Τη στήριξη των Βρυξελλών προς τα σχέδια Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στην Ευρώπη εξέφρασε ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μιλώντας αποκλειστικά στο euronews, ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού πρέπει να προστεθεί στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, για τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Εξ ου και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις Βρυξέλλες.
«Το έχω πει εδώ και δέκα χρόνια, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές πηγές και τις ενεργειακές προμήθειες» δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν. «Και σε αυτό το πλαίσιο, το να υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, ή που τουλάχιστον θα περνάει από την Αίγυπτο, γιατί υπάρχουν και άλλες πηγές προμήθειας, ξεκάθαρα θα συνέβαλε στην ιδέα της διαφοροποίησης. Επίσης θα βοηθούσε την Αίγυπτο να παράγει και να εισπράττει έσοδα κάτι που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και άρα της κοινωνίας της κάτι που εν τέλει είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων, καθώς είμαστε γείτονες. Έλεγα πάντα και στην προηγούμενη θητεία μου ως Επίτροπος ότι ή θα “εξάγουμε” σταθερότητα, που είναι μία από τις σημαντικότερες αξίας μας ως Ευρώπη ή θα εισάγουμε αστάθεια.»
Απαντώντας στην κριτική για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, ο Ε. Επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι της επιβολής των κυρώσεων προηγήθηκε ενδελεχής προετοιμασία και ότι χρειάζεται χρόνος για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους:
«Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έχουν την τάση, πάντα, να είναι είτε πιο πολύ απαισιόδοξοι παρά αισιόδοξοι. Εγώ ανήκω στη μειοψηφία, είμαι πιο αισιόδοξος, με την έννοια ότι πιστεύω ότι βλέπουμε πραγματικά ότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις. Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά και αυτό επηρεάζει επίσης την κατάσταση των απλών Ρώσων. Στόχος μας είναι να αναγκάσουμε τον Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον επιθετικό πόλεμο. Βλέπουμε ήδη ότι η Ρωσία έχει πρόβλημα να εξυπηρετήσει το διεθνές της χρέος, οδηγούνται σε εθνική χρεοκοπία, αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο, είναι οικονομικά και πολιτικά απομονωμένοι, και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αν μία τόσο μεγάλη χώρα είναι τόσο απομονωμένη, πιστεύω βαθιά ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα και θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος σε αυτό τον επιθετικό πόλεμο, ελπίζω σύντομα.»
Ο Γιοχάνες Χαν παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Ρωσία σε αλλαγή στάσης:
«Είμαστε εδώ στους Δελφούς, αλλά δεν θέλω να κάνω καμία προφητεία. Πιστεύω όμως ότι έχουμε πάρει απαραίτητα μέτρα, δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη ήταν μακράν η πρώτη πολιτική ομάδα που πήρε μέτρα γιατί τα είχαμε προηγουμένως προετοιμάσει. Άρα έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα έχουμε αποτελέσματα και θα βοηθήσουν την Ουκρανία να τερματίσει τον πόλεμο.»
Επίσης, ο Γιοχάνες Χαν ζήτησε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία που θα βοηθήσει την χώρα να ανασυγκροτηθεί μετά το τέλος του πολέμου.