Υπάρχει καλή συνεργασία με τους περιφερειακούς συμβούλους των υπολοίπων παρατάξεων και επιδίωξή μου είναι πάντα να τους παρέχω ενημέρωση για ό,τι γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Με αφορμή λοιπόν την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Διονύσης Γιακουμέλος, γνωστοποίησα τα αποτελέσματα που υπήρξαν στις δειγματοληψίες που έγιναν στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη και στη γέφυρα Ξιφίτα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Υγειονομικό, τις οποίες κι εγώ έμαθα δέκα λεπτά πριν αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση της λογοδοσίας.
Οι εντολές που έδωσα ήταν ξεκάθαρες και πραγματοποιήθηκε έλεγχος, κάτι που ζητούσαν φορείς όπως ο ΟΔΑΖ, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής. Αν και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε το ίδιο, ίσως η ΔΕΥΑΖ να μην έφτανε σε αυτό το οριακό σημείο και η παρούσα διοίκησή της να μην είχε κληρονομήσει τόσα σοβαρά προβλήματα με τον βιολογικό και το νερό.
Κατ’ αρχήν να πω ότι η έρευνα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος είναι συνεχής και λαμβάνονται συνεχώς δείγματα. Υπάρχει επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο και τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε σε λίγο καιρό. Σε πρώτη φάση όμως, έδωσε κάποιες κατευθύνσεις στη ΔΕΥΑΖ, που αφορούν τον καθαρισμό του ποταμιού και την κατασκευή μιας δεξαμενής για να αποθηκεύονται εκεί λύματα και να μην υπάρξει άλλη εκροή.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετρήσεις του Υγειονομικού αυτές δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με αυξημένο μικροβιακό φορτίο σε τρεις δειγματοληψίες που έγιναν στην εκβολή του βιολογικού στη γέφυρα Ξιφίτα.
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου, στις 26 και τις 27 του ίδιου μήνα και αντί να μειώνεται το φορτίο των μικροβίων, αυτό αυξανόταν διαδοχικά και είναι μη συμμορφούμενο με τις φυσιολογικές τιμές, δηλαδή ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια που βάζει η Νομοθεσία. Συνεπώς, κάτι δεν δουλεύει σωστά στον βιολογικό καθαρισμό και είναι κάτι που πρέπει να δει η ΔΕΥΑΖ. Να προσθέσω ότι τα αποτελέσματα έχουν πιστοποιηθεί και από κρατικό εργαστήριο.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμη θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος. Κάθε ημέρα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής δημοσιεύσει χάρτες επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς σε πέντε στάδια.
Έχουμε τη χαμηλή επικινδυνότητα, τη μέση, την υψηλή, την πολύ υψηλή και την κατάσταση του συναγερμού. Όλα αυτά είναι από το 1 έως το 5. Τον Μάρτιο το Υπουργείο αποφάσισε ότι σε περιοχές που είναι δασικές και Natura δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων και ανθρώπων από τη στιγμή που δεν διαθέτουν δρόμο διαφυγής.
Αυτό είναι μια κυβερνητική απόφαση και την ίδια στιγμή στο δικό μας συντονιστικό, στο οποίο δεν ψηφίζουμε, δεχόμαστε εισηγήσεις από την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο, οι οποίες είναι ταυτόσημες με το Υπουργείο και μιλούν για κλείσιμο των δρόμων εξαιτίας της επικινδυνότητας.
Από τα παραπάνω ρωτάω: Ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να παραβεί την κυβερνητική απόφαση; Ως εκ τούτου, τους δρόμους στη Ζάκυνθο δεν τους κλείνει ο Καποδίστριας, όπως υποστηρίζουν μερικοί, αλλά το κράτος.
Για το δρόμο Αλυκές-Ξύγκια, στο σημείο που υπήρχε η καθίζηση του οδοστρώματος, οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας το έργο θα παραδοθεί.
Έχει σκαφτεί ο δρόμος σε βάθος 80 εκατοστών και εκεί τοποθετείται κροκάλα, γεωύφασμα, αλλά και υλικά που θα συγκρατήσουν την υγρασία.
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, θα αρχίσουν τη διαδικασία ώστε ο δρόμος αυτός από εργοταξιακός να μετατραπεί σε επαρχιακό, προκειμένου να μπουν πινακίδες οδικής κυκλοφορίας και η Αστυνομία να αποκτήσει τη δυνατότητα για να πραγματοποιεί ελέγχους.
Πηγή: https://prisma902.gr
The post ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Κωνσταντίνος Καποδίστριας | Το μικροβιακό φορτίο είναι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια στη γέφυρα Ξιφίτα όπως επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις των δειγματοληψιών του Υγειονομικού appeared first on ZANTETIMES.GR.