Η ζωή των Γάλλων στη Βρετανία μετά το Brexit

Ο Franck Raymond είναι σεφ και ζει στο Λονδίνο για πάνω από δύο δεκαετίες

Πρόκειται για έναν περήφανο Γάλλο που λέει όμως ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ για να ζήσει στην πατρίδα του

Από το Brexit και μετά οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί έχουν κάνει τη διαδικασία πώλησης κρασιού πιο δύσκολη για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

«Ήταν πιο εύκολο να το αποκτήσεις πριν, λίγο φθηνότερο…», λέει στο euronews και εξηγεί: «Υπάρχει δυσκολία να φέρεις γαλλικό κρασί. Μεγάλη δυσκολία. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα να φέρεις ισπανικό και ιταλικό κρασί.

Κι όταν ερωτάται ποιός ευθύνεται για αυτό, απαντά: «Η γραφειοκρατία, τίποτα άλλο…»

Οι εμπειρίες από το Brexit ποικίλλουν – όχι μόνο για τους Γάλλους.

Όμως, είναι αλήθεια ότι πολλοί Ευρωπαίοι υπήκοοι έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη χώρα

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας καταδεικνύουν ότι πέρυσι εργάζονταν στη Βρετανία 9% λιγότεροι υπήκοοι της ΕΕ από ό,τι πριν από το Brexit.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν.

«Ο γαλλικός πληθυσμός εδώ στο Λονδίνο λέγεται ότι είναι μεγαλύτερος από το Στρασβούργο, τη Νάντη και το Μπορντό. Αλλά από το Brexit και μετά εν είδει ανέκδοτου οι Γάλλοι λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει αυξημένη ξενοφοβία. Και όμως τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν», λέει ο δημοσιογράφος του euronews, Luke Hanrahan.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε αύξηση των εγκλημάτων φυλετικού και θρησκευτικού μίσους κατά 15 έως 25% στην Αγγλία και την Ουαλία.

Γάλλοι που ζουν στη Βρετανία το επιβεβαιώνουν μπροστά στην κάμερα.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής, χαίρομαι πολύ που ζω στο Λονδίνο, αλλά από το Breχit και μετά νομίζω ότι μερικές φορές δεν είμαι πραγματικά ευπρόσδεκτη πια», λέει η Καρίν Ρενάρ.

«Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν είναι σχετικά με τη μετανάστευση, από πού κατάγομαι – νομίζω ότι υπάρχει πολύς ρατσισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και στο παρελθόν δεν το συζητάμε. Στην πρόσφατη εμπειρία μου, κάθε φορά που συναντώ έναν Βρετανό, καταλήγω να μιλάω για τέτοιου είδους θέματα, το οποίο νομίζω ότι είναι λίγο λυπηρό», τονίζει ο Σι Αχμέντ.

«Εάν είστε Γάλλοι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και θέλετε να έρθετε εδώ και να έχετε κάποια εμπειρία εργασίας ή σπουδών, αισθάνεστε απόρριψη γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να υποβάλετε αίτηση», τονίζει η Βιρζινί Ουντελέτ.

Η γαλλία πρεσβεία λέει ότι ο αριθμός των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγαλύτερος: περισσότεροι από 300.000.

Τα τελευταία τρία χρόνια – τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση άνω των 40.000

Είναι άτομα που έχουν αποφασίσει πως είναι καλύτερα να ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου