Οι μετοχές της Airbus πέφτουν εν μέσω της αιφνιδιαστικής υποβάθμισης των προοπτικών της

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Οι μετοχές της Airbus σημειώνουν βουτιά, καθώς ο κατασκευαστής αεροδιαστημικής υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τα κέρδη και την παραγωγή για το 2024 λόγω ανησυχιών για την αλυσίδα εφοδιασμού.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι μετοχές της Airbus σημείωσαν πτώση 9,5% , αφού ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στην Ευρώπη προέβη σε έκτακτη ανακοίνωση για τη μείωση των προοπτικών του για το 2024.

Ο όμιλος αναμένει να παραδώσει 770 εμπορικά αεροσκάφη φέτος, σε σύγκριση με τα 880 που προέβλεπε προηγουμένως. Η Airbus μετέθεσε τον στόχο της παραγωγής 75 αεροσκαφών της οικογένειας A320 ανά μήνα από το 2026 στο 2027. Επιπλέον, αποφάσισε να καταγράψει επιβάρυνση ύψους περίπου 0,9 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 λόγω κινδύνων που σχετίζονται με ορισμένα προγράμματα τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης και παρατήρησης. Έχει επίσης μειώσει την πρόβλεψη για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 3,5 δισ. ευρώ από τα 4,0 δισ. ευρώ που ανέμενε προηγουμένως.

Η Airbus δήλωσε ότι ο τομέας εμπορικών αεροσκαφών “αντιμετωπίζει επίμονα συγκεκριμένα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, κυρίως στους κινητήρες, τις αεροκατασκευές και τον εξοπλισμό καμπίνας”. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη εκτιμά κέρδη ύψους 5,5 δισ. ευρώ, από 6,5 δισ. ευρώ έως 7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Αυτό αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 5%, από το προηγουμένως προβλεπόμενο 7% για το 2024.

Οι κινητήρες και τα εξαρτήματα αεροσκαφών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ενώ ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ζήτησης, ο τομέας της αεροδιαστημικής αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία του 2020, όταν τα αεροπορικά ταξίδια σταμάτησαν παγκοσμίως. Οι κατασκευαστές κινητήρων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων και αεροπλάνων επηρεάστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με έκθεση του The Air Current, ο πληθυσμός των εν λειτουργία εμπορικών κινητήρων μειώθηκε σε 41.000 μέχρι τα μέσα του 2020, το ένα τρίτο του αριθμού του 2019. Το ζήτημα της αλυσίδας εφοδιασμού εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και χρόνια. Στην ετήσια σύνοδο κορυφής JetNet iQ στη Νέα Υόρκη πέρυσι, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη επισκευαστικής ικανότητας, καθώς το ζήτημα αυτό προσθέτει πίεση στην προμήθεια νέων εξαρτημάτων.

Τις ίδιες προκλήσεις αντιμετωπίζει όχι μόνο η Airbus, αλλά και η ανταγωνίστριά της Boeing. Η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από σημαντικά περιστατικά που σχετίζονται με μηχανικές βλάβες στα αεροσκάφη 737. Η Boeing βρίσκεται σε συνομιλίες με την AeroSystems, έναν αμερικανικό προμηθευτή αεροκατασκευών, για την εξαγορά του κατασκευαστή σε συμφωνία με μετρητά, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των εξαρτημάτων της. Ωστόσο, η συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε απόσχιση ορισμένων από τις μονάδες παραγωγής της στην Airbus.

Οι μετοχές της Airbus βρίσκονται σε τεχνική διόρθωση

Η βουτιά των μετοχών της Airbus την έχει οδηγήσει επισήμως σε τεχνική διόρθωση. Οι τιμές των μετοχών της βρίσκονται σε πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες, αφού έφτασαν σε ιστορικό υψηλό στα τέλη Μαρτίου, και υποχώρησαν κατά περίπου 22% στα 134,70 ευρώ ανά μετοχή στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη. Μια πτώση 20% ορίζεται ως τεχνική διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Τον Απρίλιο, ο γίγαντας της αεροδιαστημικής ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της αγοράς, με λειτουργικά κέρδη 577 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Airbus ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσλάβει 10.000 νέους υπαλλήλους φέτος, ανεβάζοντας για πρώτη φορά τον αριθμό των εργαζομένων της πάνω από 150.000. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, “αντανακλώντας κυρίως την προγραμματισμένη συσσώρευση αποθεμάτων που προέκυψε από την εκτέλεση της επανεκκίνησης σε όλα τα προγράμματα”. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 789 εκατ. ευρώ και μείωση των ταμειακών ροών κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Στα θετικά, η Airbus αυξάνει την παραγωγή για το αεροσκάφος A350 σε 12 μονάδες το μήνα μέχρι το 2028 λόγω των αισιόδοξων προοπτικών παραγγελιών.

Κατά την κλήση για τα κέρδη, ο διευθύνων σύμβουλος Guillaume Faury δήλωσε: “Η Airbus θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει μια τέτοια εξέλιξη: “Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 στο πλαίσιο ενός λειτουργικού περιβάλλοντος που δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εντάσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίζονται”.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)