SOS από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για την κατάσταση στο Σουδάν

Μιλά στο euronews ο διεθνής πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Δρ Χρήστος Χρήστου, που επισκέφθηκε πρόσφατα την πολύπαθη αφρικανική χώρα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι συνέπειες των συγκρούσεων που διαρκούν πάνω από ένα χρόνο και είναι σε πλήρη εξέλιξη για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στο Σουδάν είναι καταστροφικές.

Ο πληθυσμός έχει αντιμετωπίσει φρικτά επίπεδα βίας, εν μέσω εκτεταμένων μαχών κι έχει επιβιώσει από επανειλημμένες επιθέσεις, κακοποίηση και εκμετάλλευση από τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Αυτό ειναι το βασικο συμπέρασμα έκθεσης που παρουσίασαν την Δευτέρα (22/7) οι Γιατροί Χωρίς Συνορα σε σχέση με την κατασταση στην πολύπαθη αφρικανικη χωρα.

«Ειναι ήδη 15 μήνες από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος και σε αυτην την έκθεση καταγράφουμε τις ιστοριες των ασθενών μας και τις δικές μας ιατρικές πληροφορίες, έτσι όπως τις έχουμε μέσα από τις διάφορες δομές τις οποίες λειτουργούσαμε όλον αυτόν τον καιρό. Η έκθεση δείχνει πρώτα από όλα ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές αναγκες και επίσης ότι και οι δύο πλευρές δεν δείχνουν σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν προστατεύουν όσο θα έπρεπε τουλάχιστον τον άμαχο πληθυσμό», σχολιάζει στο euronews ο Δρ. Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των «Γιατρώ χωρίς Σύνορα».

Ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές το τελευταιο διάστημα στο Σουδάν. Ποια ειναι η προσωπική του εμπειρία από το πεδίο; Ο ίδιος απαντά: «Βρέθηκα στο Πορτ Σουδαν σε μια προσπάθεια να συναναστραφώ με τις αρχές και να πιέσουμε για πρόσβαση σε όλους αυτους τους πληθυσμούς που δεν έχουν αυτή τη στιγμή τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, φάρμακα και φυσικά φαγητό ή νερό. Πριν τρεις μηνες είχα επίσης επισκεφθεί και το Νταρφουρ και αυτο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι δεν έχουμε δυστυχώς καμία πρόοδο σε αυτο που ονομάζουμε εμείς διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η έκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Στο Χαρτούμ και σε όλες τις πολιτείες του Νταρφούρ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών που λειτουργούν στο Σουδάν. Περιθάλπουν χιλιάδες τραυματίες πολέμου σε τοποθεσίες που έχουν πληγεί από διασταυρούμενα πυρά και βομβαρδισμούς, όπου σπίτια, δομές υγείας και βασικές υποδομές έχουν καταστεί μη λειτουργικές.

Στους καταυλισμούς όπου οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί αναζητούν ασφάλεια, οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφηγούνται φρικτές ιστορίες απάνθρωπης μεταχείρισης του άμαχου πληθυσμού από τις ένοπλες ομάδες. Η σεξουαλική βία και η έμφυλη βία είναι διάχυτες. Πέρα από τα σωματικά, υπάρχουν και ψυχικά τραύματα, αλλά όλα αντί να απουλώνονται επιδεινώνονται από την κατάρρευση του συστήματος υγείας και την ανεπάρκεια της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για αυτο και οι Γιατροι Χωρις Συνορα κάνουν την ακόλουθη έκληση: «Ζητάμε από τις διεθνείς οργανώσεις, τις ΜΚΟ, να επιστρέψουν στο Σουδάν ή να έρθουν όσες δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, οι ανάγκες βρίσκονται παντού, ακόμα και σε μέρη που ενδεχομένως η ασφάλεια να μην είναι το πρωτεύον ζήτημα. Αυτο που ζητάμε όμως και από τον υπόλοιπο κόσμο, από όλον τον πλανήτη, είναι να μην σταματάμε να μιλάμε για το Σουδάν και να πιέζουμε οσο μπορούμε και τις δικές μας κυβερνήσεις ούτως ώστε να δοθεί μια πολιτική λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Οι ξένες δυνάμεις στο Σουδάν

Τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής και του Αραβικού Συνδέσμου, το Σουδάν, αποτελεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης ένα κράτος στρατηγικής σημασίας, καθως έχει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο εμφύλιος μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των παραστρατιωτικών πρώην συμμάχων της συνεχίζεται, την ώρα που για τις εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ιδιαιτερο ενδιαφέρον το τελευταιο διαστημα πέρα από τις γεωγραφικα γειτνιάζουσες χώρες, υπερδυνάμεις του πλανήτη όπως το Ισραήλ (με το οποπιο έχουν εξομαλυνθεί οι κακές σχέσεις του παρελθοντος), το Ιράν (που φλερτάρει με την χούντα του Χαρτουμ), οι ΗΠΑ (που εχουν ισχυρή ναυτικη δυναμη στην περιοχή), η Ρωσία (που αυξάνει το στρατιωτικό της έρεισμα μέσω μισθοφόρων αλλά επιδιωκει να αποκτήσει και ναυτική βάση στις σουδανικές ακτές καθώς και η Κίνα (που διευρυνει με επενδυσεις την οικονομικη διεισδυση της). Αντιθετα, δειχνει να συρρικνωνεται και μαλιστα με ταχυτητα ο ρολος των ευρωπαϊκων πρωην αποικιοκρατικων δυναμεων.