Βάλντις Ντομπρόβσκις: Τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, προανήγγειλε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ανέφερε, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης, η οποία ωστόσο, όπως εκτίμησε, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σημειώνεται ότι, η σχετική απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αυτή αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκανε άλλο ένα ακόμη βήμα σε πείσμα των καιρών. Επίσης, σήμερα έλαβε τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα», να κινητοποιήσουν επενδύσεις, να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά αυτά είναι μια απάντηση της Ενωμένης Ευρώπης και δείγμα του αναστήματος που μπορεί να ανορθώσει η ΕΕ στον απόηχο της εισβολής.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της πανδημίας έδειξε ανθεκτικότητα και είχε μετρήσιμα αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κρίση υπονομεύει αυτά τα αποτελέσματα, και στο μέτωπο των τιμών ακόμη δυσμενέστερα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Σημείωσε ότι κανένα κράτος- μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τόσο η ίδια η κρίση, όσο και οι συνέπειές της.

Σε ερώτηση προς τον κ. Ντομπρόβσκις εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε πως αυτό αφορά σε μια συζήτηση σε εξέλιξη, στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νέο τοπίο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι παραμένει σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, αν και επεσήμανε πως θα δούμε τα νέα δεδομένα που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όσον αφορά σε μια πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου. Ενώ, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ελληνική πρόταση να εξαιρεθούν από τα ελλείμματα οι δαπάνες για την άμυνα, ή τουλάχιστον τα ποσά που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην προσμετρούν στο χρέος ή στο έλλειμμα.

Εκτοξεύθηκε στο 8,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυτός άγγιξε το 8,9% για τον μήνα Μάρτιο από 7,2% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, σπάζοντας ρεκόρ 26ετίας.

Το κύμα της ακρίβειας πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, καθώς οι αυξήσεις των τιμών αφορούν μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων και αγαθών.

Στην εκτόξευση του πληθωρισμού συμβάλλουν η έκρηξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας και οι επακόλουθες ανατιμήσεις σε μια σειρά ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, το φυσικό αέριο αυξήθηκε σε ποσοστό 68%, το ηλεκτρικό ρεύμα σε ποσοστό 79%, το πετρέλαιο θέρμανσης 58,5%, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνα κατά 26,8% και 16% με πλοία, ενώ το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 18,5%.

Όσον αφορά τα προϊόντα που αφορούν το καλάθι του καταναλωτή, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα έλαια και λίπη (19,9%).

Σημαντικές αυξήσεις επίσης καταγράφονται στο ψωμί και τα δημητριακά (7,6%), στα λαχανικά(13,6%) και στα γαλακτοκομικά και αυγά (8,4%), στα κρέατα (6,4%) και στα νωπά φρούτα (7,8%).

Μειώσεις καταγράφονται σε περιορισμένη σειρά προϊόντων και αγαθών όπως στα ασφάλιστρα (1,6%), στα διαρκή αγαθά αναψυχής (2,7%), στον εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων (8,7%) και στα τηλεφωνικά τέλη (2,8%).