Παρίσι 2024: Τα 76+13 μέλη Ελλάδας και Κύπρου έναν μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δύσκολα θα φτάσει η Ελλάδα σε τριψήφιο νούμερο, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ η Κύπρος ήδη ξεπέρασε τον αριθμό των καρτών που είχε στο Τόκιο – Όλα τα ονόματα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ενας ακριβώς μήνας απέμεινε για την τελετή έναρξης στο μεγάλο φετινό ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων (θα διεξαχθούν 26 Ιουλίου με 11 Αυγούστου στην γαλλική πρωτεύουσα).

Πλέον κλείνουν οι προκρίσεις στα περισσότερα σπορ και με αφορμή αυτήν την επέτειο, όπως ανά τακτά διαστήματα προσπαθεί η ελληνόφωνη υπηρεσία του euronews, καταγράφουμε ποιοι ειναι οι αθλητές και οι αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Αυτήν την στιγμή (26 Ιουνίου) η Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας αριθμεί συνολικά 76 άτομα και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα πιάσει τριψήφιο νούμερο που ήταν ο αρχικος στόχος, ενώ αυτή της Κύπρου μετρά 13 μέλη ξεπερνώντας τον αριθμό των 11 μελών που είχε πριν τρία χρόνια στο Τόκιο.

Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από την πρόκριση ή μη της Εθνικής Ανδρών Μπάσκετ θα κριθεί εν πολλοίς αν η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα θα καταφέρει να προσεγγίσει στο Παρίσι τα 100 άτομα.

Αυτήν την στιγμή αριθμεί 76 και όλα δείχνουν ότι μάξιμουμ μπορεί ννα φτάσει τα 97-98 άτομα. Πάνω από τις μισές εξασφαλισμένες προκρίσεις αφορούν αθλήματα του νερου.

Οι 26 θέσεις αφορούν τους υδατοσφαιριστές και τις υδατοσφαιρίστριες των Εθνικών Ομάδων Πόλο Ανδρών και Γυναικών. Οι μεν άνδρες έχουν εξασφαλίσει παρουσία μετά την συμμετοχή το περσινό καλοκαίρι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, εκεί όπου πριν τρία χρόνια κατέκτησαν και το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο (στο φετινό Παγκόσμιο στην Ντόχα έμειναν εκτός τετράδας). Οι δε γυναίκες πέτυχαν την ολυμπιακή πρόκριση με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας, στις αρχές του 2024.

Η Εθνική Υδατοσφαίρισης αποτελεί την πιο σταθερή παρουσία ομαδικού αθλήματος από την Ελλάδα σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ο Υγρός Στίβος δεν περιορίζεται μόνο στους 26 του πόλο στο Παρίσι, αφού στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα έχουν εξασφαλίσει θέση και 16 κολυμβητές καθώς και 2 αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Ο λόγος για την πρωταθλήτρια κόσμου στο σόλο Ευαγγελία Πλατανιώτη που μαζί με την Σοφία Μαλκογεώργου κατάφεραν στο Παγκόσμιο της Ντόχα να εξασφαλίσουν πρόκριση για το Παρίσι.

Σε σχέση με την αγωνιστική κολύμβηση, μετά και την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου και την έλευση της 23ης Ιουνίου, τελευταίας ημερας για επιτευξη ορίων, η σύνθεση της ολυμπιακής ομάδας έχει ως εξής: Αννα Ντουντουνάκη (100μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed), Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο, 4×100μ. μικτή ομαδική mixed), Γεωργία Δαμασιώτη (100μ., 200μ. πεταλούδα), Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο), Απόστολος Χρήστου (100μ., 200μ. ύπτιο, 4×100μ. μικτή ομαδική mixed), Στέργιος Μπίλας (50μ. ελεύθερο, 4×100μ. ελεύθερο), Βαγγέλης Μακρυγιάννης (100μ. ύπτιο), Δημήτρης Μάρκος (800μ., 1.500μ. ελεύθερο, 4×200μ. ελεύθερο), Απόστολος Παπαστάμος (200μ., 400m. μικτή ατομική), Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο), Ανδρέας Βαζαίος (4×100μ. ελεύθερο, 4×200μ. ελεύθερο), Κώστας Εγγλεζάκης (4×200μ. ελεύθερο), Κώστας Στάμου (4×200μ. ελεύθερο), Βαγγέλης Ντούμας (4×100μ. μικτή ομαδική mixed), Οδυσσέας Μελαδίνης (4×100μ. ελεύθερο), Παναγιώτης Μπολάνος (4×100μ. ελεύθερο) και Αλκης Κυνηγάκης (10χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης). Οπως γίνεται αντιληπτό, προκρίσεις έχουν εξασφαλίσει για το Παρίσι και οι σκυτάλες 4×100 και 4×200 ελεύθερο ανδρών και η 4×100 μεικτή ανδρών-γυναικών (η επονομαζόμενη και mixed), χάρη στις οποίες θα βρεθούν στο Παρίσι αν και δεν εξασφάλισαν ατομική πρόκριση οι Ανδρέας Βαζαίος, Κώστας Εγγλεζάκης, Κωνσταντίνος Στάμου και ο Βαγγέλης Ντουμας σε ηλικία μόλις 16 ετών που θα ειναι ο βενιαμιν ολης της ελληνικής αποστολής.

Μέλη της Ελληνικής Ομάδας στο Παρίσι θα είναι επίσης ο ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος στο μονοθέσιο σκιφ ανδρών της κωπηλασίας και οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου στην δίκωπο των γυναικών, στο ίδιο άθλημα. Από την τελευταία ρεγκάτα προκρίσεις πήραν και οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών καθώς και οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής διπλο σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών. Οι προκρίσεις αυτές με επτά άτομαγια τέσσερα πληρώματα καθιστούν μέχρι στιγμής την Κωπηλατική Ομοσπονδία την δεύτερη πιο σχυρή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι, μετά την Κολυμβητική που έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 44 μέλη.

Τρίτη είναι η Σκοπευτική Ομοσπονδία αφού πέντε αθλητές και αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει ολυμπιακή πρόκριση και από το άθλημα της σκοποβολής, το οποίο αξίζει να σημειωθει ότι δεν θα διεξαχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα αλλά στο Σατορού, περίπου 2 ώρες μακριά από το Παρίσι. Πρόκειται για την χρυσή ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο Αννα Κορακάκη, η οποία θα αγωνιστεί τόσο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών όσο και στα 25μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών, αγωνίσματα για τα οποία εξασφάλισε ολυμπιακή πρόκριση και η Χριστίνα Μόσχη. Από εκεί και πέρα, την παρουσία τους στο Παρίσι έχουν κερδίσει και ο πρωταθλητής Ευρώπης στο σκιτ Μάκης Μίτας και στο ίδιο αγώνισμα ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης και η Εμμανουέλα Κατζουράκη.

Στον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο, έχουν μέχρι στιγμής πιάσει τα όρια πρόκρισης που έχει θέσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ο ολυμπιονίκης του Τόκιο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20χλμ βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και οι επικοντιστές Εμμανουήλ Καραλής (που βρέθηκε μια ανάσα από το βάθρο των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία) και Κατερίνα Στεφανίδη (χρυσή ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο και ασημένια πρόσφατα, όπως και ο Καραλής, στο Ευρωπαϊκο Στιβου στο Ολύμπικο της Ρωμης). Πάντως η ομάδα του στίβου μπορεί να αυξηθεί ως και με 10 ακομα άτομα.

Προκρίσεις ήρθαν την τελευταία στιγμή και στην ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που παραδοσιακά φέρνει διακρίσεις στην Ελλάδα. Εξασφάλισαν την παρουσία τους στα νερά της Μασσαλίας (εκει, στα νερά της Μεσογείου, θα διεξαχθούν οι «ολυμπιακές» ιστιοδρομίες) ο Βύρων Κοκκαλάνης στην κατηγορία iQFOiL, όπως και ο Κάμερον Μαραμενίδης στην καινούρια κατηγορία Formula Kite. Την πρόκριση από τον διεθνή αγωνα στο Ιέρ της Γαλλίας, που αποτέλεσε και το τελευταίο παράθυρο για εξασφάλιση συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πήρε και το δίδυμο των αδελφών Αριάδνης Σπανάκη και Οδυσσέα Σπανάκη στα 470.

Στο τένις η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, που έχουν τους απαραίτητους βαθμούς για να δώσουν το παρών στο Παρίσι. Ωστόσο δεν θα αγωνιστούν πιθανότατα μόνο στα απλά. Οι δυο τους πιθανότατα να αγωνιστούν και στο μεικτό διπλό έχοντας πολλές ελπίδες διάκρισης, όπως και το 2021 στο Τόκιο που με μια νίκη μπήκαν στην οκτάδα, ενώ έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής και στο διπλο των ανδρών με τον Στέφανο Τσιτσιπά να έχει παρτενέρ τον αδελφό του Πέτρο Τσιτσιπά.

Τις υπόλοιπες εξασφαλισμένες θέσεις στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ελλάδας για το Παρίσι τις έχουν «καπαρώσει» ο χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο και χάλκινος στο Τόκιο στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας (χάρη στο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής της Αμβέρσας), ο ποδηλάτης Γιώργος Μπούγλας στην ποδηλασία δρόμου (αν και στην περίπτωσή του η θέση έχει εξασφαλιστεί για την χώρα και η επικύρωση του ονόματος θα γίνει από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας), η Ιόλη Μυτιληναίου στο ατομικό της υπερπήδησης εμποδίων στην ιππασία (προκρίθηκε μέσω κατάταξης με την έλευση της ολυμπιακής χρονιάς), η Δώρα Γκουντούρα στο αγώνισμα της σπάθης στην ξιφασκία (εξασφάλισε θέση μέσω κατάταξης μετά το παγκόσμιο κύπελλο «Ακρόπολις» που φιλοξενήθηκε στο ΟΑΚΑ προ διμήνου) και ο 44χρονος Παναγιώτης Γκιώνης στην επιτραπέζια αντισφαίριση (προκρίθηκε μέσω προολυμπιακού τουρνουά και θα γράψει ιστορία συμμετέχοντας για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγωνες).

Από τα λεγόμενα «μαχητικά σπορ» έχουμε δύο παλαιστές, τον Γιώργο Κουγιουμτσίδη στην κατηγορία των 74 κιλών (χάρη στην 5η θέση που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης του Βελιγραδίου) και τον Νταουρέν Κουρουγκλίεφ που πολιτογραφήθηκε προσφατα Έλληνας στην κατηγορία των 86 κιλών (εξασφάλισε την παρουσία του από το προολυμπιακό της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο), ενώ μέσω του ranking της ολυμπιακής κατάταξης προκρίθηκαν και δυο αθλητές του τζουντο, η Ελισάβετ Τελτσίδου στα -70 κιλά (είχε αγωνιστεί και στο Τόκιο καταλαμβάνοντας την 7η θέση) και ο Θοδωρής Τσελίδης στα -90 κιλά (θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς).

Από εκεί και πέρα, βάσιμες ελπίδες πρόκρισης έχουν πλέον ελάχιστοι αθλητές σε ακόμα λιγότερα σποτ. Όπως προαναφέρθηκε, μέσα από Προολυμπιακό Τουρνουά τον Ιούλιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει παρουσία στο Παρίσι 2024 η Εθνική Μπάσκετ Ανδρών. Οσο για τον στίβο, μέχρι τις 30 Ιουνίου τρέχουν οι προθεσμίες εξασφάλισης ολυμπιακών ορίων και με δεδομένο το μεικτό σύστημα που ισχύει (όρια αλλά και ranking) αυτήν την στιγμή έχουν βάσιμες ελπίδες να είναι στο Παρίσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 στον ακοντισμό Ελίνα Τζένγκο, οι άλτριες του ύψους Τατιάνα Γκούσιν και Παναγιώτα Δόση, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μέτρα, οι σφυροβόλοι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης, ο σφαυροβόλος Κώστας Ζάλτος, ο σφαιροβόλος Οδυσσέας Μουζενίδης, ο Αντώνης Μέρλος στο ύψος καθώς και η Κυριακή Φιλτισάκου στα 20χλμ βάδην.

Υπενθυμίζεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Ελλάδα είχε παρουσιάσει αποστολή 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα, επιστρέφοντας από την διοργάνωση με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά με Ντούσκο και Τεντόγλου, ένα αργυρό με την Εθνική Πόλο και ένα χάλκινο με τον Πετρούνια). Στο Παρίσι υπάρχει φιλοδοξία να ξεπεραστεί τόσο ο αριθμός συμμετοχών όσο και αυτός των μεταλλίων, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τέσσερις κάρτες στην ιστιοπλοΐα, δύο στην κολύμβηση, μία στον στίβο, μία στην ποδηλασία, μία στην ξιφασκία, μία στην σκοποβολή, μία στο τζούντο, μία στην ενόργανη και άλλη μία στην ρυθμική γυμναστική έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής η Κύπρος.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο ασημένιος ολυμπιονίκης του Λονδίνου το 2012 και 4ος στο Τόκιο το 2021 Παύλος Κοντίδης θα είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στη νέα κατηγορία ICLA7 της ιστιοπλοΐας, ενώ ο Νεντίν Ταραντίν που έχει λάβει πλέον κυπριακή υπηκοότητα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στο Kite Surf, ένα νέο ολυμπιακό αγώνισμα. Πρόκριση εξασφάλισε από την τελευταία ρεγκάτα της Ιέρ και η αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου Μαριλένα Μακρή στην κατηγορία ILCA6. Η τέταρτη πρόκριση ήρθε μέσω ανακατανομής στο αγωνισμα iQFOiL των γυναικών με την αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού Νατάσα Λάππα. Υπενθυμίζεται  ότι τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας δεν θα διεξαχθούν στο Παρίσι αλλά στη Μασσαλία.

Από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Βελιγράδι εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Παρισιού η Κάλια Αντωνίου στα 100 μέτρα ελεύθερο γυναικών (έκανε παγκύπριο ρεκόρ με 54.23 και έχασε για ένα εκατοστό το μετάλλιο, αλλά σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της κυπριακής κολύμβησης) καθώς και ο αδερφός της Νικόλας Αντωνίου, επίσης στα 100 ελεύθερο των ανδρών, μέσω του ranking της FINA. Τα αδέλφια Αντωνίου είχαν συμμετάσχει πριν τρία χρόνια και στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Τόκιο.

Επίσης η Άντρη Χριστοφόρου θα είναι η αθλήτρια που θα αξιοποιήσει την ολυμπιακή κάρτα που εξασφάλισε η Κύπρος στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 Αυγούστου στο Τροκαντερό. Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη παρουσία της αθλήτριας σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Την πρόκρισή του στο σύνθετο ατομικό των ανδρών της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγωνων του Παρισιού εξασφάλισε και ο Μάριος Γεωργίου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ακόμα, η Βέρα Τουγκολούκοβα που εξασφάλισε την πρόκριση από τους Πανευρωπαϊκούς Αγωνες Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου στη Βιουδαπέστη.

Πρόκριση στο Παρίσι εξασφάλισε από το προολυμπιακό του Λουξεμβούργου και ο Αλέξανδρος Τοφαλίδης στο ξίφος ασκήσεως. Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη ολυμπιακή πρόκριση Κύπριου αθλητή στην ιστορία του αθλήματος της ξιφασκίας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το 9ο μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας (χρονικά) έγινε στις 9 Ιουνίου η πρωταθλήτρια του ύψους Ελενα Κουλιτσένκο που με επίδοση 1.97μ κατέκτησε το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ σημειώνοντας νέο παγκύπριο ρεκόρ και εξασφαλίζοντας το όριο πρόκρισης για το Παρίσι.

Αμεσως μετά έγινε γνωστό ότι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκοποβολής ότι θα δοθεί στην Κύπρο με βάση το κριτήριο πρόκρισης που αφορά στην παγκόσμια ολυμπιακή κατάταξη, μία καρτα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κύπρια αθλήτρια που ήταν πρώτη στη σειρά αυτή ήταν η Κωνσταντία Νικολάου η οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, την Τρίτη 25/6 επισημοποιήθηκε και η συμμετοχή της 24χρονης Σοφίας Ασβεστά στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Θα αγωνιστεί στα -52kg στην επιστροφή του Κυπριακού Τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 20 χρόνια.

Πέρα των 13 δεδομένων παρουσιών που προαναφέρθηκαν, την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες διεκδικούν από τον στίβο ο εμποδιστής Μίλαν Τραΐκοβιτς και η εμποδίστρια Ναταλία Χριστοφή, με τις σχετικές προθεσμίες για πρόκριση είτε με όριο είτε μέσω ranking να κλείνουν στις 30 Ιουνίου. Επίσης, η σπρίντερ Ολίβια Φωτοπούλου και ο δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης από τον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγωνων στίβο.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τόκιο η Κύπρος είχε στείλει ομάδα με 11 αθλητές και αθλήτριες, αριθμός που πλέον έχει ήδη ξεπεραστεί, έστω και αν είχε  κολλήσει στον αριθμό «3» για πάρα πολλούς μήνες.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ