Βερολίνο: Έκθεση μνήμης για τις γυναίκες που πολέμησαν τους ναζί

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Οι καλλιτέχνιδες προβάλλουν τους ζωτικούς ρόλους που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην αντίσταση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε μια πράξη μνήμης, οι καλλιτέχνιδες Χάνα Γκόλντσταϊν και Κλόντια Μπάλστερς επιμελήθηκαν μια έκθεση που αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην αντίσταση κατά των ναζί[2]. Η έκθεση αυτή, η οποία σηματοδοτεί την 80ή επέτειο μιας απόπειρας δολοφονίας κατά του Χίτλερ, φέρνει στο φως τη συχνά παραγνωρισμένη συμβολή των γυναικών στον αγώνα κατά της τυραννίας.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Willy Brandt House στο Βερολίνο, περιλαμβάνει γραπτά και έργα γυναικών τοποθετημένα σε τοίχους και διάσπαρτα σε δάπεδα. Αυτές οι οπτικές αφηγήσεις χρησιμεύουν ως ισχυρές υπενθυμίσεις του θάρρους και της ανθεκτικότητάς τους.

Μεταξύ των ιστοριών που αφηγούνται είναι αυτή της Άνεντορ Λέμπερ, η οποία φυλακίστηκε από τους ναζί και αργότερα κατέγραψε τις ζωές των μαχητών της αντίστασης. Η ιστορία της, μαζί με πολλές άλλες, αμφισβητεί τις παραδοσιακές ανδροκεντρικές αφηγήσεις της ιστορίας.

Η Χάνα Γκόλντσταϊν σημειώνει: “Οι ιστορίες των γυναικών θεωρούνταν πάντα λιγότερο σημαντικές από τις ιστορίες των ανδρών, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εικάσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ένας λόγος είναι ότι οι νικητές παίρνουν να λένε την ιστορία, σωστά; Οι νικητές γράφουν την ιστορία και μέχρι στιγμής κυρίως στην ιστορία μας είναι λευκοί άνδρες που γράφουν την ιστορία και θα γράψουν για τον εαυτό τους”.

Η έκθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους επισκέπτες, ορισμένοι από τους οποίους ανακάλυψαν συνδέσεις με τη δική τους οικογενειακή ιστορία.

Η Κλόντια Μπάλστερς σημειώνει: “Από τότε που παρουσιάσαμε αυτό το έργο στη Γαλλία και στη Γερμανία, επισκέπτες που ίσως θυμήθηκαν τις δικές τους οικογενειακές ιστορίες, είδαν τις εικόνες μας και συγκινήθηκαν αρκετά από τις ιστορίες που συνεπάγονται και ίσως αναρωτήθηκαν και προβληματίστηκαν και για τον δικό τους ρόλο στην κοινωνία, επίσης”.

Αυτή η έκθεση είναι ιδιαίτερα καίρια δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των ακροδεξιών αισθημάτων και των επιθέσεων σε μνημεία του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία. Τον τελευταίο χρόνο έχουν βανδαλιστεί μνημεία για θύματα ΛΟΑΤΚΙ και πλάκες που θυμίζουν την απέλαση των Εβραίων.

Η Γκόλντσταϊν υπογραμμίζει τη σύγχρονη σημασία του έργου τους: “Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε μια αρκετά τρομακτική κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και να δείξουμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε με αυτόν τον τρόπο. Θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο και νομίζω ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την έκθεση”.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 8 Σεπτεμβρίου και υπενθυμίζει τη γενναιότητα των γυναικών που αγωνίστηκαν κατά της καταπίεσης, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να αναλογιστούν το δικό τους ρόλο στο συνεχή αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα.