Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο για παροχή οπλισμού αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία έπειτα από τον βομβαρδισμό κατά αμάχων στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο Κίεβο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο σε μια «ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό», κατά την έκφραση της Ντάουνινγκ Στριτ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε πως ο Τζόνσον συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.
Τη συνάντηση δημοσιοποίησε η ουκρανική πρεσβεία στο Λονδίνο, δημοσιεύοντας στο twitter φωτογραφία των δύο ανδρών να συζητούν.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Σίμπιγκα δήλωσε μέσω facebook πως «η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου».
Νωρίτερα, ο Βολοντίρ Ζελένσκι είχε συναντηθεί με τον Αυτριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, δίπλα στον οποίο, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως «η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά».
Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ουκρανία παρουσίασε τις κύριες προτάσεις της για μια συμφωνία με τη Μόσχα, μεταξύ των οποίων η «ουδετερότητά» της σε αντάλλαγμα για μια διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλειά της.
«Στα ανατολικά και στα νότια παρατηρούμε μια συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και στρατευμάτων που ετοιμάζονται να καταλάβουν ένα ακόμη τμήμα του εδάφους μας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια μιας τέτοιας επίθεσης, είπε πως θα εξαρτηθούν από «πολλούς παράγοντες: […] από τη δύναμή μας, από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι μας θα μας προμηθεύσουν όπλα και από τη βούληση του Ρώσου (προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν) να πάει πιο μακριά».