Ε.Ε.: Ξεκινάει η «διπλωματία του σιταριού»

Eπιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χρηματοδότηση κατασκευής σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και σύνδεση αγωγών μεταφοράς αερίου είναι τα μέτρα που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα αυτά θα καταγραφούν σε κατάλογο που θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο για την ενεργειακή ενδυνάμωση της ΕΕ, περιμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα προτείνουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν πολύ γρήγορα» δήλωσε η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, σε συνέντευξή του από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Επίσης, όμως, θα διερευνούμε πιθανές συνέργειες για να χτιστούν για να μεταφερθεί LNG από τις παγκόσμιες αγορές. Σε αυτή λοιπόν τη λίστα μπορεί να υπάρξουν τερματικοί σταθμοί LNG ή συνδέσεις αγωγών στις χώρες μόνο με χερσαία σύνορα»

Απαντώντας σε ερώτηση του euronews, η Επίτροπος Σίμσον διευκρίνισε ότι μεταξύ των έργων που βρίσκονται στην ατζέντα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed: «Παρά τα μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες γίναμε παρατηρητές και χρηματοδοτούμε την ανάλυση κόστους- ωφέλειας αυτού του έργου. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί τέσσερα από τα κράτη μέλη μας ήταν ήδη μέλη αυτού του έργου και είναι απαραίτητο για εμάς να έχουμε εμπλοκή».

Η Επίτροπος Ενέργειας προσέθεσε, επίσης ότι ο έλεγχος των τιμών ενέργειας είναι μία εναλλακτική για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο αντιπρόεδρος της Ε Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας στην Ευρώπη, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι εξαγωγέας τροφίμων.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, η Ευρώπη θα επιδοθεί σύντομα στη διπλωματία των δημητριακών και του σιταριού προκειμένου να στηρίξει χώρες που εξαρτώνται διατροφικά από τις προμήθειες της Ρωσίας.

«Υπάρχει και πιθανόν να υπάρξει και μεγαλύτερο πρόβλημα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι 100% εξαρτώμενες από το ρωσικό και το ουκρανικό σιτάρι» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Μετά τη διπλωματία των εμβολίων, θα δείτε τώρα και τη διπλωματία των δημητριακών και σιταριού. Έχουμε ήδη δεσμεύσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια σε αυτές τις χώρες.»

Ο αντιπρόεδρος της Ε Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ο πόλεμος να τελειώσει σε χρόνο που δε θα χαθεί και η επόμενη καλλιεργητική χρονιά.