Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Προ ημερών είχα μεταβεί σε ένα διαγνωστικό κέντρο στο ποτάμι και στην επιστροφή στην οδό Νερούλη δεν μπορούσα να αναπνεύσω από την δυσοσμία λυμάτων. Η Νερούλη είναι ο πλέον πολυσυχνέστερος αυτοκινητόδρομος στην έξοδο από το λιμάνι. Ηταν επί δεκαετίες κατεστραμένος και από τους πρώτους στο πρόγραμμά μας για ασφαλτοστρώσεις. Η πρωτοφανής αυτή δυσοσμία του ποταμιού δεν δικαιολογείται από ενδεχόμενη παράνομη αποχέτευση υπερχείλησης βόθρων της περιοχής και είναι δυνατόν να οφείλεται :
α}Σε σοβαρή βλάβη του κεντρικού αντλιοστασίου λυμάτων στην περιοχή του ΛιμενικούΤαμείου.
β}Σε εκροή μη επεξεργασθέντων λυμάτων από τον βιολογικό στο ποτάμι.
Η δημοσίευση των φωτογραφιών από τον κ. Χρήστο Πάστρα είναι ενδεικτική της σοβαρότητας του προβλήματος δια την Δημόσια Υγεία.
Εάν έχει συμβεί βλάβη στο κεντρικό αντλιοστάσιο θα πρέπει η ΔΕΥΑΖ να το ανακοινώσει.
Εάν αφορά εκροή λυμάτων από τον βιολογικό σημειώνουμε τα κάτωθι:
-Ο βιολογικός είναι αφ’ ενός υποστελεχωμένος από έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση του και αφ’ εταίρου όμηρος της λειτουργικής κατάστασης των δικτύων αποχέτευσης.
-Είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες του προϊσταμένου και των εργαζομένων τόσο στην παραλαβή και επεξεργασία των βοθρολυμάτων, όσο και στην αφυδάτωση και απομάκρυνση της λυματολάσπης λόγω της υποστελέχωσης.
– Είναι γνωστή η άρνηση και των τριών οδηγών της ΔΕΥΑΖ να μεταφέρουν έστω ένα αυτοκίνητο λυμάτων στον βιολογικό για να αποφευχθεί υπερχείλιση του κεντρικού αντλιοστασίου του Πλάνου, παρά την σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου
-Είναι γνωστή η άρνηση των ιδιωτών λυματοφορέων στο να δηλώνουν τα στοιχεία και την προέλευση των βοθρολυμάτων {οικιακά,ημεροπλοίων, στραγγίδια ,κλπ}που είναι απαραίτητα γιά την επεξεργασία τους.
-Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης για παράνομες συνδέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών με δυσλειτουργία του δικτύου και σημαντική ζημιά της ΔΕΥΑΖ.
-Είναι γνωστή η κατασκευή υπερμεγέθων δεξαμενών {βόθρων} δια υποδοχή και αποθήκευση παράνομων λυμάτων.Αυτά εν συνεχεία μεταφέρονται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΖ το οποίο υπερφορτίζεται χωρίς να αποφεύγεται η υπερχείληση του αντλιοστασίου και των φρεατίων στον Πλάνο.Αυτή η μετατροπή των λυμάτων σε βοθρολύματα είναι καταστροφική για τη λειτουργία του βιολογικού και των δικτύων.
Γνωστός ξενοδόχος το έτος 2023 κατασκεύασε και νέο βόθρο περιεκτικότητος 400 κ.μ.λυμάτων. Αρνηθήκαμε να συνδέσουμε τον τεράστιο βόθρο στο αντλιοστάσιο του Πλάνου δια να εξυπηρετήσουμε επιί πλέον παρανομούντας.
Πέραν τούτων πρέπει να ληφθούν υπ’ οψιν οι κακοτεχνείες του δικτύου στο Καλαμάκι και η κατασκευή από ιδιώτες του παραλλήλου τμήματος με τον υπάρχοντα αγωγό στον Πλάνο.
Ο διαγωνισμός για την συντήρηση του βιολογικού δεν αφορά αύξηση της ποσότητος των προς επεξεργασία λυμάτων λόγω περιβαλλοντικών όρων αλλά αντικατάσταση των μηχανημάτων λόγω παλαιότητος. Παρά τις σοβαρότατες παρεμβάσεις στους αναδόχους από την ΔΕΥΑΖ , απέβει άγονος λόγω των κατ’ επανάληψη Δικαστικών προσφυγών.
Κατά την αποψή μας το φαινόμενο της υπερχείλησης του βιολογικού στο ποτάμι, τον Ιούνιο μήνα δεν οφείλεται στην είσοδο 18 000 κμ λυμάτων όπως ανακριβώς ανεφέρθει από τον κ. Δήμαρχο.
Εμείς θεωρούμε ότι λόγω των προαναφερομένων στην ποιότητα και σύσταση των λυμάτων που τροφοδοτούν τον βιολογικό , η ανάγκη οξυγόνωσης στις δεξαμενές δεν καλύπτεται σε ακραίες περιπτώσεις με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του βιολογικού , την δημιουργία αφρολάσπης και τον άμεσο κίνδυνο υπερχείλησης , οπότε αναγκαστικά ποσότης λυμάτων να φεύγει προς το ποτάμι. Δια τούτο είχε προγραμματιστεί , από την προηγούμενη Διοίκηση να γίνει τους πρώτους μήνες του έτους μια ειδική κατασκευή εισαγωγής αέρος εντός των δεξαμενών ώστε να έχουμε το οξυγόνο που απαιτείται. Τουτο προφανώς δεν έγινε με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα φαινόμενα.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Δεν είναι σωστό να ισχυριζόμαστε ότι αυτό που επιχειρείται με το διαγωνισμό και τη μελέτη για την συντήρηση του βιολογικού στοχεύει σε συμφέρουσα για το Δήμο ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΖ.
Θεωρούμε ότι στοχεύει σε μια κακή αντιγραφή του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και των χρεοκοπημένων Δημοτικών εταιρειών τηε περιόδου 2003-2007.
Το κόστος διαχείρησης , θα υπερδιπλασιαστεί όπως έγινε και στη διαχείρηση των απορριμμάτων.
Κατά την αποψή μας επιτυχημένη θα ειναι η ιδιωτικοποίηση εφόσον ο Δήμος παραμένει βασικός μέτοχος με 51% και το υπόλοιπο 49% διατεθεί σε ιδιώτες , κατά τα πρότυπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ώστε να έχουμε Διαφάνεια και Ανάπτυξη. Τούτο έχει αποφασισθεί και για την ΕΥΔΑΠ , της οποίας οι μετοχές έχουν εισαχθεί και στο Χρηματηστήριο Αξιών.
Εμείς προσπαθήσαμε, παρόλες τις αρνητικές αντιδράσεις του Δημοτκού Συμβουλίου και της προβληματικής συμπεριφοράς των εργαζομένων ( μέχρι και μηνύσεις μας έχουν κάνει), ξεπεράσαμε τα δύσκολα προβλήματα με αξιοπρεπή παρουσία της ΔΕΥΑΖ , τόσο στους προμηθευτές, όσο και στους Δημότες.Εμειώσαμε το χρέος στη ΔΕΗ με προσωπικό ρίσκο και Κυβερνητική επιχορήγηση κατά τρία εκατομμύρια ευρώ{στο μισό).
Τελευταία εδιαβάσαμε ότι η ΔΕΗ λόγω οφειλών της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας κατέσχε όλους τους λογαριασμούς του Δήμου και της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας στις τράπεζες.
Αρετάκης Νικήτας
Μ-Η ΕΜΠ
The post Νικήτας Αρετάκης: Ο βιολογικός, τα αποχετευτικά δίκτυα και η ιδιωτικοποίηση appeared first on ZANTETIMES.GR.