Ο ΟΗΕ απαντά στην κριτική: Τα δικαιώματα των γυναικών θα συζητηθούν στη Ντόχα μπροστά στους Ταλιμπάν

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Φαρσί[1]

Ο πολιτικός αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος θα προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και εκπροσώπων από 25 χώρες στη Ντόχα, απάντησε στην έντονη κριτική

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Παρουσία ομάδας δημοσιογράφων, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο τόνισε ότι η διήμερη σύνοδος κορυφής για το Αφγανιστάν ξεκινά την Κυριακή 30 Ιουνίου. Αποκάλεσε τη δράση μια αρχική δέσμευση που στοχεύει στην έναρξη μιας βήμα προς βήμα διαδικασίας ειρήνης μεταξύ της ομάδας των Ταλιμπάν και με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι «το ζήτημα της περιεκτικής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά των γυναικών θα είναι ένα μεγάλο μέρος κάθε συνάντησης».

Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση του ΟΗΕ με Αφγανούς εκπροσώπους στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, αλλά η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν παρευρέθηκαν σε μια τέτοια συνάντηση. Εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Ρωσία, την Κίνα και αρκετούς από τους γείτονες του Αφγανιστάν θα παρευρεθούν επίσης στη σύνοδο κορυφής.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 με την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μετά από δύο δεκαετίες πολέμου. Ο ΟΗΕ λέει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν παρά την απαγόρευση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των γυναικών και ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς άνδρα κηδεμόνα.

Η Ντι Κάρλο δήλωσε τον Μάιο του 2024 κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν στην Καμπούλ ότι η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τέσσερα πράγματα: την έλλειψη μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τις γυναίκες και τα κορίτσια, την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και το εμπόριο ναρκωτικών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν τα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν παρευρέθηκαν οι Αφγανές γυναίκες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

Περιγράφοντας τη συνάντηση ως διαδικασία, η Ντι Κάρλο δήλωσε: «Δεν πρόκειται για διαφγανικό διάλογο. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί μια μέρα, αλλά δεν είμαστε εκεί τώρα».

Οι ανησυχίες που θέλουν να εκφράσουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και την ευπάθεια του Αφγανιστάν στην κλιματική αλλαγή.

Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης γυναικών στο εργατικό δυναμικό, των έργων μικροχρηματοδότησης, καθώς και των προσπαθειών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την υποστήριξη των εθισμένων, πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής θα επιτύχει κάποια πρόοδο, αλλά η πρόοδος θα είναι αργή», δήλωσε η Ντι Κάρλο.

Τόνισε ότι η συνάντηση δεν αφορούσε τους Ταλιμπάν και σήμαινε αναγνώριση των σημερινών ηγετών του Αφγανιστάν ως επίσημης κυβέρνησης της χώρας.

«Μιλώντας για το Αφγανιστάν και την ανάγκη οι άνθρωποι να έχουν την αίσθηση ότι είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας, να έχουν το είδος της υποστήριξης, των υπηρεσιών και των ευκαιριών που έχουν οι άλλοι άνθρωποι, αλλά αυτή τη στιγμή παραμένει εντελώς αφιλόξενο» στο Αφγανιστάν, δήλωσε η Ντι Κάρλο.

References

  1. ^ Φαρσί (parsi.euronews.com)