Ευρωζώνη: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ελπίδες για μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Πώς κινήθηκαν οι τιμές σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σταθερός στο 2,4% παρέμεινε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έναντι 2,5% στην Ευρωζώνη και 3,1% στην Κύπρο, σύμφωνα τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Αναλυτικότερα, μετά την σύντομή του άνοδο τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και ενισχύοντας τις ελπίδες για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας ελαφρά μείωση από το 2,6% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός προχώρησε κατά 0,2%, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με τον Μάιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 4,1%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο. Ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,5%, ελαφρώς μειωμένα από το 2,6% του Μαΐου, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,7%, σταθερά σε σχέση με τον Μάιο, και η ενέργεια με 0,2%, μειωμένη από το 0,3% του Μαΐου.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε από 2,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο σε 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο πληθωρισμός του Βελγίου σημειώνει υψηλό 10 μηνών, ενώ στη Γερμανία παρατηρείται πτώση

Μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, το Βέλγιο παρουσίασε επίμονα υψηλό πληθωρισμό τον Ιούνιο, με τον ετήσιο εναρμονισμένο ρυθμό να φτάνει το 5,5%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2023. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στο Βέλγιο επιταχύνθηκε με ρυθμό 0,5%.

Η Ολλανδία είδε επίσης τον πληθωρισμό να αυξάνεται από 2,7% σε 3,5%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023. Άλλες χώρες που σημείωσαν αύξηση του πληθωρισμού ήταν η Ιταλία, από 0,8% σε ετήσια βάση σε 0,9%, και η Φινλανδία, από 0,4% σε 0,6%, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο του μπλοκ. Επιπλέον, η Λετονία είδε τον πληθωρισμό να αυξάνεται από 0% σε 1,4% και η Λιθουανία από 0,9% σε 1%.

Στη Γερμανία, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, σημειώνοντας μείωση από το προηγούμενο ποσοστό 2,8%. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από 2,6% σε ετήσια βάση σε 2,5%.

Λαγκάρντ: Η δουλειά μας δεν έχει ακόμη τελειώσει

Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού «δεν έχουν τελειώσει» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, δήλωσε από την πλευρά της τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας πριν από το Φόρουμ της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική στη Σίντρα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι πρόσφατες δράσεις πολιτικής έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, που αναμένεται να επιστρέψει διατηρίσιμα στο 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αρκετές αβεβαιότητες όσον αφορά τον μελλοντικό πληθωρισμό», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συλλέξουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρκετά δεδομένα ώστε να είναι βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι υπέρβασης του στόχου από τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί.

Σε μια αναφορά στον αείμνηστο ποδοσφαιριστή και προπονητή Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «τα πρώτα 90 λεπτά εντός αγώνα είναι τα πιο σημαντικά». Αντίστοιχα η ίδια υποστήριξε πως «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να κερδηθεί ο αγώνας και να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%».

Αντιδράσεις της αγοράς

Οι traders αύξησαν οριακά την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, η οποία πλέον εκτιμάται στο 86%. Οι συμμετέχοντες στην αγορά προβλέπουν συνολικά 44 μονάδες βάσης σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που υποδηλώνει σχεδόν δύο επιπλέον προσαρμογές πολιτικής από την ΕΚΤ.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0716, έτοιμο να τερματίσει ένα σερί κερδών τριών συνεδριάσεων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με την απόδοση του 2ετούς Schatz να διαπραγματεύεται στο 2,90%.

Την Δευτέρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη άνοδο, με το Bund να προσθέτει 10 μονάδες βάσης και να φτάνει στο 2,60%, λόγω του συνδυασμού της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των πολιτικών αβεβαιοτήτων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, με τον Euro Stoxx 50 να υποχωρεί πάνω από 1% έως τις 11:20 π.μ. (ώρα Ελλάδας/Κύπρου). Τόσο ο γερμανικός δείκτης DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσαν παρόμοια πτώση. Η Μαδρίτη έμεινε πίσω, με τον IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,4%, αντανακλώντας το κακό κλίμα κινδύνου.

Munich RE, Bayer και Banco Santander ήταν οι υστερούντες μεταξύ των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μετοχών, σημειώνοντας πτώση 3,9%, 2,9% και 2,8% αντίστοιχα.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)