Το προφίλ της Μαρίν Λεπέν

Ήταν το 2012, ακριβώς πριν από 10 χρόνια όταν η Μαρίν Λεπέν διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία της Γαλλίας. Απέσπασε το 18% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος της Εθνικό Μέτωπο, από τον πρώτο γύρο, ένα κόμμα που ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν ίδρυσε το 1972 και του οποίου τη θέση πήρε στην ηγεσία το 2011.

Στο πλευρό του πατέρα της η Μαρίν Λεπέν έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ακόμα και αν σήμερα η σχέση ανάμεσα στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης δεν είναι και η καλύτερη.

Η πρώην δικηγόρος μπήκε στην πολιτική αρένα το 1993, κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές στο Παρίσι, αλλά ηττήθηκε. Η πρώτη της νίκη ήρθε 5 χρόνια αργότερα στις τοπικές εκλογές.

Από το 1998 εξελέγη πολλές φορές σε τοπικό επίπεδο. Το 2004, για πρώτη φορά εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο παρέμεινε για 13 χρόνια.

Το 2017, 15 χρόνια μετά τον πατέρα της η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να πάει την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, όμως το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 34,2% των ψήφων. Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε αποσπάσει ο πατέρας της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.

Σήμερα η Μαρίν Λεπέν ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν το 2017. Δηλώνει πιο ώριμη και νιώθει έτοιμη να κυβερνήσει τη Γαλλία.

Στην προεκλογική της εκστρατεία προχώρησε σε 22 δεσμεύσεις, ένα πρόγραμμα με κύριο άξονα την καταπολέμηση της μετανάστευσης, στο ακανθώδες θέμα της Ευρώπης, η Μαρίν Λεπέν άλλαξε πορεία. Αν και η αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι πλέον στην ατζέντα η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Πριν από αυτό όμως η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να ξεπεράσει τις προκλήσεις αυτών των προεδρικών εκλογών, αν τα καταφέρει θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας. Θα είναι επίσης και η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα πάρει την εξουσία στη Γαλλία.