Μητσοτάκης: «Οι επιλογές για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ ελπίζω ότι θα γίνουν δεκτές»

Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την συμπερίληψη του Κυπριακού στις κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΛΚ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Η πρώτη αποστολή του σημερινού ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Όπως γνωρίζετε οι τρεις πολιτικές οικογένειες – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι – έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 2,5 χρόνια όπως ορίζουν οι συνθήκες τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας τον κ. Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας την κα Κάγια Κάλας. Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κας Φον ντερ Λαιεν», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Και είναι νομίζω πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουλίου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ. Και εκεί χαίρομαι διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουνε με την ανταγωνιστικότητα αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης: «Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλική ασπίδας ως ενός έργου «φάρου» θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση στα αγγλικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζήτηση για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όπως ξέρετε οι τρεις βασικές πολιτικές οικογένειες έχουν τις προτάσεις τους οι οποίες χρειάζεται να γίνουν αποδέκτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω ότι αναγνωρίζεται ότι θα έχουμε όφελος ως Ευρώπη αν φτάσουμε σε μια συμφωνία πιο νωρίς. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα συζητήσουμε για τη στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι αυτές οι συζητήσεις είναι σχετικά με τις πολιτικές για τις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται, για το μεταναστευτικό, για περισσότερη αμυντική συνεργασία, για τις σημαντικές προτεραιότητες στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Για τις προτάσεις των τριών πολιτικών οικογενειών για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ ανέφερε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση επίσης στα αγγλικά, ότι εκφράζουν την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών. «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας να αποκλείσουμε τον οποιοδήποτε. Έχω μεγάλο σεβασμό προσωπικά για την κα Μελόνι. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ», ανέφερε.

Χριστοδουλίδης: «Σημαντική η συμπερίληψη του Κυπριακού στις προτεραιότητες του ΕΛΚ»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμπεριέλαβε το Κυπριακό στις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα στις Βρυξέλλες, και ερωτηθείς για το αν μπορεί να ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση που είχε με την κα Holguín, o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε:

«Να ξεκινήσω εκφράζοντας πρώτα την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις δέκα βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για την επόμενη πενταετία, μετά από παρέμβασή μου, σε συντονισμό μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής, επιτύχαμε να συμπεριληφθεί το Κυπριακό ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και αυτό είναι ένδειξη, όχι μόνο ως προς τα μηνύματα που στέλνουμε και στην Κύπρο, αλλά και τα  μηνύματα που στέλνουμε και στη διεθνή κοινότητα, και τα μηνύματα που στέλνονται μέσα από την ξεκάθαρη, επαναλαμβάνω, μετά από συντονισμένες προσπάθειες δικές μας και της Προέδρου της Βουλής, συγκεκριμένη αναφορά για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από εκεί και πέρα, είχα μια πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Λέχθησαν αρκετά, ανταλλάξαμε πολύ συγκεκριμένες απόψεις, και με την επιστροφή μου στην Κύπρο θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Θα μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα, να δούμε πώς από κοινού, γιατί είναι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα που μπορούμε, από τη μια, να πετύχουμε εθνικούς στόχους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.» 

Ερωτηθείς για το αν έχουν «κλειδώσει» τα ονόματα των υποψήφιων Προέδρων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

«Ελπίζω να τα “κλειδώσουμε”. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, είναι γνωστές, από κάποιους κύκλους. Χθες το βράδυ είχα και μια ανταλλαγή μηνυμάτων με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Έχουμε διευθετήσει να συναντηθούμε σήμερα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακριβώς για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Θα ενημερώσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και για τη συνάντηση που θα έχω, και ελπίζω να υπάρξει κατάληξη. Πρέπει στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ληφθούν αποφάσεις. Έχουμε μπροστά μας σοβαρότατες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε.» 

Κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η κα Μελόνι μου ανέφερε κάποιες από τις προσεγγίσεις της. Οφείλω να πω ότι σε κάποια των θεμάτων που μου ανέφερε βλέπω και αντιλαμβάνομαι ότι έχει δίκιο. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όποιον ρόλο μπορούμε να διαδραματίσουμε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ως Κύπρος θα το πράξουμε, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στις καλές σχέσεις που έχουμε με όλα τα κράτη μέλη. Σήμερα πρέπει να έχουμε συμφωνία.» 

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την Προεδρία της Ουγγαρίας που ξεκινά 1η Ιουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ας περιμένουμε και να δούμε. Είμαι αισιόδοξος στο τέλος της ημέρας, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις δυσκολίες, τις διαφορετικες απόψεις, εσωτερικά σαν οικογένεια πάντα βρίσκουμε τον τρόπο, και όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει θέληση. Θα δούμε.»