Σε «αχαρτογράφητα νερά» οι Δημοκρατικοί: Η υποψηφιότητα Κάμαλα Χάρις και η «σιγή» Ομπάμα – Πελόσι

Ο τελικός λόγος στο συνέδριο των Δημοκρατικών στα μέσα Αυγούστου στο Σικάγο – Ποιοι στηρίζουν την αντιπρόεδρο μετά την αποχώρηση Μπάιντεν

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» βρίσκεται η εκστρατεία των Δημοκρατικών ενόψει της εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Μια απόφαση που δεν ήταν ακριβώς «κεραυνός εν αιθρία», καθώς είχαν προηγηθεί εβδομάδες αμφισβήτησης του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ωστόσο εγκατέλειψε την κούρσα αργά, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα ως το συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα υποδείξει τον υποψήφιο ή την υποψήφια της παράταξης για την προεδρία.

«Πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην άσκηση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, πριν δηλώσει μέσω Χ τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις.

Η νυν αντιπρόεδρος αποδέχθηκε την πρόκληση[1] διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμη να διεκδικήσει και να «εξασφαλίσει το χρίσμα» των Δημοκρατικών για να «νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», κάτι που έσπευσαν να ενστερνιστούν δεκάδες σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών.

Από την μακρά λίστα ωστόσο απουσιάζουν ηχηρά ονόματα:

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στενός πολιτικός φίλος του Μπάιντεν και από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παράταξη, περιορίστηκε να εκφράσει την «εμπιστοσύνη» του στο κόμμα, που κατ’ αυτόν μπορεί να δημιουργήσει τη «διαδικασία» που θα επιτρέψει να επιλεγεί «εξαίρετη υποψηφιότητα», χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κάμαλα Χάρις.

Τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι αυτή η απόφαση είναι η σωστή για την Αμερική», ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς πως θα «ναυπηγηθούν σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες».

Εκτιμάται, από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να δηλώσει άμεσα τη στήριξή του, καθώς πιθανότατα ο ίδιος αλλά και ορισμένα άλλα μέλη του κόμματος ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με «ενθρόνιση», χωρίς να εξασφαλιστεί η στήριξη της βάσης των Δημοκρατικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το άλλο «βαρύ χαρτί» των Δημοκρατικών, η Νάνσι Πελόσι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία περιορίστηκε να εξυμνήσει τον Μπάιντεν ως «έναν από τους σημαντικότερους προέδρους της αμερικανικής ιστορίας».

Την τελευταία λέξη άλλωστε θα την πουν οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στο Σικάγο στα μέσα Αυγούστου, 3.900 τον αριθμό, με πολλά και ποικίλα προφίλ, οι περισσότεροι είναι εντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Η διαδικασία θα είναι «διαφανής» και «συντεταγμένη», υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του κόμματος, ο Τζέιμι Χάρισον.

Στα 59 της χρόνια, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να προβάλει τη νεότητά της, σε σύγκριση με τον 78χρονο Ντόναλντ Τραμπ που βγήκε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένος από το συνέδριο στο οποίο έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που φάνηκε συντεταγμένο, όσο ποτέ, πίσω από την υποψηφιότητά του.