Η κυβέρνηση συνεργάζεται με οργανώσεις για τα παιδιά προκειμένου να πλήξουν τα συμφέροντα των τεχνολογικών κολοσσών
Φρένο στον εθνισμό των νέων στα σόσιαλ μίντια θέλει να βάλει η Δανία.Η κυβέρνηση και διάφοροι οργανισμοί για τα παιδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συμμαχία «κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν, η συμμαχία δημιουργήθηκε για να προστατέψει τους ανήλικους από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
«Τασσόμαστε κατά αυτών των πολύ μεγάλων και ισχυρών τεχνολογικών γιγάντων, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν επέλεξαν να λειτουργούν με υπευθυνότητα, όσον αφορά τα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι αναγκαίο να επαληθεύεται η αληθινή ηλικία. Είναι αναγκαίο το περιεχόμενο να είναι ανάλογο με την ηλικία. Δεν είναι σωστό να παρακολουθούν τα 12χρονα περιεχόμενο που κάποιες φορές δεν είναι κατάλληλο ούτε για τους ενήλικες. Είναι αναγκαίο να υπάρχει εποπτεία από τους ενήλικες» δήλωσε από την πλευρά της η γγ του οργανισμού «Σώστε τα παιδιά», Τζόαν Σμιντ – Νίλσεν.
Η συμμαχία αποτελείται από τις οργανώσεις «Σώστε τα παιδιά» και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Δανίας. Ο συντονισμός γίνεται από το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτή την προσπάθεια έχει ζητηθεί από την πολιτεία και τους φορείς να συμβάλλουν επίσης τα υπουργεία πολιτισμού και ψηφιακής πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες, η Δανία είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει όριο ηλικίας τα 15 έτη για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Σήμερα μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ στις περισσότερες πλατφόρμες από την ηλικία των 13 ετών. Αλλά ακόμα και όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμα παιδί. Και έχουμε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλος», είχε αναφέρει η Μέτε Φρέντερικσεν στη δανέζικη εφημερίδα Politiken.
Η Δανία, μαζί με την νομοθέτη της ΕΕ Κρίστελ Σάλντεμοζ κατέθεσαν επίσης προτάσεις για την «αυστηροποίηση της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εθιστικών σχεδίων και της διαφήμισης σε ανηλίκους και της υποχρεωτικής ειδοποίησης που θα λέει στους χρήστες πόσο χρόνο περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας ακολουθεί την έκκληση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο μήνα, στην οποία ζητούσε να οριστεί η «ψηφιακή πλειοψηφία» στα 15 έτη σε επίπεδο ΕΕ.