Γερμανία: Στο Βισμπάντεν το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο για την Ουκρανία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η πόλη του Βισμπάντεν στην Νότια Γερμανία είναι ευρέως γνωστή για τα σπα και τις θερμές πηγές της. Τώρα όμως θα ακουστεί περισσότερο αφού εκεί δημιουργήθηκε το ΝΤΑΟϊκό κέντρο για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην αμερικανική βάση. Εκεί θα οργανωθεί ο τομέας εκπαίδευσης αλλά και η συγκέντρωση και διανομή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Διοικητής θα είναι τριάστερος στρατηγός και στόχος είναι η ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία χωρίς το ΝΑΤΟ να είναι κομμάτι της σύγκρουσης.

«Πρέπει σίγουρα να συναντήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που κατασκεύασαν και χρησιμοποιήσαμε τα πυρομαχικά και να μας εκπαιδεύσουν στην ορθή χρήση. Γνωρίζω και άλλους συμπολεμιστές μου που έλαβαν βασική εκπαίδευση σε διάφορες ΝΑΤΟϊκές χώρες κι αποδείχθηκε ανεκτίμητη για εκείνους», λέει ο Σβιάτοσλαβ Γιουράς, βουλευτής του κόμματος Υπηρέτες του Λαού του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και πολεμιστής των ουκρανικών δυνάμεων.

Η δημιουργία του κέντρου συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ της Ουάσινγκτον, όπου οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν την μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς την βορειοατλαντική συμμαχία.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως ακόμη και αυτή η δήλωση μπορεί να έχει όρια, πολύ χρόνο κι εν πολλοίς εξαρτάται από τις βουλές του αμερικανικού παράγοντα. «Θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ΝΑΤΟϊκή στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα άπαντες γνωρίζουν περιλαμβανομένων των Ουκρανών πολιτικών ότι η αμερικανική εσωτερική πολιτική θα αποφασίσει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Λέοναρντ Σουέτ, επικεφαλής ερευνητής της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου.

«Στην ίδια σύνοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους στην Γερμανία. Η Μόσχα αντέδρασε λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε ανάλογη στρατιωτική απάντηση.

Βουλευτής των Πρασίνων που μετέχει στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας της Γερμανίας  επισημαίνει στο Euronews ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξοπλιστεί», μεταδίδει η απεσταλμένη του Euronews, Κριστίνα Γιοβανόφσκι.

«Είναι μία από τις πραγματικότητες του 21ου αιώνα. Δεν είναι πολύ καλό να το βλέπεις, αλλά είναι αναγκαίο. Θα ήταν πολύ σοφότερο αν μπορούσαμε να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά στον πλανήτη. Αλλά επί του παρόντος δεν συμβαίνει αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε», λέει ο Σεμπάστιαν Σάφερ, βουλευτής των Πρασίνων.

Οι Ουκρανοί προειδοποιούν ότι η στήριξη από το ΝΑΤΟ δεν μειώνει τις ανησυχίες τους για το  μέλλον της χώρας τους.

«Η πραγματικότητα είναι πως παρά το γεγονός ότι έχουμε λάβει κάθε είδους βοήθεια, δεν είναι αρκετή για να πολεμήσουμε απέναντι στην πολεμική μηχανή του κυρίου Πούτιν, που φέρνει απέναντί μας», καταλήγει ο Σβιάτοσλαβ Γιουράς, βουλευτής του κόμματος Υπηρέτες του Λαού του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και πολεμιστής των ουκρανικών δυνάμεων.