Ένας λάθος υπολογισμός είναι θέμα χρόνου, κατά τον συνταγματάρχη Μπεν Ράμσεϊ
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές.
Το μαύρο καλοκαίρι του 1974 η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα, η Κύπρος είναι το μοναδικό διχοτομημένο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγο πριν την επέτειο του Αττίλα, ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας κατά μήκος και εντός της νεκρής ζώνης που ελέγχεται από τον ΟΗΕ.
Ο απερχόμενος Αρχηγός Στρατιωτικού Επιτελείου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συνταγματάρχης Μπεν Ράμσεϊ αναφέρει μια σειρά από ενέργειες που προκαλούν ανησυχίες αναζωπύρωσης μιας «παγωμένης» σύγκρουσης.
«’Εχουμε καταγράψει αύξηση σχεδόν 70% των στρατιωτικών παραβιάσεων, κυρίως κατασκευαστικές παραβιάσεις και από τα δύο μέρη κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας φέτος. Επομένως, αυτές οι παραβιάσεις είναι ο,τιδήποτε από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εκτιμήσαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλες στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετική ικανότητα, έως ρίψεις λίθων, όπλιση όπλων ή στρατιώτες που εισέρχονται στη ζώνη ασφαλείας για να συλλάβουν πολίτες . Έτσι, όλα αυτά, όλοι αυτοί οι παράγοντες υπάρχουν στην ουδέτερη ζώνη σχεδόν σε καθημερινή βάση», λέει.
«Ένας λάθος υπολογισμός είναι θέμα χρόνου», προειδοποιεί ο συνταγματάρχης Ράμσεϊ που χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Πράσινη Γραμμή «ένα αθόρυβο πεδίο μάχης» στο οποίο «παίζεται ένα παιχνίδι σκάκι».
«Ο φόβος μου είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα ακούσουν τις πληροφορίες που τους δίνουμε ώστε στη συνέχεια να ενεργήσουν με τρόπο που θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις. Η πραγματική μου ανησυχία για την Κύπρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση ανάλογη με την ιστορία με τον βραστό βάτραχο, όπου ένας βάτραχος κάθεται στο νερό, θερμαίνεται σιγά-σιγά, και σε ένα επίπεδο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, ξαφνικά το νερό γίνεται θανατηφόρο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ. Δεν λέω ότι είμαστε ακόμα εκεί. Δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το επίπεδο, αλλά σίγουρα υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι μόνο κλιμακώνουμε, και δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη αποκλιμάκωση», σημειώνει ο Ράμσεϊ.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναγνωρίζει ότι οι 800 στρατιωτικοί που έχουν διατεθεί για να περιπολούν σε όλο το μήκος της ουδέτερης ζώνης δεν είναι αρκετοί. Ο ΟΗΕ επιχειρεί να καλύψει τα κενά με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα εξελιγμένες κάμερες παρακολούθησης και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Στο διπλωματικό επίπεδο, έχουν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία φορά που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είχαν πραγματικό διάλογο με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία.
Πολλοί φοβούνται ότι, εάν οι δύο πλευρές δεν επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα υπάρξουν συνέπειες.
Ο Κυπριακός Δικοινοτικός Συνασπισμός Γυναικών προειδοποιεί πως η διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως μια παγωμένη σύγκρουση απομονωμένη από τις εξελίξεις στην ταραχώδη περιοχή.
«Αν τα πράγματα αφεθούν να προχωρήσουν μόνα τους, χωρίς να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, χωρίς να ελέγχουμε τη διαδικασία, δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα μείνουν στάσιμα. Και δυστυχώς θα μπορούσαμε να βρεθούμε με μια κλιμάκωση των εντάσεων, που θα είναι πολύ αργά για να ελέγξουμε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε εντός της εντολής των Ηνωμένων Εθνών και να εκμεταλλευτούμε πλήρως το σύνολο των εργασιών που ήδη υπάρχει», λέει η Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου του Δικοινοτικού Συνασπισμού.
Και προσθέτει: «Αποκλίνουμε από την παγκόσμια ειρήνη. Αποκλίνουμε από την ασφάλεια. Και η Κύπρος είναι μέρος ενός παζλ περιφερειακής ασφάλειας. Χρειάζεται ο κόσμος άλλη σύγκρουση; Χρειάζεται ο κόσμος άλλη μια φλεγόμενη κατάσταση;».