Κύπρος-50 χρόνια από το πραξικόπημα: Η ομιλία της προέδρου της Βουλής

Τα μηνύματα που έστειλε η Αννίτα Δημητρίου στα 50 χρόνια από τη μαύρη μέρα του προδοτικού πραξικοπήματος

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τίμησε τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική είσβολη μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία της χώρας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πώς, αλήθεια, μια στιγμή διχασμού στην ιστορία ενός τόπου… Μπορεί να φέρει μισό αιώνα κατοχής, προσφυγιάς, ξεριζωμού, πόνου. Πώς μια τραγική επιλογή, μια παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αξίες και θέσμια, μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή. Να παραδώσει μισή πατρίδα στα βάρβαρα και αιματοβαμμένα χέρια του Αττίλα. Να μαυροφορέσει μάνες, να ορφανέψει παιδιά, ν’ αφήσει εκατόμβες νεκρών και αγνοουμένων.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ… Με την ψυχή βαριά και τη μνήμη φορτισμένη… Γιατί δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ξανά τη διχόνοια και τον διχασμό να κυριαρχήσει. Βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια λάθη δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν»

Η Αννίτα Δημητρίου συμπλήρωσε πως «η Τουρκία με την εισβολή του Αττίλα, υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης» για αποκατάσταση δήθεν της συνταγματικής τάξης, παραβίασε και συνεχίζει να παραβιάζει κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας και διατηρώντας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρας μέλους της ΕΕ. Για 50 συνεχή χρόνια, παρακολουθούμε την Τουρκία να εφαρμόζει συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, αλλάζοντας τα γεωγραφικά τοπωνύμια και καταστρέφοντας μνημεία πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία και την ταυτότητα της πατρίδας μας. Απώτερος στόχος να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας και να εξαλειφθεί κάθε ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο από την κατεχόμενη γη μας.

Συστηματικά και καθημερινά η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους επιχειρώντας ειδικότερα την ανατροπή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στη νεκρή ζώνη. Οργανωμένα και μεθοδικά, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στην ΑΟΖ όσο και σε άλλες περιοχές. Η δε εμμονή του κατοχικού ηγέτη, αλλά και της Άγκυρας, στη ρητορική των δυο κρατών, αποτελεί την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η πρόταξη του όρου περί κυριαρχικής ισότητας, δυναμιτίζει την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφού βρίσκεται σε κάθετη και άμεση διάσταση με το συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο διορισμός, τον περασμένο Ιανουάριο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ένα θετικό βήμα. Εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα μετά και από την επίδοση της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν, οφείλουμε όλοι να δείξουμε με αποφασιστικότητα και πειστικότητα ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την πατρίδα και τον λαό μας μέσα από τη διαιώνιση της στασιμότητας και του παρατεταμένου αδιεξόδου, πρέπει να είναι πλήρως αντιληπτοί και κατανοητοί από όλους.

Ιδιαίτερα εάν και η παρούσα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα και οι παράμετροι του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν στεφθεί με επιτυχία. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι κρίσιμο να καταγραφεί επισήμως η ειλικρινής και θετική στάση της δικής μας πλευράς, ανεξάρτητα από την όποια στάση θα επιλέξει τελικά να ακολουθήσει η Τουρκία. Η οποία θα πρέπει αναλόγως να χρεωθεί και την ευθύνη του αδιεξόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν ο Διεθνής Παράγοντας να προσεγγίσει τη θέση ότι πλέον δεν είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης στη βάση της ΔΔΟ με Πολιτική Ισότητα. Και ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές διευθέτησης του προβλήματος. Ένα ενδεχόμενο που θα φέρει αρνητικότατες συνέπειες για το εθνικό μας ζήτημα. Συνεπώς δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα μας. Επιβάλλεται να δείξουμε την ετοιμότητα μας με πρωτοβουλίες, εισηγήσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις».