Κύπρος – MED9: «Παλεύουμε για ένα βιώσιμο μέλλον»

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

Πέραν των 450 συνέδρων από 45 χώρες λαμβάνουν μέρος στην Υπουργική Σύνοδος Κορυφής MED9 για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση στη Μεσόγειο, που φιλοξενεί η Κυπριακή Δημοκρατία το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου στη Λεμεσό

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Πώς η εκπαίδευση μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, και την τόνωση της επιχειρηματικής και καινοτόμου νοοτροπίας των μαθητών;

Αυτές τις απαντήσεις δίνουν οι συμμετέχοντες στην υπουργική σύνοδο MED9 και το Φόρουμ της Οικονομική Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE)[1], που διεξάγονται στη Λεμεσό της Κύπρου.

Οι συναντήσεις αποτελούν μια δυναμική πλατφόρμα που καταδεικνύει τη σημασία και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υστερούμε όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για άμεσο κέρδος. Είναι για το μέλλον. Αλλά αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε τώρα», δηλώνει στο euronews η Εκτελεστική Γραμματέας της UNECE, Tatiana Molcean.

«Έχουμε τόσο δραματικές εξελίξεις δυστυχώς που θα πρέπει άμεσα να δράσουμε. Και αυτού του είδους οι συναντήσεις, στο πιο υψηλό επίπεδο, σε ένα επίπεδο υπουργών μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε ακριβώς στο επίκεντρο των δράσεών μας, την κλιματική αλλαγή. Και όχι απλά την συνειδοποίηση αλλά το πώς δρούμε μέσα από την εκπαίδευση, γιατί εάν θέλουμε να φέρουμε αλλαγές, η εκπαίδευση είναι το μέσο για να το κάνουμε αυτό», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου.[2]

Όπως σημείωσε, αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι το μήνυμα που περνά μέσα από αυτές τις δύο συνόδους, που έχει ως άξονα το ρόλο της εκπαίδευσης στην αειφορία και το περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των νέων, οι οποίοι είναι ήδη οι ενεργοί πολίτες του σήμερα και ειδικότερα οι φορείς του αύριο και είπε συγκεκριμένα:

«Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει να δώσει πολλά θετικά παραδείγματα καλές πρακτικές, αφού είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν υιοθετήσει αναλυτικό πρόγραμμα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσής μας. Το ολοκληρώνουμε σύντομα και με το τέλος της μέσης εκπαίδευσης και έχουμε ήδη περάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά μηνύματα, κάναμε επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς, έχουμε ετοιμάσει σχετικό υλικό και αυτές οι ευκαιρίες, όπως των δύο αυτών ημερών, μας δίνουν και την ευχέρεια να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές με άλλες χώρες, κυρίως όμως να δώσουμε και εμείς τις καλές μας εμπειρίες», υπογράμμισε.

Στις συναντήσεις λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 450 σύνεδροι από 45 χώρες του κοσμου.

Δίνεται έμφαση στο ρόλο των νέων στο πλαίσιο των προσπαθειών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με δεδομένο ότι οι πιέσεις που δέχονται ειδικά οι χώρες της Μεσογείου, είναι ιδιαίτερα έντονες.

Ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος, μεταδίδει: «Την ώρα που την Ευρώπη πλήττουν ισχυροί καύσωνες, λειψυδρία, αλλά και πλημμύρες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι χώρες της Μεσογείου επιχειρούν να θέσουν την προστασία του περιβάλλοντος στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα στρέφεται στους νέους που αγωνιούν για το μέλλον του πλανήτη».