Αποδίδονται στον παρατεταμένο καύσωνα – Μεγάλο μέρος της ελληνικής μειονότητας διαβιεί στην περιοχή όπου μαίνονται οι φωτιές
Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν οι αρχές στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στα νότια της χώρας, στην περιοχή όπου διαβιεί και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικης μειονότητας.
Την σχετική αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, που ανέφερε μάλιστα ότι οι πυροσβέστες αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό που επίσης έχει ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου μαίνονται οι φωτιές, καθώς έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ελικόπτερο Cougar.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταουλαντ Μπάλα, υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας: «Είμαστε σε επαφή με το Συντονιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετωπιση Καταστασεων Εκτακτης Αναγκης μέσω του οποίου θα θέλαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα από αέρος γιατί, όπως είδαμε, είναι σχεδόν αδύνατο να επέμβουμε σε μεγάλο μέρος των υφιστάμενων πυρκαγιών».
Οι πιο πολλές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί στην Δρόπολη της Βορείου Ηπείρου, περίπου 250 χιλιομετρα νότια της πρωτεύπουσας Τιράνων. Ειναι μια περιοχή που εκτείνεται από τα ελληνοαλβανικά συνορα στο ύψος της Κακαβιάς ως τα νότια της πολης του Αργυροκάστρου, αναγνωρισμένη επίσημα από το αλβανικό κράτος ως «ελληνική μειονοτικη ζωνη» με τους κατοικους στην συντριπτική τους πλειοψηφια να ειναι Ελληνες που ομιλούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα.
Η Αλβανία έχει πληγεί από καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 42 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες κεντρικές περιοχές. Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε την υπερβολική ζέστη ως αιτία για την πρόκληση τουλάχιστον 23 πυρκαγιών μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.
Παρατεταμένος καύσωνας στα Βαλκάνια
Ο καύσωνας έχει επηρεάσει όμως και γειτονικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Στη Σερβία οι αρχές κατέγραψαν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου και στην πρωτεύουσα Βελιγράδι χρειάστηκε ιατρική παρέμβαση για την περίθαλψη ατόμων που είχαν καταρρεύσει, ένιωσαν ζάλη ή παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους λόγω της ζέστης.
Παρόμοια η κατάσταση και στη Σλοβενία, με τους κατοίκους της Λιουμπλιάνας να εφευρίσκουν πατέντες για να δροσιστουν.
Σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κυπρου, έχουν γίνει προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται μάλιστα παρατεταμένος καύσωνας διάρκειας άνω των 10 ημερών, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.