από αέρος τρομοκρατία, περιλαμβανομένης της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης κατά του νοσοκομείου Παίδων Όχμαντιτ, και την δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, ένας 57χρονος άνδρας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο έπειτα από ρωσική επίθεση με drone στην Χερσώνα. Την Τρίτη στόχος επίθεσης έγιναν 15 χωριά στην δεξιά όχθη της περιφέρειας, με 30 σπίτια, ένα εμπορικό κατάστημα, έναν αγωγό αερίου και αυτοκίνητα να υφίστανται ζημιές.
Παράλληλα, η Ουκρανία έπληξε με drones ένα πορθμείο, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, μέσα σε λιμάνι του Στενού του Κερτς που χωρίζει την ηπειρωτική Ρωσία από την Κριμαία, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή. Οι τέσσερις τραυματίες, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσαν οι αρχές του Κρασνοντάρ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.
Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ναυτικό του «προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο εχθρικό φορτηγό πλοίο “Σλάβιανιν”», το οποίο «χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στρατιωτικής χρήσης».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν το λιμάνι, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη γέφυρα της Κριμαίας, το εμβληματικό ρωσικό έργο που έχει ήδη στοχοποιηθεί πολλές φορές από την Ουκρανία. Το πλοίο αυτό βρισκόταν στο λιμάνι του Καυκάζ, στο Στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει ακτοπλοϊκά την ηπειρωτική Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε παράνομα το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμπορεύματα περνούν από αυτό το λιμάνι.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το ταξίδι με οχηματαγωγό έως την Κριμαία είχε ανασταλεί μετά την πολυδάπανη κατασκευή της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία. Ο διάπλους επαναλήφθηκε μετά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού που κατέστρεψε το έργο το 2022, μια επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία.
Η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία εκτείνεται στο Στενό του Κερτς, δέχθηκε επίσης επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού Ναυτικού τον Ιούλιο του 2023, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές και τον θάνατο δύο αμάχων. Παρότι η γέφυρα είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην αρχή της σύγκρουσης από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά εξοπλισμού στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, οι απειλές που βαρύνουν τη συγκεκριμένη υποδομή ώθησαν τις αρχές να αναπτύξουν άλλους διαύλους υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, η Ουκρανία είχε πολλές επιτυχίες στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας επανειλημμένα ρωσικά λιμάνια ή πλοία και κυρίως βυθίζοντας το καταδρομικό «Μοσκβά» τον Απρίλιο του 2022.
Στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας του «εμφανίζει καλή δυναμική». «Σταδιακά προσεγγίζομε την δυνατότητα χρήσης των δικών μας πυραύλων, χωρίς να επαφιέμεθα στους πυραύλους που μας προμηθεύουν οι εταίροι μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας λίγες ημέρες μετά το φονικό πλήγμα από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα στην μερικώς κατεχόμενη περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Η Μόσχα, εξάλλου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους “Γιαρς”, οι οποίοι είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικά. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι το στρατιωτικό προσωπικό στις ασκύσεις εκτελεί εντατικούς ελιγμούς, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης δράσεων σε δασικές περιοχές με στόχο να αυξήσει την κάλυψη των εκτοξευτών.
Πρόκειται για την δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια τέτοιου τύπου.