Ισραήλ: Τέλος στην απαλλαγή από τον στρατό για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά[1]

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι οι υπερορθόδοξοι πρέπει να υπόκεινται στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες για υποχρεωτική θητεία – μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου τερματίζει τις μακροχρόνιες εξαιρέσεις που χορηγούνται στους υπερορθόδοξους άνδρες από τη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν σημείο διαμάχης στο Ισραήλ.

Η απόφαση ακολουθεί την κατάργηση από το δικαστήριο ενός νόμου το 2017 που επέτρεπε αυτές τις εξαιρέσεις, με τις επανειλημμένες καθυστερήσεις από την κυβέρνηση να παρατείνουν το ζήτημα.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ελλείψει ειδικής νομοθεσίας, ο νόμος περί υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ισχύει εξίσου για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των υπερορθόδοξων.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση πολλών στρατιωτών, με περισσότερους από 600 νεκρούς ανάμεσά τους από τον Οκτώβριο.

Τα πολιτικά ισχυρά υπερορθόδοξα κόμματα, αναπόσπαστο μέρος του συνασπισμού του Νετανιάχου, αντιτίθενται στην αλλαγή και ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό αν τερματιστούν οι εξαιρέσεις, προκαλώντας ενδεχομένως την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου αγωνίζεται να ισορροπήσει την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων με τη διατήρηση του συνασπισμού του, ο οποίος έχει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η υπερορθόδοξη κοινότητα θεωρεί ότι η πλήρους απασχόλησης θρησκευτική μελέτη είναι η συνεισφορά της στο κράτος και ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική θητεία θα μπορούσε να τους απομακρύνει από τον σκοπό αυτό.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να διατηρήσει την αναστολή των κρατικών επιδοτήσεων για τις θέσεις σπουδών των υπερορθόδοξων ανδρών, μια απόφαση που θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένες εντάσεις εντός του συνασπισμού και πρόσθετη πίεση στους νομοθέτες από τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους ψηφοφόρους τους.

References

  1. ^ Αγγλικά (www.euronews.com)