Οι οικοδεσπότες και οι πάροχοι καταλυμάτων είναι πιθανό να επωφεληθούν από τον μεγάλο αριθμό ξένων φιλάθλων και η UEFA θα κερδίσει ένα εντυπωσιακό ποσό από το τουρνουά. Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις θα αλληλοεξουδετερωθούν, λένε οι ειδικοί.
Παρά τις τεράστιες προσδοκίες και τα εκατομμύρια οπαδών που ξοδεύουν πολλά χρήματα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου δεν θα μπορέσει να βγάλει τη γερμανική οικονομία από την πολυετή στασιμότητα.
Σύμφωνα με έναν αθλητικό οικονομολόγο του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, η έρευνα δείχνει ότι στη μεγάλη εικόνα, παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις έχουν ελάχιστο οικονομικό αντίκτυπο και μπορεί να είναι ακόμη και αρνητικός.
“Ο ρόλος του μηχανισμού υποκατάστασης είναι σημαντικός. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν απαραίτητα περισσότερα χρήματα, απλώς τα ξοδεύουν διαφορετικά. Ενώ συνήθως πηγαίνουν στον κινηματογράφο ή στο θέατρο, τώρα ξοδεύουν τα χρήματά τους στους αγώνες, σε μπαρ ή σε μπάρμπεκιου στο σπίτι”, εξήγησε ο Jonas Froch.
Η UEFA κάνει ένα τεράστιο διάλειμμα στο τουρνουά
Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου δήλωσε[2] στο Reuter’s ότι οι άνθρωποι μπορεί να αγοράζουν μια νέα τηλεόραση λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά να εξοικονομούν τα χρήματα που ξοδεύουν αλλού. Έτσι, η κατανάλωση δεν αυξάνεται, αλλά μάλλον μετασχηματίζεται.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν επωφελείται. Η UEFA, για παράδειγμα, μπορεί να αναμένει κέρδη ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ και η κοινωνία μπορεί να επωφεληθεί από το τουρνουά. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία, τα επακόλουθα του οποίου έχουν αναλυθεί λεπτομερώς από οικονομολόγους.
“Μπορεί να υπάρξουν άυλες επιπτώσεις: η ποιότητα ζωής των ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί, η κοινωνική συνοχή και το ηθικό μπορεί να αυξηθούν. Η επίδραση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006 στη Γερμανία. Υπάρχουν μελέτες που αποδίδουν αξία 800 εκατομμυρίων ευρώ στα άυλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργήθηκαν το 2006. Και τόσα είναι περίπου τα δημόσια χρήματα που πρέπει να δαπανήσει μια οργανωτική επιτροπή για ένα τέτοιο γεγονός”, δήλωσε ο Froch.
Οι πάροχοι υπηρεσιών εστίασης και διαμονής επωφελούνται
Τέσσερις από τις δέκα πόλεις υποδοχής του Euro βρίσκονται στο Ρουρ και γύρω από αυτό. Η περιοχή ήταν κάποτε το κέντρο της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, αλλά μετά την κρίση στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα τη δεκαετία του 1970 έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες. Ορισμένα από τα αχρησιμοποίητα βιομηχανικά συγκροτήματα έχουν επίσης βρει νέες χρήσεις.
Ένας από τους εμβληματικούς χώρους της μεταμόρφωσης του Ρουρ είναι το ανθρακωρυχείο Zollverein στο Έσσεν, το οποίο έκλεισε το 1986 και αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, οι τουρίστες περπατούν, οι ντόπιοι τρέχουν, κάνουν ποδήλατο και εργάζονται ακόμη και ανάμεσα στα τεράστια, σκουριασμένα κτίρια, με γραφεία σε ορισμένες από τις αίθουσες. Η σημασία του ποδοσφαίρου είναι επίσης εμφανής εδώ, με την περιοχή να καλύπτεται από αυτοκόλλητα των τοπικών ομάδων.
Η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο για τη γερμανική οικονομία. Και η εισροή τουριστών ωφελεί πλέον σίγουρα τους τοπικούς προμηθευτές εστίασης και καταλυμάτων.
“Ξοδεύουμε εκατό με εκατόν πενήντα λίρες την ημέρα. Πίνουμε πολύ, τρώμε καλά. Περνάμε καλά, οπότε είναι εντάξει”, δήλωσε ένας Σκωτσέζος υποστηρικτής.
Οι τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί αρκετές φορές για τα ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες συναντήσαμε Ούγγρους οπαδούς που δεν μπορούσαν να βρουν καθόλου προσιτή διαμονή και κατέληξαν να κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους.