Έχει ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων που δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Έχουμε από τη μια την εκδήλωση, με οξυμένο τρόπο, πολλών προβλημάτων της Ζακύνθου και παράλληλα τη παρουσίαση της μελέτης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το Ναυάγιο.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, επιφέρουν τα ζητήματα με τον βιολογικό και το νερό. Το πρόβλημα με τα λύματα και τον βιολογικό δεν είναι καινούργιο, το βλέπουμε συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να το κρύβουμε και να το λύσουμε.
Για να βγάλουμε καταρχάς το καλοκαίρι, πρέπει να λειτουργήσει ο βιολογικός με βάση τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Να λειτουργήσει σωστά. Πρέπει να προσληφθεί άμεσα επιστημονικό προσωπικό. Σε όλη την χώρα 31 ΔΕΥΑ προσέλαβαν προσωπικό, γιατί δεν έπραξε το ίδιο και η ΔΕΥΑΖ; Ο ερχομός ενός ιδιώτη που θα φέρει νέα μηχανήματα και θα τα λειτουργήσει, δεν θα δώσει μια άμεση λύση. Αυτό ενδέχεται να πάρει και δύο χρόνια για να γίνει. Ούτε η ιδιωτικοποίηση λύνει το πρόβλημα.
Πρέπει να εκπονηθεί και ένα master plan για το σύνολο του αποχετευτικού δικτύου. Να γίνει η αναβάθμιση του βιολογικού, όμως δεν συμφωνούμε στην επέκτασή του. Πρέπει να δημιουργηθούν μικρές βιολογικές μονάδες ανά τουριστική περιοχή.
Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, γιατί έχουν δικούς τους βιολογικούς. Πρέπει να μάθουμε ποια ξενοδοχεία διαθέτουν και να βάλουν τους βιολογικούς να λειτουργήσουν. Επίσης πρέπει να γίνει μια αναστολή χορήγησης αδειών λειτουργίας σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.
Και επειδή έχουμε πρόβλημα και με το νερό, θα κάνω μια γέφυρα και θα πω, ότι η σωστή λειτουργία αυτών των βιολογικών μονάδων κάνει και ανακύκλωση νερού. Τα μέτρα που συστήνει η Διεύθυνση Υδάτων δεν επαρκούν. Κατά αρχάς πρέπει να δούμε τις βλάβες. Πόσες ιδιωτικές γεωτρήσεις υπάρχουν, πόσο νερό αντλούν και που καταναλώνεται. Δεν γίνεται να ζητάς από ένα νοικοκυριό να μειώσει κατά 75% την κατανάλωση νερού και να μην αγγίζεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τεράστιες πισίνες. Δεν θα συνεργαστεί ο κόσμος με μια τέτοια λογική.
Και ενώ αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα, έχουμε μια πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Ναυάγιο, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, κάτι το θετικό.
Έχουμε ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατεύσουμε για το δημόσιο συμφέρον, με μια δημόσια διαχείριση και με προτάσεις για την ασφαλή επισκεψιμότητα του Ναυαγίου, από το πάνω μέρος και τη παραλία.
Χάθηκε χρόνος με τις παλινωδίες της κυβέρνησης, με την Ανώνυμη Εταιρεία, τη μετέπειτα Επιτροπή του Ναυαγίου και με τις σκέψεις για να αναλάβει ιδιώτης. Από εκεί και πέρα θα δούμε και κατά πόσο έχει λυθεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού. Εμείς επιμένουμε για το ότι υπάρχουν φερόμενοι ιδιοκτήτες του Παναγιώτη. Είναι κάτι που θα το δούμε, αλλά τώρα η μπάλα περνά στους φορείς, τον Βουλευτή Ζακύνθου και την κυβέρνηση, για να γίνουν πράξη αυτά που προβλέπει η μελέτη του ΕΜΠ.
Πηγή: https://stigmafm.gr
The post ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Αντώνης Κασσιμάτης | Δεν γίνεται να ζητάς από τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση νερού και να μην αγγίζεις τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες appeared first on ZANTETIMES.GR.