«Υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Έχουμε 2 άξονες. Το μελετητικό άξονα που έχει να κάνει με αυτά που μελέτησε και παρουσίασε το πολυτεχνείο και ο άλλος είναι ο άξονας της υλοποίησης της μελέτης και της εμπλοκής των τοπικών φορέων.
Αυτό που είδαμε, ήταν μια άρτια επιστημονική προσέγγιση , πλήρης, που κυκλώθηκε από διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες.
Προσωπικά πίστευα, ότι θα είχαμε μια παρουσία για τη συντήρηση του ναυπηγήματος, όμως είδαμε μια ολοκληρωμένη σε βάθος μελέτη, που έχει να κάνει με τη πρόταση ανάταξης του ναυαγίου , την ασφάλεια, τις γεωλογικές συνθήκες, με την πρόταση επέκτασης της παραλίας, ώστε το χειμέριο κύμα να μην προκαλεί περισσότερες φθορές.
Είδαμε μια επιστημονική, ψηφιακή αποτύπωση του ιδίου του ναυαγίου, που δε νομίζω ότι η Ζάκυνθος ποτέ θα μπορούσε να είχε πιο ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση για την υπόθεση του ναυαγίου.
Οι προτάσεις είναι , η ανασκευή, συντήρηση του ναυπηγήματος, ώστε να γίνει σκάφος που θα φαίνεται , είναι η διεύρυνση και η πρόσθεση άμμου στην παραλία, ώστε να προστατεύεται από το κύμα, είναι η επιβολή σοβαρών μέτρων ασφαλείας, για να μην υπάρχει κίνδυνος από την πτώση βράχων, που προσεγγίζει και την πρόταση Λέκκα, που είναι η μη προσπελασιμότητα πριν ολοκληρωθούν τα έργα.
Το άλλο κομμάτι προβλέπει την επάνω περιοχή.
Εκεί είδαμε μια πρόταση που δημιουργεί μια κατασκευή που θα υπάρχει μουσείο που θα παρουσιάζει την ιστορία του ναυπηγήματος. Κανείς δεν είχε σκεφτεί να δημιουργήσει αυτό το αφήγημα μέχρι σήμερα. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση είναι σύγχρονη και δεν επηρεάζει το ανάγλυφο της χερσαίας περιοχής του ναυαγίου.
Η ομάδα αυτή κατόρθωσε να κινητοποιήσει 40 επιστήμονες και να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Κανείς δεν ξέρει όμως, ποιος κατά νόμο είναι υπεύθυνος να υλοποιήσει αυτή τη μελέτη.
Οι τοπικοί παράγοντες που θα έπρεπε να βρουν ποιος θα είναι υπεύθυνος να υλοποιήσει αυτή τη μελέτη , σήμερα που μιλάμε, αύριο δεν ξέρουν ποιος θα την υλοποιήσει.
Κατά νόμο δεν υπάρχει κύρης να διαχειριστεί τη μελέτη αυτή.
Η ομάδα η επιστημονική, με την ευθύνη του λόγου της, είπε ότι σαφώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανασκευή του πλοίου.
Θέλει 3 μήνες για να ολοκληρωθεί. Είναι μικρό διάστημα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.
Αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε, μέσα στο χειμώνα αυτό θα έχει μετασκευαστεί και θα είναι έτοιμο στο επίπεδο που θα θέλαμε να είναι. Τώρα όμως, η ευθύνη πέφτει στα χέρια των υλοποιούντω,ν ώστε η ανασκευή να ξεκινήσει.
Η ευθύνη όσων έχουν θέση ευθύνης πολιτικής είναι τα τεράστια. Μετά την Ακρόπολη, συνεστήθη τέτοια επιστημονική ομάδα για να κάνει τη μελέτη στο Ναυάγιο και με πρωτοβουλία του ίδιου του πολυτεχνείου χωρίς να κοστίσει τίποτα.
Θα πρέπει να την δούμε σαν ολοκληρωμένη προσέγγιση και να μη βλέπουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος.
Προφανώς πρέπει να το ξαναφτιάξουμε το Ναυάγιο, όμως αν δεν προχωρήσουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση, δεν θα έχει αλλάξει τίποτα. Θα δούμε την ίδια ανυπόληπτη κατάσταση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μη κουκουλώσουμε τα πράγματα, επισκευάζοντας το ναυάγιο και αφήνοντας τα υπόλοιπα.
Το ναυάγιο μπορεί να παράγει εισόδημα και να μπορέσει να γίνει διεθνές παράδειγμα διαχείρισης που θα λειτουργήσει σαν παράθυρο, που θα δείξει στον επισκέπτη το υπόλοιπο 99% της Ζακύνθου»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Είμαι πάντοτε συγκρατημένα αισιόδοξος. Στο τέλος θα είναι καλή χρονιά καις τις επόμενες ημέρες θα δούμε και τους αριθμούς.
Συνολικά η χρονιά μέχρι τώρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Το ποσοστό θα το δουμε μήνα με το μήνα»
Πηγή: https://www.ionianradio.gr
The post IONIANRADIO.GR: Αντώνης Νικολουδάκης | Άρτια η Μελέτη του ΕΜΠ για το Ναυάγιο | Κανείς δεν ξέρει όμως ποιος κατά νόμο είναι υπεύθυνος να την υλοποιήσει (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.