Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν το Σάββατο για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.
Την Παρασκευή συνολικά 6.665 πολίτες εγκατέλειψαν τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως δήλωσε η Βερεστσούκ. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από εκείνον της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι 4.676 άμαχοι είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μεταξύ αυτών 1.205 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν κι άλλοι άμαχοι από την περιφέρεια αυτή, καθώς έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή καταφτάνουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 30% του κόσμου παραμένει σε οικισμούς σε όλη την περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν.
Φόβοι για νέο κύμα επίθεσης στο Ντονμπάς
«Αυτοί (οι Ρώσοι) συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια επίθεση και βλέπουμε ότι ο αριθμός των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί», σημείωσε ο Γκαϊντάι σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.
Οι δηλώσεις του Γκαϊντάι γίνονται την ώρα που αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τονίζει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικούς στα όριο του Χάρκοβο. Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών. Παρ’ όλα αυτά, είπε πως τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.
Η ίδια πηγή εκτίμησε πως η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη του Ντονμπάς, αλλά και πως σκοπεύει να κινητοποιήσει περισσότερους από 60.000 στρατιωτικούς.
Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, ο αξιωματούχος προεξόφλησε σφοδρές μάχες και προειδοποίησε ότι η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.
Ζελένσκι: Ηθελημένη ρωσική επίθεση στην Κραματόρσκ – Διαψεύδει η Μόσχα
Όλα αυτά την ώρα που ο αντίκτυπος του βομβαρδισμού στην Κραματόρσκ με περισσότερους από πενήντα νεκρούς παραμένει νωπός. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και έκανε λόγο για εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.
«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του την Παρασκευή. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. «Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 109 τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση στην Κραματόρσκ[1], που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό όπου περίπου 4.000 άνθρωποι περίμεναν συρμούς για να φύγουν. Το Κίεβο κατηγορεί τις δυνάμεις της Μόσχας για την επίθεση, όμως η Μόσχα το διαψεύδει. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ την Παρασκευή.
Ο περιφερειάρχης της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε πως η επίθεση έγινε με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tochka U, ένα όπλο διασποράς. Η Ρωσία αρνείται πως χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους, απαγορευμένους δυνάμει διεθνούς σύμβασης του 2008, στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ αντέτειναν πως δεν πιστεύουν «την άρνηση των Ρώσων πως ευθύνονται».
Καταγγελίες για ρωσικά χτυπήματα εναντίον αμάχων
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία. «Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και τη Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Η ουκρανική αντίσταση εξακολουθεί να αποτρέπει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και το Ντονμπάς, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.
Παράλληλα, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ (50 χλμ. δυτικά του Κιέβου) Βάτιμ Τόκαρ δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι. Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο δήμαρχος, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό. Ο Τόκαρ προσέθεσε ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί. Τα λεγόμενα του δημάρχου δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Επίσης, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού Κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα κατήγγειλε ότι ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα έπεσαν θύματα βιασμού από Ρώσους στρατιωτικούς, πληροφοροία που επίσης δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος, αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η Ντενισόβα μέσω Facebook, συμπληρώνοντας ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει, δένοντάς τη σε καρέκλα.
Η Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου.
Για βιασμούς από ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό, πληροφορία που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Ο δε Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους» στην Ουκρανία. «Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις που οφείλω να λάβω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι Γάλλοι στρατιωτικοί και δικαστικοί εμπειρογνώμονες και δικαστικοί εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην έρευνα και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει την έρευνα για την επίθεση στην Κραματόρσκ.
References
- ^ πυραυλική επίθεση στην Κραματόρσκ (gr.euronews.com)