Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Το προφίλ του Εμανουέλ Μακρόν

Πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία 39 ετών, ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας.

Δεσμεύτηκε να ανανεώσει την πολιτική ζωή και να υπερνικήσει το χάσμα αριστεράς – δεξιάς.

Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα του πρώην υπουργού έχει αλλάξει σημαντικά. Κάποιοι επικριτές του κάνουν λόγο για «πρόεδρο των πλουσίων», άλλοι για «πρόεδρο χαμαιλέοντα».

Η θητεία του θα στιγματιστεί από πολλαπλές κρίσεις. Μια απ’ αυτές, τα Κίτρινα Γιλέκα, το κίνημα που το 2018 βύθισε τη Γαλλία στο χάος και σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας άφησε πίσω του έντονη δυσαρέσκεια για το Ελιζέ.

Ακολούθησε η πανδημία, που επί δύο χρόνια καταπόνησε τη χώρα και τους πολίτες. Οι προσδοκίες για μια κοινωνική αλλά και οικολογική εξισορρόπηση δεν δείχνουν να έχουν ικανοποιηθεί.

Ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν έχει οικοδομήσει επιμελώς τον σημαντικό ρόλο του ως αρχηγού κράτους στη διεθνή σκηνή και ως παθιασμένου υπερασπιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία πολύ αργά και καθώς μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρόλος του ως μεσολαβητή στη σύγκρουση ενίσχυσε το προεδρικό του ανάστημα, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις.

Καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, όμως, οι ανησυχίες για τα εσωτερικά κυριάρχησαν. Και λίγο πριν τις κάλπες ξέσπασε αντιπαράθεση για την χρήση πολιτικών συμβούλων από την κυβέρνηση.

Σε ομιλία του στη Ναντέρ κατηγόρησε την ακροδεξιά για «μόλυνση» του δημόσιου διαλόγου.

«Το έχουμε συνηθίσει. Ο εξτρεμιστικός κίνδυνος σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος αφού εδώ και αρκετούς μήνες, πολλά χρόνια, το μίσος, οι εναλλακτικές αλήθειες έχουν γίνει κοινός τόπος στη δημόσια συζήτηση», είπε.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι θα έκανε τα πάντα, ώστε κανείς να μην έχει λόγο να ψηφίσει υπέρ των άκρων. Είναι σαφές ότι ο στόχος δεν επετεύχθη.