Νέες καταγγελίες της Ουκρανίας για φρικαλεότητες Ρώσων στρατιωτών

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ίρινα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι 26 πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα, μια πόλη περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της Μπούτσα.

Κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι έκαναν αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η καταστροφή στην Μποροντιάνκα είναι «πολύ πιο φρικτή» από την κατάσταση στην Μπούτσα[1].

«Η δουλειά ξεκίνησε με την ανάλυση των μπλόκων στη Μποροντιάνκα… Είναι πολύ χειρότερα εκεί. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα θύματα των Ρώσων κατακτητών. Και τι θα συμβεί όταν ο κόσμος μάθει όλη την αλήθεια για το τι έκανε ο ρωσικός στρατός στη Μαριούπολη; Εκεί , σχεδόν σε κάθε δρόμο, υπάρχει αυτό που είδε ο κόσμος στη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις στην περιοχή του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η ίδια σκληρότητα. Τα ίδια τρομερά εγκλήματα», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, να παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και είπε ότι η βοήθεια πρέπει να σταλεί σε ημέρες και όχι εβδομάδες.

Με ανάρτηση στο twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για όπλα στην Ουκρανία.[2]

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι οι Ρώσοι διαπράττουν νέες φρικαλεότητες.

«Κάθε μέρα εμφανίζονται όλο και περισσότερες αξιόπιστες αναφορές βιασμών, δολοφονιών, βασανιστηρίων. Και για κάθε Μπούτσα, υπάρχουν πολλές περισσότερες πόλεις που έχει καταλάβει η Ρωσία και περισσότερες πόλεις που εξακολουθεί να κατέχει. Μέρη όπου πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες διαπράττουν περισσότερες φρικαλεότητες καθώς μιλάμε», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δηλώνει ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πρέπει να εκκενώσουν επειγόντως την πόλη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την κατάσταση στην πολιορκημένη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη ως ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να σώσει τον πληθυσμό που παραμένει στη Μαριούπολη.[3]

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι πάνω από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 210 παιδιών στην πολιορκημένη Μαριούπολη[4] από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανός αξιωματούχος προειδοποιεί τους κατοίκους στα ανατολικά ότι έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να φύγουν πριν από μια μεγάλη ρωσική επίθεση που αναμένεται στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ωστόσο, τα τρένα που απομακρύνουν τους κατοίκους[5] σταματούν λόγω των ρωσικών επιδρομών στη μοναδική γραμμή που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρβινκόβε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων, σύμφωνα με αναφορές.

Χιλιάδες επιβάτες που βρίσκονταν στα τρένα παραμένουν στο σταθμό, σύμφωνα με το ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι ο στρατός του υπέστη «σημαντικές απώλειες» στον πόλεμο, αν και δεν έδωσε στοιχεία.

«Έχουμε σημαντικές απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων και είναι μεγάλη τραγωδία για εμάς», παραδέχτηκε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα δεν έχει παράσχει σχεδόν καθόλου στοιχεία για τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης και αυτά που παρείχε φαίνεται να είναι ανεπαρκή.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση είπε ότι είχε καταμετρήσει 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες στις ένοπλες δυνάμεις της έως τις 25 Μαρτίου.