Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε στα στρατεύματα ότι η Χαμάς έχει φθαρεί, αλλά η καταδίωξη της ομάδας θα συνεχιστεί “για χρόνια”
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα που έπληξε το σχολείο Αμπού Αριμπάν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.
Το σχολείο, το οποίο λειτουργεί από την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, χρησιμοποιείτο ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.
“Αυτός που πηγαίνει στο σχολείο επειδή θέλει να κρυφτεί από τον θάνατο. Δεν πρόκειται να αντισταθεί. Δεν θέλουμε τίποτα. Θέλουμε μόνο να είμαστε ασφαλείς, αλλά τώρα ούτε το σχολείο, ούτε το σπίτι, ούτε κανένα μέρος είναι ασφαλές. Στοχοποιούν τα πάντα”, δήλωσε η Um Fadi Al-Zeer, μία από τις εκτοπισμένες γυναίκες που ζουν στο σχολείο.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έπληξε “τρομοκράτες που φέρονται να δρούσαν στην περιοχή και να εδρεύουν στο σχολείο της UNRWA”.
Το γεγονός αυτό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300 σε μια μαζική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα.
Το χτύπημα αυτό ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα στον εννεάμηνο πόλεμο που πυροδότησε η εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και περισσότεροι από 200 κρατήθηκαν όμηροι.
Εν τω μεταξύ, στο βόρειο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ συναντήθηκε με στρατιώτες στην αεροπορική βάση Νεβατίμ.
Επαίνεσε το προσωπικό των υπηρεσιών για τις προσπάθειές τους να εξουδετερώσουν τη Χαμάς, αλλά προειδοποίησε ότι η καταδίωξη της ομάδας θα “συνεχιστεί για χρόνια”.
“Η Χαμάς φθείρεται καθημερινά, πληρώνει το τίμημα και η ικανότητά της να ενισχυθεί εκ νέου είναι πολύ χαμηλή. Κλείσαμε στη Ράφα, χτυπάμε τις θέσεις διοίκησής της, τις αποθήκες όπλων, τις δομές επικοινωνίας, παντού, όπου παράγονται όπλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εξοπλιστεί, δεν έχει τη δυνατότητα να οργανωθεί, δεν έχει τη δυνατότητα να φροντίσει τους τραυματίες”, είπε.
Η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή πως αποσύρεται από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η απόφαση της Χαμάς να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών ανακοινώθηκε την επομένη πολύνεκρου βομβαρδισμού, ο οποίος είχε σκοπό να εξοντωθεί ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Μοχάμεντ Ντέιφ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί στενός συνεργάτης του, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Αξιωματούχος της Χαμάς διαβεβαίωσε πως ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ζωντανός, είναι «καλά» και «επιβλέπει άμεσα τις επιχειρήσεις» των μαχητών του.
Άλλο στέλεχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απόφαση του κινήματος να αποσυρθεί από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, οφείλεται στην «έλλειψη σοβαρότητας» της άλλης πλευράς, καταγγέλλοντας ιδίως τις «σφαγές» που διαπράττονται «με θύματα άοπλους αμάχους».
Η Χαμάς μολαταύτα «είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις» όταν το Ισραήλ «δείξει σοβαρότητα», προκειμένου να «κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», που θα συνοδευτεί από ανταλλαγή παλαιστινίων φυλακισμένων με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο στρατιωτικός της βραχίονας εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Στη βόρεια Γάζα, φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν στήσει συσσίτια σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον πληθυσμό εκεί χορτάτο, καθώς η βοήθεια συνεχίζει να φτάνει στον θύλακα με το σταγονόμετρο και οι προμήθειες λιγοστεύουν.
Πάνω από το 80% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να μετακινούνται ξανά και ξανά.
Πολλοί ζουν τώρα σε άθλιους, αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό και προϊόντα υγιεινής.