Η πρώην επικεφαλής της λίστας των Ισπανών Σοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές επιβεβαίωσε ότι παραιτήθηκε από την έδρα της ως ευρωβουλευτής
Η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του ευρωβουλευτή, παρά το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της υποψηφιότητας του Σοσιαλιστικού Κόμματος[2] στις ευρωεκλογές, και διευκρίνισε ότι “δεν υπήρξε κανενός είδους απόκρυψη“, διότι η ομάδα της ήταν”πολύ ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή“.
Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος (PP) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ελέγχου της κυβέρνησης στο Κογκρέσο, η Ribera, η οποία είναι επίσης υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, άφησε να εννοηθεί ότι φιλοδοξία της είναι να γίνει Ευρωπαίος Επίτροπος όταν συγκροτηθεί το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.
Μέχρι τότε θα παραμείνει στα καθήκοντά της στην ισπανική κυβέρνηση, τα οποία θα ήταν ασυμβίβαστα με την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν είχε αναλάβει την έδρα της.
Γιατί παραιτήθηκε η Teresa Ribera από ευρωβουλευτής;
Η Ribera δικαιολόγησε επίσης την απόφασή της με την πρόθεσή της να παρουσιάσει “μια υποψηφιότητα που θα εξέφραζε ποιο πρόγραμμα, ποιες ιδέες και ποιο ολοκληρωμένο μέλλον” επιδιώκει για την Ευρώπη “χωρίς να καταλάβει την έδρα της, αλλά με πρόγραμμα”.
Είπε ότι οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται από τη συντηρητική αντιπολίτευση σκοπεύουν να αναλάβουν την έδρα τους αλλά χωρίς πρόγραμμα. “Πρόκειται για εκλογική απάτη”, είπε, αφού αναφέρθηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή της υποψηφιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι[3], η οποία ήταν επικεφαλής της λίστας[4] του ακροδεξιού κόμματός της, αλλά δεν σκόπευε να αναλάβει ούτε την έδρα της.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του PSOE στις ευρωεκλογές;
Με ποσοστό 30%, το PSOE ήταν η δεύτερη δύναμη[5] με τις περισσότερες ψήφους στην Ισπανία στις ευρωεκλογές[6] της 9ης Ιουνίου, πίσω από το PP, το οποίο συγκέντρωσε 34% και αύξησε τον αριθμό των εδρών του κατά εννέα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές έχασαν μόνο μία έδρα, περιορίζοντας έτσι το πλήγμα πουυπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες σε χώρες όπως η Γερμανία[7], σε μια ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση όπου η ακροδεξιά σημείωσε σημαντικά κέρδη στην ήπειρο, αλλά ο συνολικός συσχετισμός δυνάμεων φαίνεται ότι παρέμεινε[8] προσανατολισμένος προς το κέντρο.
References
- ^ Ισπανικά (es.euronews.com)
- ^ ότι ήταν επικεφαλής της υποψηφιότητας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (es.euronews.com)
- ^ Τζόρτζια Μελόνι (es.euronews.com)
- ^ οποία ήταν επικεφαλής της λίστας (es.euronews.com)
- ^ δεύτερη δύναμη (es.euronews.com)
- ^ τις περισσότερες ψήφους στην Ισπανία στις ευρωεκλογές (es.euronews.com)
- ^ υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες σε χώρες όπως η Γερμανία (es.euronews.com)
- ^ συνολικός συσχετισμός δυνάμεων φαίνεται ότι παρέμεινε (es.euronews.com)